Pretraga

Vreme je za leto, Palić i ove filmove!

Vreme je za leto, Palić i ove filmove!

Tekst: BURO.

Leto je za vodu. Za more, reke, jezera, ali i za umni beg u svetove fikcije ili dokumentarizma koji će nas naterati da promislimo svakodnevicu i obogatiti um. Baš jedno takvo iskustvo, spoj prirode, vode i filmova, svake godine nudi Festival evropskog filma Palić. Ove godine on se dešava 29. put i to od 16. do 22. jula i to na tradicionalno više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Pred vikend kom se radujemo, rešili smo sa vama da podelimo nekoliko filmova čije projekcije na ovom festivalu željno iščekujemo. 

GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM - DEVOJAČKI FILM

Vreme je za leto, Palić i ove filmove! (фото 1)

Finski film čiju režiju potpisuje Alli Haapasalo. Najbolje prijateljice, Mimi i Ronko su jedna drugoj večita podrška – obe žele avanturistički život, ispunjena strašću i raznim doživljajima. Ema je, s druge strane, čitav svoj život posvetila umetničkom klizanju i ništa ne može da se ispreči između nje i njenog uspeha. Ali, kada upozna Mimi i Ronko, otvaraju joj se nove mogućnosti i devojke kreću novim putevima – Mimi i Ema doživljavaju prvu ljubav dok Ronko kreće u potragu za zadovoljstvima.

PARALELE I SUDARI - DODO

Vreme je za leto, Palić i ove filmove! (фото 2)

Verujemo da će vas opis ovog filma momentalno inspirisati da rezervišete mesta: Mariela i Pavlos, bračni par na ivici bankrota, u svojoj luksuznoj vili u Atini spremaju dugo očekivano venčanje ćerke Sofije i bogatog naslednika. Međutim, pojavljuje se dodo, vrsta ptice izumrla pre 300 godina i sa sobom donosi apsolutni haos.

MLADI DUH EVROPE - PORODIČNI ODMOR

Vreme je za leto, Palić i ove filmove! (фото 3)

Ove godine ovaj deo selekcije obiluje mnoštvom interesantnih naslova, te savetujemo da definitivno pogledate više njih, mi smi se ovog puta odlučili za film iz domaće produkcije. Milena i Marko su u poseti Markovom ocu na planini gde on živi. Ovo je lažni odmor, zato što oboje imaju druge namere: Marko želi da ubedi oca da proda kuću a Milena želi da njihova veza postane ozbiljna. Marko glumi svome ocu a Milena mu se pridružuje u tome, ali ubrzo shvata da čovek u koga je mislila da je zaljubljena, ne postoji.

ECO DOX - OVO JE NAŠA KUĆA

Vreme je za leto, Palić i ove filmove! (фото 4)

Poseban deo programa na festivalu pripada dokumentarcima koji se bave pitanjima zaštite životne sredine. Ovo ostvarenje dolazi iz susedne Bosne i Hercegovine, promatra pitanja kao što su: Kako izgleda život jedne zajednice podređene eksploataciji i sagorevanju uglja preko 100 godina? Šta ostaje posle? Odgovore daju meštani i priroda: voćnjaci i bašte kojih više nema, reke koje više ne teku, kuće čiji su temelji zatrpani u kopovima i ljudi koji više ne žive u njima.

UKRAJINA U FOKUSU - LOŠI PUTEVI

Vreme je za leto, Palić i ove filmove! (фото 5)

Ove godine selekcija Zemlja u fokusu pripala je Ukrajina. Ostvarenje “Loši putevi” predstavlja četiri kratke priče smeštene u Donbasu (Donjecki basen), u ratnoj Ukrajini i nastao je kao adaptacija istoimene predstave koju je režirala Natalija Vorožbit.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor