Pretraga

Women vs system: Specijal Beldocs-a posvećen ženama koji ne smete da propustite

Tekst: BURO.

Brojimo sitno do ovogodišnjeg izdanja festivala Beldocs koji će se održati od 11. do 18. maja. Navikli smo na sjajna dokumentarna ostvarenja koja nam ovaj festival svake godine omogući da vidimo, ali ovoga puta posebno nas je obradovao njegov specijalni program. Beldocs Specijal je program koji svake godine nastaje kao odgovor na najaktuelnije civilizacijske borbe i izazove današnjeg društva, program koji najpažljivije osluškuje sadašnji trenutak i otvara prostor za njegovo promišljanje hrabrim i nezavisnim filmskim stvaraocima iz celog sveta. Ovogodišnji specijal je posvećen ženama, i o potrebi za takvim programom i o njegovoj koncepciji, kako kaže Aleksandra Vušurović, koja je zadužena za ovaj deo porgrama, u Beldocsu razmišljaju već duže vreme. Kao filmske autorke, i posebno u dokumentaristici, žene su danas među najsmelijim filmskim stvaralaocima koji pomeraju granice ove umetnosti. Predstavljanje na festivalu autentičnih ženskih glasova iz celog sveta i sve veća zastupljenost filmova koje su režirale i producirale žene je nešto za šta se tim Beldocsa (koji takođe velikom većinom čine žene) čvrsto zalaže, to je nešto u čemu vidimo našu posebnu misiju. 

"Ove godine osećamo potrebu da, pored hrabrih žena iza kamere, posebnu pažnju posvetimo fenomenu ženske borbe i stvraralačke snage koja ima moć da promeni svet: u današnjem uzburkanom i podeljenom svetu, u teškim i prelomnim istorijskim trenucima, budućnost je na plećima žena, i one to dokazuju iz dana u dan. Želeli smo da pored izuzetnih umetničkih kvaliteta odabranih filmova i raznovrsnosti jedinstvenih ženskih priča, ovaj program ima izraženu borbenu notu i beskompromisan stav prema dominantnim nepravdama koje oblikuju život žena širom sveta, ali i društva generalno. Woman vs. System je program u kojem dokumentarni filmovi imaju moć da zbližavaju ljude i inspirišu ih ne samo da veruju u promene, več i da deluju", kaže Aleksandra. Ona dodaje i da je dokumentarni film danas izuzetno inspirativni žanr u usponu, i da se sa pravom se smatra žanrom budućnosti u filmskom svetu. To su filmovi koji zadiru duboko i podstiču nas na razmišljanje, filmovi koji uvek nude svežu perspektivu i pogled i daju nam mogućnost da upoznamo nove glasove i da istražimo (ne)poznate pojave iz novog ugla. "Upravo zbog toga dokumentaristika je veoma važan medij za pričanje autentičnih ženskih priča, za dubok pogled i zaranjanje u svet iz ženske perspektive, za jačanje i vidljivost ženskih glasova", zaključuje ona, a mi vam ekskluzivno predstavljamo ostvarenja koja ćete imati prilike da pogledate. 

Brainwashed: Sex-Camera-Power, Nina Menkes, SAD 2022, 105 min

Women vs system: Specijal Beldocs-a posvećen ženama koji ne smete da propustite (фото 1)

Kroz ovaj film rediteljka Nina Menkes nam otvara oči i vodi nas na putovanje kroz koje nas upoznaje sa rodnim politikama na osnovu koji nastaje jedan kadar. Uz pomoć više od 175 isečaka iz kultnih i omiljenih holivudskih klasika, kao i intervjua sa rediteljima i naučnicima, ovaj film razotkriva zluradi okvir mizoginije i paternalizma koji se, od rane istorije filma pa sve do danas, infiltrira u neke od naših omiljenih filmova, a da toga ponekad nismo ni svesni. Film predstavlja očaravajuće putovanje koje nas primorava  da se suočimo sa načinom na koji se vizuelni jezik filma koristi da obeshrabri žene na najosnovnijem nivou, sa stvarnim, opipljivim posledicama, koje uključuju seksualno nasilje i diskriminaciju pri zapošljavanju. Poznata po svojoj izvanrednoj nezavisnoj filmskoj karijeri, Menkes se vraća na filmski festival u Sundance-u sa misijom da okrene fokus kamere na sopstvenu industriju i suoči se sa nejednakostima koje su ugrađene u skoro svaki filmski kadar. 

[email protected] This Job, Vera Krichevskaya, Engleska, Nemačka, 2021, 104 min

Women vs system: Specijal Beldocs-a posvećen ženama koji ne smete da propustite (фото 2)

Severe venčani Natasha i Sasha žive svoj život iz bajke, sve dok ne reše da pokrenu Dozhd, jedinu nezavisnu televiziju u Rusiji. Naoružani šarmom, naivnošću, odlučnošću i sa timom sjajnih novinara, kreću na desetogodišnje putovanje njihovog rasta i građenja otpora što će ih dovesti do toga da ih Vlada targetira. Izveštavanje o ratu u Ukrajini, razotkrivanje Putinove državne propagande, menjaju Natashin tim iz korena. 

Calendar Girls, Maria Loohufvud, Love Martinsen, Sweden, 2022, 84 min

Women vs system: Specijal Beldocs-a posvećen ženama koji ne smete da propustite (фото 3)

One su magični irvasi na žurkama i na okupljanjima u crkvi, pufnasti jednorozi ili zombiji u staračkim domovima. One se zovu Calendar Girls i one su najposvećeniji plesni sastav Floride za žene iznad šezdeset godina, a ovo je coming-of-golden-age film o našoj drugoj tinejdž fazi - penziji. Ovo je period kada redefinišemo sebe i tragamo za osobom koja smo nekada bili, ili onom koja smo oduvek želeli da postanemo. Kroz intimne portrete i koreografije susrećemo se izazovima sa kojima se suočavaju žene u šezdesetim. Film o prijateljstvu, suzama, humoru, starenju, vezama i identitetima koji će nam predstaviti neke nove oblike i snove koji se uvek iznova rađaju. 

Life of Ivanna, Renato Borrayo Serano, Rusija, Norveška, Finska, Estonija, 2021, 80 min

Women vs system: Specijal Beldocs-a posvećen ženama koji ne smete da propustite (фото 4)

Jaka i strastvena, Ivanna je mlada Nenečanka i majka petoro dece. Sama sa njima u surovom okruženju arktičke tundre, ona živi tradicionalnim načinom života nomadskog naroda Neneca: čuva irvase u malim nomadskim zajednicama, vozi se na sankama i izdržava uslove ekstremne hladnoće. Ivanna radi posao koji tradicionalno obavljaju dvoje ljudi, muž i žena, da bi njena porodica opstala. Otac njene petoro dece, Gena, postao je alkoholičar. S obzirom na intenzivno pogoršanje uslova njenog života u tundri, a i kako bi uzela život u svoje ruke, Ivanna odlučuje da emigrira u grad. Ovo je drama o emancipaciji i predstavlja melanholični rekvijem za izgubljeni način života u tundri. Sa velikom dozom prisnosti i intime, ovaj film prikazuje osećanja žene tokom prelaska u novi život.

Raise the Bar, Gudjon Ragnarsson, Island, Finska 2021, 70 min

Women vs system: Specijal Beldocs-a posvećen ženama koji ne smete da propustite (фото 5)

Koliko kontroverzan more biti jedan košarkaški tim koji čini osam devojaka? Mnogo. Tokom 2016. godine, jedan islandski trener odlučio je da mlade devojčice trenira nekonvencionalno: želeo je da izgradi mentalne i tehničke šampionke koje bi mogli da kanališu unutrašnja osećanja u vrhunske fizičke rezultate i podučavaju svakog člana tima ne samo kao veštog pojedinca već i kao lidera. U suštini, on je odigrao roditeljsku ulogu svakoj devojčici i pretvorio u osnažene mlade žene. I sve to mu je uspelo . Tim je brzo dominirao svojom ligom, pa su devojčice na kraju tražile da igraju protiv dečaka. Za zemlju koja se ponosi rodnom ravnopravnošću , islandska sportska kultura nije baš najbolje razumela poruku.

Jabuka i dve trešnje, Mina Petrovic, Slovačka, Srbija, 2022, 12 min

Women vs system: Specijal Beldocs-a posvećen ženama koji ne smete da propustite (фото 6)

Katka je mlada skulptorka iz mesta Košice. Film preispituje poziciju umetnica u Slovačkoj ali se bavi i bolnom i traumatičnom prošlošću umetnice koju ona transformiše u skulpture. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor