Za sve one koji osećaju neizdrž da otputuju: Neobični serijali za put oko sveta

    22.05.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/travel-dokumentarci-cover.gif

    Kako je prošla prva faza popuštanja mera, ova druga nas manje-više sve dovodi na isto i sada očigledno glavno pitanje: kada ćemo i da li moći da putujemo? Svi su svesni situacije i u tome prilično oprezni, ali i jednako nestrpljivi i u nezidržu da spakuju kofer i odu bilo gde preko granice. Kada će to biti realnost niko sa sigurnošću ne zna, kada će biti potpuno bezbedno još manje, ali postoje neke stvari koje se mogu uraditi “za prvu pomoć”. I ne, ne mislimo na to da spakujete kofer i odvučete ga do radnje, ili stavite na traku za trčanje i rekreirate scenu sa aerodroma, nego naravno na serije! Ali ne bilo kakve ili one koje su snimane na egzotičnim destinacijama, nego na prave off-beat serije koje vode kroz sve geografske širine i dužine i to na prilično neuobičajene rute i destinacije. Proputujte oko sveta kroz najbolje recepte, ili jureći svetlo za dobar foto kadar, ili pak uz vrhunske komičare uz koje je i najveća neprijatnost ozbiljno dobra zabava.

    „Dark Tourist“

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590143489954797.jpg

    Novinar David Farrier ispituje fenomen „mračnog turizma“ što je i razlog zbog kog serija nosi ovo ime. U serijalu David putuje na najneverovatnije lokacije, i isprobava najneverovatnija jela ili se upoznaje sa ritualima koji nisu baš klasično turistički. Nekonvencionalne destinacije, čudne stvari i zanimljivosti su njegovo srednje ime i mora se priznati da su epizode prilično neobičan skup događanja i likova, sa kojima ne bi baš svako imao želju da se upozna, ali je definitivno zanimljivo i uzbudljivo posmatrati nekog ko to čini.

    „The Getaway“

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590143489874639.jpg

    Anthony Bourdain je bio producent ove dokumentarne serije i to obećava isto ono što je obećavao i njegov kulinarski život: avanturu, eksperimente, i zabavu. Ovaj dokumentarni serijal prati poznate ličnosti na njihovim putovanjima u omiljene gradove ili destinacije iz snova koje smatraju svojim sweet escapeom. Od Belfasta preko Hong Konga do San Huana, poznata imena muzičke, glumačke i modeling scene, nam otkrivaju svoja omiljena mesta za popodnevnu kafu, večernje piće, ili upoznavanje lokalne kulture. Vredi gledati sa papirom i olovkom i zapisati poneke tips&tricks i obilje skrivenih dragulja ovih lokacija koje vredi posetiti ako vam se neki od gradova nađe na travel listi.

    “Salt Fat Acid Heat

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590143490102456.jpg

    Samin Nosrat se godinama bavi kuvanjem i, pre nego što se njen kulinarski serijal pojavio na Netflixu, svo njeno znanje, iskustvo i priče koje je čula, bili su objedinjeni u istoimenoj knjizi koja je dugo bila jedna od prodavanijih knjiga sa receptima. Pored talenta za kuvanje, Samin poseduje i ozbiljan spisateljski talenat i, kao što i sama kaže, kada govorimo o hrani zapravo govorimo o pričama. “Shvatila sam da je hrana oruđe da se ljudi zbliže, mogućnost da se ispričaju priče o ljudima i o kulturama, i to je ono do čega mi je stalo. Tako da je sasvim logično da kuvanje i priče idu zajedno”. Tajna kulinarstva se za nju krije u ova četiri sastojka: so koja obogaćuje ukus, masnoća poja pojačava ukus i daje teksturu, kiselost koja osvežava i balansira, i toplota koja ultimativno određuje teksturu hrane.

    „Tales by Light“

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/159014349004938.jpg

    Iza svake moćne fotografije nalazi se nešto još moćnije o čemu malo ko razmišlja – priča o tome kako je ta fotografija nastala. Koliko se putovalo do jednog određenog mesta da bi se u kadru dogodilo nešto prelepo i vredno zabeležavanja, koje su bile poteškoće, koliko je malo bilo do odustajanja. “Tales by Light” povezuje istraživanje, fotografiju i svet prirode i prati australijske fotografe, ali i one sa drugih krajeva sveta, kroz njihovu potragu za najlepšim kadrovima i konstantno pomeranje granica svog posla. Iz epizode u epizodu pratimo neverovatne vizuelne pripovedače u potrazi za savršenom fotografijom i pritom upoznajemo planetu iz jednog sasvim novog, za obično oko neviđenog ugla.

    “Travel Man”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590143489638868.jpg

    Richard Ayoade, britanski glumac i komičar je u ovoj doku-seriji u ulozi voditelja kom se u svakom gradu u koji putuje, širom sveta pridružuje po još neko. U svakoj od epizoda, on i neki kolega komičar odlaze u novi, njima do tada nepoznati grad u kom provode 48 sati. U ovoj seriji nije toliko fokus na tome da se odlazi na nužno najčudnija mesta na planeti Zemlji, koliko na iskustvu koje stiču i brzinu kojom se sve događa. Na njihovoj listi su “normalne” lokacije poput Moskve, Sevilje, Dubajia, Berlina, ali i normalna, životna iskustva koja predstavljaju svu zabavu, razočaranja, oduševljena, neudobnost i uživanja, koja svi proživljavamo pri odlascima u nepoznati grad. Na kraju svake epizode prikazana je cena boravka u određenom gradu sa svim aktivnostima u kojima su uživali, delikatesima, hrani, pićima koje su probali tako da je pored toga što je urnebesno zabavno i izuzetno korisno ukoliko imate u planu da posetite neki od gradova iz serijala.

    Saznaj više:
    Povezani članci: