Pretraga

Zašto je Rayan Gosling kao Ken šokirao internet

Zašto je Rayan Gosling kao Ken šokirao internet

Tekst: BURO.

Dok odbrojavamo mesece (tačno trinaest) do izlaska dugoočekivanog filma o Barbie, iz produkcije ovog filma rešili su da nas počaste još jednom fotografijom. Ovoga puta u pitanju je fotografija Kena koga će, sada i potvrđeno igrati Rayan Gosling. Donekle je casting već bio najavljivan i očigledan, tako da nas sama potvrda informacije nije puno iznenadila, ali sama fotografija, sudeći po komentarima koji su eksplodirali po internetu - jeste. 

Na njoj vidimo Rayana u nešto drugačijem izdanju nego što smo navikli u ostalim filmskim ostvarenjima: izdepiliranih grudi i stomaka, sa istaknutim trbušnjacima, izblahajne kose u denim kompletu farmerki i prsluka obučenog na golo telo. Ovo je možda prva fotografija glumca od koje nam nije odmah krenula voda na usta, ali njegov zagonetni pogled i osmejak jasno govore "Come on Barbie lets go party". 

Zašto je Rayan Gosling kao Ken šokirao internet (фото 1)

Internet je poludeo. Ali ne u onom smislu kao što se to dogodilo sa fotografijom Margot Robie kao Barbie, gde su se svi zaljubljeno topili od njene slatkoće i lepote, već je situacija otišla u potpuno drugom smeru. Za samo nekoliko dana internet je postao preplavljen meme-ovima novoizabranog Kena, a Rayana Goslinga maštovito su počeli da upoređuju sa različitim ličnostima, od Fredie Prinz Jr, do Ellen DeGeneres. 

Zašto je Rayan Gosling kao Ken šokirao internet (фото 2)

Ali zašto su ove dve reakcije potpuno kontradiktorne kada se radi o identičnim stvarima? Ukoliko nam Ken izgleda iskarikirano i izveštačeno, zašto se ne osećamo isto kada je u pitanju Barbie, jer ona neguje isti obrazac prilaska liku? Možda zato što su nam patrijarhatom izvajane žene, kakva je Barbie još 1959. godine kao prva igračka za decu sa grudima i telom odrasle žene koja je postala simbol za nametanje lepotnog ideala, potpuno normalizovane, i na filmu i u svakodnevnom životu. Ovakva vrsta društvenog uticaja kod žena se ne percepira kao "kemp" ili "karikaturalna", dok je kod muškarca odmah izazvala alarm za mimove. 

Tokom godina, Barbie i Ken su radili na diverzitetu i inkluzivnosti, i postoji čitav set pokušaja da se početna štetnost ružičastog nametanja telesnog ideala ukine: od Barbie različite rase, sa hidžabom, u invalidskim kolicima, sa drugačijim telom, ali i danas kada kažemo Barbie, prvo na šta pomislimo nije barbika Fride Kahlo, već ona izvorna, plave kose, tankih nogu i struka manjeg od obima glave, baš onakva kakvu će i Margot Robie tumačiti na filmu.  

Zašto je Rayan Gosling kao Ken šokirao internet (фото 3)

Zašto je Rayan Gosling kao Ken šokirao internet (фото 4)

U industriju igračka Ken se pojavio svega dve godine nakon Barbie, ali nekako nikad nije doživeo svoj pun potencijal i njegovo prisustvo je bilo donekle čisto dekorativno ili dopunjujuće za Barbie, tačnije verujemo da su sve devojčice uvek više priželjkivale još jedan par cipela, drugu barbiku ili kuću za nju nego samog Kena, koji nam je mahom služio kao epizodna uloga za neki poljubac i vrlo brzo dosadio.

Ukoliko zagrebemo dublje, možda upravo ovo i jeste feministička premisa kojom će se poslužiti Greta Gerwig s obzirom da je najavila da će nas film iznenaditi i biti nešto potpuno neočekivano.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor