Pretraga

Zapamtite ove naslove 2022. obećava dobre dokumentarce

Tekst: BURO.

Puno je novih filmova kojima se radujemo u ovoj godini, ali dokumentarci ipak zauzimaju posebno mesto. To je onih sat, dva koje rado odvajamo da film pogledamo sa nepodeljenom pažnjom, znajući da ćemo ostati dirnuti, zatečeni, pametniji, informisaniji. Zapamtite ove naslove, o njima će se sigurno pričati.

WE NEED TO TALK ABOUT COSBY

Zapamtite ove naslove 2022. obećava dobre dokumentarce (фото 1)

Politički komentator i voditelj CNN-a, Kamau Bell, istražuje život i rad Bill Cosbyja, komičara i nekadašnjeg glavnog aktera "The Cosby Show" sitkoma, koji je 2018. godine osuđen za seksualni napad, ali 2021. oslobođen nakon što je Vrhovni sud poništio osudu iz pravno tehničkih razloga. Nakon toga, preko 60 žena se javilo sa detaljima o napadu koji prati često podmukle i odvratne obrasce.

THE JANES

Zapamtite ove naslove 2022. obećava dobre dokumentarce (фото 2)

Poražavajuća je činjenica da tema filma koja pokriva period između 1969 i 1973 ostaje relevantna i nerešena do danas. Naime, dokumentarac prati tajnu žensku organizaciju u Čikagu: sedam žena koje su činile The Janes bile su deo kompleksne mreže, koristile šifrovana imena, poveze za oči i sigurne kuće, izgradivši podzemnu službu za žene koje traže sigurne, pristupačne, ilegalne abortuse i naposletku bile uhapšene.

NOTHING COMPARES

Zapamtite ove naslove 2022. obećava dobre dokumentarce (фото 3)

Bilo je samo pitanje trenutka kada će se dokumentarcima koji su izneli na videlo istinu o slavnim muzičarima i muzičarkama pridružiti Sinead O'Connor. Film duboko uranja u njenu duhovnu i zagonetnu karijeru, a ne zaobilazi ni neke od njenih najistaknutih političkih padova.

calendar girls

Zapamtite ove naslove 2022. obećava dobre dokumentarce (фото 4)

U društvu u kome se starenje sve teže prašta, a u vreme dijaloga pokrenutih na tu temu, stiže jedan relevantan naslov. Starenje obrađeno na divan način: u fokus stavljajući grupu šezdesetogodišnjih žena, članica plesne grupe Floride. Sentimentalno, drugačije, tematski snažno, filmski poetično, poentirajuće - "Calendar Girls" pokriva sve što tražimo od jednog dokumentarca. 

MEET ME IN THE BATHROOM

Zapamtite ove naslove 2022. obećava dobre dokumentarce (фото 5)

Još jedan muzički dokumentarac 2022: Analogni zapisi zlatne ere indie rock muzike sa potpisom režisera Dylan Southerna i Will Lovelacea, donose priču o alternativnim umetnicima koji su oblikovali Njujoršku scenu dvehiljaditih. Važan deo ove priče jesu Karen O, članica Yeah Yeah Yeah benda kao i LCD Soundsystem, koji su suštinski činili bazu indie rock-a.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor