Pretraga

Završili ste \"La casa de papel\" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španske serije koje možete gledati online

Završili ste "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španske serije koje možete gledati online

Tekst: BURO.

Mnogi koji su odrastali 90-ih bi se složili da smo dugo kad kažemo “serija” pomišljali na telenovele i neizostavan španski jezik, i mnogo im je zahvaliti što sada manje više svi znamo po koju palabra da prozborimo. Nakon tog booma meksičkih naslova, situacija se stišala, i hit serije su nam mahom stizale sa engleskog govornog područja, da bi se danas situacija vratila na staro. Samo, ovaj put nije u pitanju Meksiko nego Španija, i trenutno neke od najgledanijih serija na različitim platformama koliko god žanrovski bile različite, imaju jedan zajednički činilac: jezik. “La casa de papel” je ostvarila toliki uspeh, da trenutno važi za najgledanije strano ostvarenje na Netflixu. Ove sezone, ponuda je bogatija nego ikada i predstavljamo vam nekoliko sjajnih naslova. Od kolumbijskog narko trafikanta do porodičnih drama na granici sa dobrim starim sapunicama, ovo su neke od najboljih španskih serija koje se trenutno prikazuju.

“Milom ili silom” (Por H o por B)

Platforma: HBO GO

Idealno za: Ljubitelje humora Rebel Wilson filmova

Završili ste "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španske serije koje možete gledati online (фото 1)

Ako vam treba malo smeha i razbibrige, onda se okrenite ovom naslovu. Priča prati Hache (Marta Martín) i Belén (Saida Benzal), nekadašnje drugarice koje su izgubile svaki kontakt. Od zajedničkog odrastanja u madridskom predgrađu u Parli, do njihovog susreta u  Malasañi, najkul kvartu u Madridu prošlo je samo nekoliko godina, ali deluje kao ceo život. Ovde, u delu Madrida koji ni malo ne podseća na onaj u kom su odrasle, dolazi do ozbiljnog sudara navika i kultura što za posledicu ima presmešne situacije u kojima se nalaze, dok pokušavaju da vrate prijateljstvo na stari kolosek i uklope se u novu "ekipu". 

“Otadžbina” (Patria)

Platforma: HBO GO

Idealno za: Sve one kojima je istorija bila omiljeni predmet u školi

Završili ste "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španske serije koje možete gledati online (фото 2)

„Otadžbina“ je priča o španskoj Baskiji i pokriva period od tri decenije, iz ugla dve porodice koje su podeljene nasilnim sukobom koji je nastao zbog delovanja ETA. Španija i sada ima komplikovanu situaciju kako sa Baskijom tako i sa Katalonijom, a ETA je separatistička organizacija formirana krajem 50-ih. Euskadi Ta Askatasuna što na baskijskom znači Baskijska domovina i sloboda. Serija prati Bitori i njenu porodicu čiji se životi raspadnu onog dana kada ETA ubije njenog muža, Čatoa, na pragu kuće. Odnos sa njenom bliskom prijateljicom, Miren, čiji sin je član ETA-e, takođe je prekinut. Obe porodice moraju da se suoče sa bolom i moralnim kontradikcijama dok život ide dalje a otvara se pitanje da li će moći da oproste, prevaziđu različitosti i okrenu se budućnosti? "Otadžbina" počinje sa prikazivanjem uskoro i imaće svoju premijeru na HBO GO u nedelju 27. septembra.

"Foodie love"

Platforma: HBO GO

Idealno za: One kojima nedostaju prave romantične komedije

Završili ste "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španske serije koje možete gledati online (фото 3)

On i Ona (ne, ne saznajemo im ime tokom cele serije) su se upoznali preko aplikacije za upoznavanje. Oboje vole hranu, i to je ono što ih je spojilo a zadržale su ih mnoge sličnosti i po neke razlike. Lepa, lagana i u ovim danima neophodna priča o uživanju, koja podseća na jednu od osnovnih životnih mudrosti: kako znaš da ti se nešto ne dopada, ako ne probaš?

"Pristanište" (El embarcadero)

Platforma: HBO GO

Idealno za: Sve ljubitelje Almodovarove "Juliete", jer nešto u ovom plotu neverovatno podseća taj film

Završili ste "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španske serije koje možete gledati online (фото 4)

Ovo je na prvom mestu idealan izbor za jesen, jer su kadrovi toliko prelepi da vam neće smetati ni kiša koja dobuje o prozor. Alex Pina (poznat kao idejni tvorac, režiser i producent “La casa de papel”) je ovom serijom podario pravi estetski ugođaj gde sunce španske obale gotovo da možemo da osetimo u stanu, fotografija je brilijantna, a muzika savršeno kombinovana sa atmosferom. A atmosfera je životna, i lepa i tužna i teška. “Pristanište” prati uspešnu ahitektkinju Aleksandru koja, već nesrećna zbog samoubistva svog muža Oskara, postaje još očajnija kad sazna da je on vodio dvostruki život sa drugom ženom, Veronikom, i njihovim detetom. Pitanja ljubavi, smisla, odnosa sa drugima, i što je najvažnije sa samim sobom.

"Cable girls" (las chicas del cable)

Platforma: Netflix

Idealna za: Sve one koji vole “Momci sa Medisona” ili “ Pozovite babicu” ili uopšte modu i život 50-ih i 60-ih.

Završili ste "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španske serije koje možete gledati online (фото 5)

Svi mi u 21. veku uzimamo prilično zdravo za gotovo međusobnu komunikaciju, i revoluciju koju je tehnologija donela u naše živote. Ova serija nas brzim premotavanjem vraća u nazad, u period između dva rata, kada su se telefonske kompanije oslanjale na ljude koji su preuzimali i preusmeravali pozive, kao što to čine četirii junakinje serije “Las Chicas del Cable”. Serija nas seli u Madrid, i prikazuje živote četiri žene koje su prototip novog tipa žene i novih života, koji više nije u potpunosti okrenut kući i porodičnim pitanjima, već oslobođeniji, hrabriji, samostalniji.

"High seas" (alta mar)

Platforma: Netflix

Idealna za: Fanove misterioznih romana Agathae Christie

Završili ste "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španske serije koje možete gledati online (фото 6)

“Alta mar” je raskošna, i prilično zamršena misterija-drama smeštena na kruzer tokom 40-ih godina. Pomalo podseća na “Ubistvo na Nilu” i nemoguće je ne praviti neke paralele sa tim poznatim ostvarenjem. Kada jedna od putnica misterozno padne preko ograde sa luksuznog broda, u trenutku svi postaju osumnjičeni a radnja nastavlja da se razvija kroz njihova međusobna optuživanja, uhođenja, branjenja. Situacija jedan na jedan za pozvati Poaroa.

“El Tiempo Entre Costuras”

Platforma: Netflix

Idealna za: Fanove serije “Dauntonska opatija”

Završili ste "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španske serije koje možete gledati online (фото 7)

Još jedna istorijska drama, koja počinje u godinama pre II Svetskog rata, kada Sira Quiroga (Adriana Ugarte) radi kao skromna i povučena krojačica u Madridu. Život joj je prosečan i pomalo dosadan, ali siguran i izbalansiran. Verena je za finog tipa, i ima prilično okej posao, život je u redu u najispravnijem smislu te reči. Naravno, to biva stumbano u roku od odmah kada upoznaje Ramira (Rubén Cortada), hrabrog i vetropirastog čoveka koji je poziva da promeni sve iz korena i napusti svoj sređeni život. Isti taj čovek onda napusti nju negde usred Maroka i ostavi je da se sama snađe i izbavi, a sve ovo je samo uvertira za priču kako je Sira postala britanski špijun. Postoji samo jedna reč za ovu seriju: uzbudljivo!

“Narcos”

Platforma: Netflix

dealna za: Ljubitelje dokumentara o narko-trafikingu, ili fanove serija “Breaking Bad” i “Ozark” 

Završili ste "La casa de papel" i... ? Predstavljamo vam ostale sjajne španske serije koje možete gledati online (фото 8)

Savremena američka televizija je opsednuta ljudima koji potpuno neočekivano i za koje se to nikada ne bi reklo, započinju da grade imperiju, nelegalnim poslovima. Kada je u pitanju sirova moća i zaista imperija, ni Walter White (Breaking Bad) niti Marty Byrde (Ozark) ne mogu da se uporede sa Pablom Escobarom, vođom Medeljin kartela, koji je centralna figura prve dve sezone “Narcosa”. Ova serija je (p)ostala hit zato što maestralno meša fiktivne junake sa stvarnim, i igranu dramu sa gotovo dokumentarnim saopštavanjem činjenica. Fantastično ostvarenje i apsolutni must watch, čija će četvrta sezona od kolumbijskog narko rata fokus prebaciti na meksički.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor