Zlatni globusi: dodele nagrada ili poligon za političke govore?

    06.01.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/goldenglobes_cover.jpg

    Noćas (po našem vremenu) održana je dodela Zlatnih globusa. Oni su siguran pokazatelj ko će biti nominovan za Oskare, a neretko i ko će Oskare dobiti. Sve je bilo po protokolu. Crveni tepih: dosadnjikav, bez većih izleta u neočekivano. Možda samo fenomenalna „smoking izdanja“ gde su žene ne noseći košulje prigrlile svoju seksualnost i moć. Zatim su svi posedali za svoje stolove, natočen je šampanjac i veče je moglo da počne. I zatim se počelo sa iznenađenjima (ne modnim). Zlatni globusi, od početnog monologa koji je održao Ricky Gervais do nepovezanog govora koji je Joaquin Phoenix održao pri kraju dodele nagrada, bili su poligon za umetnike da iskažu svoj stav, svoju istinu, svoj protest. Ovo nije ništa novo na dodelama nagrada, i skoro uvek pričamo iz ugla liberala koji imaju platformu da iskažu ono što misle na šta se konzervativci zgražavaju i ponavljaju da ovi prvi treba da „glume i snimaju filmove a ne da imaju mišljenje“. Tako da sinoćna dodela nije bila ništa revolucionarno, ali smo mislili da je dobro da vam prenesemo najvažnije poruke koje su mogle da se čuju. Pretpostavićemo da je svako ko ih je izgovarao zaista i mislio to.

    Michelle Williams

    Ovo nije prvi politički govor koji je ona imala u svojoj karijeri, ali ove večeri je svakako govor koji je obeležio Zlatne globuse i naterao prisutne na povike i aplauze. Dok je Michelle držala govor o tome zašto je bitno da žene imaju glas i da ga koriste mogli ste čuti Tiffany Haddish koja je bila na sceni sa njom kako viče „preach!“

    Bong Joon Ho

    Bong je bio veoma jednostavan u svojoj poruci, koja je bila dodatno pojačana činjenicom da je na binu izašao sa prevodiocem. „Kada prevaziđete malu prepreku od nekoliko centimetara koja se zove titlovi onda će vam biti dostupno mnogo više neverovatnih filmova.“

    Joaquin Phoenix

    Ono što je Joaquin rekao ima mnogo veću težinu ako imate i malo pojma o tome ko je on zaista. A kao vegan od najranijeg detinjstva kada govori o vezi između životinjske agrikulture i klimatskih promena onda vam je jasno da svojim delima stoji iza svojih reči. Čak i kada proziva svoje holivudske kolege da lete privatnim avionima.

    Russell Crowe

    Nezainteresovanost za holivudski život i establišment nije nova stvar kada je u pitanju Russell. Ovaj put na Zlatnim globusima nije se pojavio iz veoma ozbiljnog i važnog razloga: njegova zemlja Australija gori. I nije želeo da to iko zaboravi ili smetne sa uma, tako da je to bila poruka koju je u njegovo ime pročitala Jennifer Aniston. 

    Ricky Gervais

    I na kraju – početak. Ovako je veče počelo, monologom kojim je Ricky sasuo u lice svima sve one pogrešne stvari koje ljudi u Holivudu čine i uspevaju da se izvuku sa tim. Ali pitanje jeste: da li to čini ikakvu razliku? Da li je ono što je komičar izrekao ikome donelo išta ili samo Holivudskim zvezdama razrešenje grehova? Jer oni sede tamo, slušaju kako se on šali na njihov račun, svi to vide, „ah, neka im je rekao“, smeh prestane i….? Ništa. Svi odu kućama u svojim limuzinama. Do sledeće dodele nagrada.

    Saznaj više:
    Povezani članci: