Dekodiranje Filmskog festivala u Kanu: Sve što ste želeli da znate, a niste imali koga da pitate

    23.05.2024.
    RECOMMENDED

    Filmski festival u Kanu, više od 7 decenija, jedan je od najzapaženijih i najiščekivanijih događaja u svetu kinematografije, a redakcija BURO. portala imala je priliku da ga poseti ove godine i doživi sve na licu mesta. Tokom 12 dana, Kan prosto oduševljava ljubitelje sedme umetnosti, koje magnetski privlači sve što se dešava na crvenom tepihu, ali i na čuvenoj Kroazeti.

    Evo šta bi sve trebalo da znate o Kanskom filmkom festivalu ako želite da ga posetite sledeće, pa što da ne i ove godine, s obzirom na to da traje do 25. maja.

    Možete li da idete na Kanski festival, ako niste gost?

    Festival je zvanično rezervisan za profesionalce iz filmske industrije, ali i novinare, i potrebna je akreditacija za prisustvovanje. Posetioci mogu aplicirati za različite vrste akreditacija. Takođe, dostupne su i cinephile propusnice za studente filma i članove filmskih klubova, kao i propusnice „3 dana u Kanu“ za ljubitelje filma uzrasta od 18 do 28 godina. Filmski market u Kanu (Marché du Film), gde više od 14 hiljada profesionalaca iz industrije, iz 140 zemalja, kupuje i prodaje filmove, održava se u sklopu festivala svake godine. I za Marché du Film potrebni su registracija i akreditacija.

    cannes2024 3

    Možete li, ipak, da gledate filmove ako niste akreditovani za Kanski filmski festival?

    Dok su ulaznice za Kanski festival dostupne samo nosiocima akreditacionih bedževa, besplatne projekcije voljenih filmskih klasika otvorene su za javnost na plaži svake večeri u 21:30 kao deo programa Cinéma de la Plage. Ovo jedinstveno iskustvo omogućava posetiocima festivala i stanovnicima Kana da besplatno gledaju filmove na velikom otvorenom ekranu. Bioskop na plaži je postavljen na plaži Macé, blizu Palais des Festivals. 

    U kojim kategorijama su nominovani filmovi

    Ove godine se za glavnu nagradu festivala, Zlatnu palmu, takmiči 20 filmova koji se prikazuju u Grand Théâtre Lumière sali. Sem te (in competition) kategorije, postoje i sekcije Un Certain Regard – filmovi izabrani iz različitih kultura, originalna i drugačija dela, koja se prikazuju u sali Debussy i takmiče za Prix un certain regard. Tu su Out of Competition filmovi koji se prikazuju u Théâtre Lumière, ali se ne takmiče za glavnu nagradu. Midnight Screenings su filmovi izabrani za gala projekcije u Théâtre Lumière tokom ponoći, ali se, takođe, ne takmiče za glavnu nagradu. Cannes Premieres su filmovi koji se prikazuju u sali Debussy, ali se ne takmiče za glavnu nagradu, te Special Screenings – filmovi koji imaju specifičan identitet.

    u kanu

    Cinéfondation prikazuje oko petnaest kratkih i srednjemetražnih filmova studenata filma iz celog sveta (u sali Buñuel), a Kratki filmovi (Short Films), koji se takmiče za Short Film Palme d’Or prikazuju se u Buñuel i Debussy salama. U ovoj konkurenciji ima oko 10 filmova. Tu su i Cannes Classics ostvarenja koja slave filmsko nasleđe, s ciljem isticanja dela iz slavne prošlosti, a koja se prikazauju u potpuno novim ili restauriranim kopijama. I tu je mnogima omiljeni i većpmenuti Cinéma de la Plage deo koji predstavlja projekcije klasičnih filmova i odabranih novih filmova za široku publiku na plaži Macé.

    Sem glavnih nagrada (Palme d’Or, Grand Prix, Prix du Jury, Palme d’Or du court métrage, Prix d’interprétation féminine – najbolja glumica, Prix d’interprétation masculine, Prix de la mise en scène . najbolji režiser, Prix du scénario) tu su i posebne nagrade: Prix Un Certain Regard koja se dodeljuje talentovanim režiserima za inovativne i originalne radove, pa Cinéfondation – nagrada za najbolji studentski film i Caméra d’Or, za najbolji debitantski film.

    U Kanu su važni filmovi, ali ima još nešto

    Treba li da posetite Kan za vreme trajanja festivala?

    Iako je sve malo skuplje za vreme trajanja festivala, definitivno treba da ga posetite baš sad i osetite tu energiju na ulicama grada. A možda sasvim slučajno naletite na neku filmsku zvezdu – u zabačenoj uličici ili na Kroazeti.

    cannes2024 4

    Možete li da se slikate na crvenom tepihu?

    Poslednjih nekoliko godina slikanje na crvenom tepihu Kanskog filmskog festivala je strogo zabranjeno. Njime može proći svako – sve dok ima kartu za premijeru u Grand Théâtre Lumière, bez karte – niko nema tu sreću. Dakle, ne možete stati na crveni tepih, ali ako pronađete mesto s pogledom, imate svako pravo da gledate slavne ličnosti dok poziraju paparacima. Takođe, oko Grand Palaisa svuda su postavljeni video bimovi, pa možete da pratite live prenos dešavanja sa tepiha.

    Izuzetak: Samo akreditovani fotografi imaju dozvolu da fotografiraju na crvenom tepihu. Kako bi stvari bile još teže, umetnički direktor festivala – Thierry Frémaux zabranio je ono što je nazvao „ridikuloznim i grotesknim činom“ „trivijalnih“ selfija na crvenom tepihu, u ime elegancije i diskrecije, rekavši da „umanjuju kvalitet“ crvenog tepiha.

    cannes2024 2

    Kako se obući za festival?

    Kada je u pitanju moda, s Kanom nema šale. Događaj je jednako poznat po glamuru i modi na crvenom tepihu kao i po filmu. Kao deo „Velike trojke“ glavnih filmskih festivala (Filmski festival u Veneciji, Berlinski filmski festival i Kan), na Kanskom filmskom festivalu postoji kodeks oblaččenja. Za premijere u Grand Théâtre Lumière, od prisutnih se očekuje da budu u crnom odelu. Pravila kažu da muškarci moraju nositi smoking ili crno odelo (dozvoljeno je i teget) i leptir mašna je obavezna. Žene mogu nositi „večernju haljinu, koktel haljinu, tamno odelo sa pantalonama, upečatljivu bluzu sa crnim pantalonama i(li) malu crnu haljinu.“ Elegantne cipele se podrazumevaju, visoka štikla nije obavezna, a patike su strogo zabranjene, kao i torbe velikih dimenzija – zaboravite na tote bag.

    Gde odsedaju holivudske zvezde?

    Sem da ih čekate ispred Grand Palaisa dok dolaze na premijeru filma u Grand Théâtre Lumière i slikaju se na crvenom tepihu, zvezde ćete najlakše uočiti u nekom od hotela. U tome prednjači Hôtel Martinez by Hyatt. Ako želite sobu ovde, to može biti izazovno, ali za ispijanje pića u hotelu vam niko neće praviti problem – sve dok ne smarate goste.

    Možete li sresti nekog domaćeg glumca u Kanu?

    Svake godine za vreme Kanskog filmskog festivalam u Kanu se nađe veliki broj domaćih poznatih ličnosti, mahom filmskih producenata, ali tu su i glumci, reditelji, distributeri. Možete ih sresti na Marketu, gde se okupljaju oko regionalnog paviljona (Balkan).

    cannes2024 1

    Ko su sponzori festivala

    Od kada je nastao, 1946. godine, prestižni Kanski filmski festival oduvek je bio sinonim za najbolje filmove na svetu, ali i za luksuznu dizajnersku modu, kao i raskošne zabave na jahtama. Važno je imati na umu da je ovo jedan od, posle Olimpijade, najbolje medijski ispraćenih događaja, što ga čini veoma privlačnom marketinškom prilikom. Jedan od najčešćih partnera Kanskog filmskog festivala je Mastercard, a ove godine su tu i L’Oreal, J. P. Morgan, Kering, Chopard, BMW. Kafa se pije iz Nespresso mašina, a ostale sponzore možete videti na raznim događajima i pop-up prodavnicama, zabavama sa zvezdama i na ručkovima.

    U Kanu su najbolje žurke

    Kako ući na žurku

    Sem mode i filma, ono po čemu se Kanski filmski festival specifičan jeste networking, odnosno umrežavanje. U Kanu je apsolutno nemoguće da se ne povezujete sa ljudima i da ne posetite neku od brojnih zabava koje se dešavaju za vreme trajanja festivala. Povezivanje sa profesionalcima iz industrije, prisustvovanje događajima za umrežavanje i korišćenje postojećih veza za dobijanje pozivnica za zabave se podrazumeva. Ako pak niste vešti u osluškivanju i praćenju rasporeda svih partija koji se tamo dešavaju dobar savet je da rezervišite hotel sa krovnim barom gde se gotovo svake večeri organizuju žurke. Mnoge zabave nisu otvorene za javnost, ali ukoliko se povežete sa nekim ko radi u nekoj filmskoj kompaniji ili je sponzor festivala – sasvim sigurno možete obezbediti pozivnicu za neki party.

    Neke od većih žurki koje se ove godine održavaju (ili su se održale) u Kanu su: Chopard Gents Night,
    Magnum Party, Chopard Dinner i Party, Eva Longoria Party, Vanity Fair Party, The Chopard Trophee Annual Dinner i Party, Philipp Plein modna revija, L’Oreal Party i najprestižnija, humanitarna večera, za koju cena karte može da ide i do pola miliona funti, jeste AmFAR (Cinema Against AIDS Party).

    Sve savršeno funkcioniše

    S obzirom na to da se ogroman broj ljudi nađe u Kanu za vreme festivala – tu je između 80 i 200 hiljada turista svake godine, zapravo je vrlo iznenađujuće kako sve besprekorno funkcioniše. Na projekcije se dolazi pola sata ranije, karte se otkazuju (online) 15 minuta pre projekcije – Iako su redovi dugi, gužva se brzo rašćisti, a filmovi počinju tačno u minut. Ako zakasnite na film, makar i 3 minuta, velika je verovatnoća da vas neće pustiti u salu.

    Najbolji savet za one koji se nađu u Kanu na vreme festivala

    Upijajte atmosferu. Odvojite pola sata svakog dana da stanete i osvrnete se oko sebe, jer pre nego što shvatite – sve će biti gotovo u trenu.

    Uz podršku A1 Pametnog putnog osiguranja i Xiaomi 14 Serije, BURO.Srbija vam donosi priče sa 77. Kanskog filmskog festivala.

    Saznaj više:
    Povezani članci: