John Waters dobio je svoju zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih: predlažemo 5 njegovih filmova koje morate da pogledate

26.09.2023.
RECOMMENDED

Mnoge filmske fanatike obradovala je vest da je filmski reditelj, pisac, glumac i umetnik John Waters dobio svoju zvezdu na Hollywood Walk of Fame. Pozicionirana direktno ispred knjižare Larry Edmunds koja se fokusira na filmsku tematiku, a koju Voters gotovo svaki put poseti kada je u gradu, i nasuprot holivudske institucije Musso & Frank.

Ova zvezda je bila dugoočekivana za Votersa, a dva bioskopa u njegovom rodnom gradu Baltimoru, Merilend, uživo su prenosila ceremoniju na Stazi slave.

U nastavku, u čast Watersove zvezde i izložbe, izdvajamo pet Votersovih filmova koji se moraju naći na vašoj listi filmova.

PINK FLAMINGOS (1972)

film

Kada je Waters objavio svoj sada kultni klasik iz 1972. godine, bilo je potrebno neko vreme da pronađe svoju publiku, delom zbog toga što je sadržaj bio toliko skandalozan za to vreme da je široko distribuiran tek deset godina kasnije. U glavnoj ulozi je Votersov prijatelj iz detinjstva i muza, drag queen Divine, a film prati drag queen koja se takmiči protiv druge grupe društvenih izopštenika za titulu ,,Najprljavijih ljudi na svetu“. Nasleđe koje je film Pink Flamingos ostavio navelo je Variety da 2022. godine preispita film u odnosu na njegovu originalnu recenziju iz 1972. godine koja ga je nazvala ,,odvratnim, glupim i odbojnim“, do ocene da je ,,jedan od najvećih filmova svih vremena“.

FEMALE TROUBLE (1974)

film 1

,,Female Trouble“, ponovo sa Divineom u glavnoj ulozi, prati život Dawn Davenport, razmažene, problematične srednjoškolke koja beži od kuće kada roditelji odbiju da joj kupe cipele koje je tražila za Božić jer ,,pristojne devojke ne nose štikle“. Dawn zatrudni dok stopira i počinje da vodi život dekadencije u potrazi za lepotom i slavom.

POLYESTER (1981) 

film1

U filmu ,,Polyester“, Divine (da, ona je ponovo tu!) igra Francine Fishpaw, domaćicu koja želi ništa više do očuvanja poštene građanske kuće, ali njen život se raspada kada joj muž prizna prevaru, kćerka zatrudni, a sin za sina posumnja da ima foot-fetish. Ali nakon susreta sa zgodnim Todom Tomorrowom, koji igra filmski zavodnik iz pedesetih godina, Tab Hunter, Francinini problemi počinju da se rešavaju.

HAIRSPRAY (1988)

film3

Smešten u 1962. godinu, dve godine pre Zakona o građanskim pravima, film ,,Hairspray“ prati Tracy Turnblad (Ricki Lake). Smatra se da je ,,Hairspray“ Votersov najkomercijalniji film- bio je nominovan za niz nagrada, uključujući Veliku nagradu žirija na Sundance filmskom festivalu 1988. godine, a 2002. je adaptiran u uspešan mjuzikl na Brodveju, osvojivši osam Tony nagrada. ,,Hairspray“ je bio poslednja uloga Divine sa produkcijskom kompanijom Dreamland (kompanijom Džona Votersa). Ona je preminula neposredno nakon premijere filma u 42. godini. Kasnije je Voters rekao da je bila ,,najlepša žena na svetu, skoro“.

CRY BABY (1990)

film4

Nakon uspeha filma ,,Hairspray“, napokon su studiji shvatili vrednost Johna Watersa i usledila je prva bitka za njegov sledeći projekat- ,,Cry Baby“. Smešten u Baltimoru 1950-ih, ovaj tinejdžerski muzički romantični film sa elementima komedije prati mladog Johnny Deppa u ulozi Cry Baby, lokalnog buntovnika i vođu grupe delikvenata koji sebe nazivaju Drapes. Kada Cry Baby zaljubi u Square, Alison, u gradu nastaje haos. Ricki Lake se vraća, igrajući trudnu sestru Cry Baby, a u filmu se pojavljuju i Iggy Pop, Amy Locane, Polly Bergen i Susan Tyrrell. U vreme premijere ovog filma, ,,Cry Baby“ nije postigao uspeh na blagajnama, ali je kasnije, u skladu sa tradicijom Johna Watersa, postao ikona filmske camp kulture.

Saznaj više:
Povezani članci: