Book club: Izbor Sanje Savić

    11.07.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/citanje_cover.jpg

    Od kada je izašao njen roman „Neoštrine“ bilo je sasvim sigurno da je Sanja Savić ime koje ćemo pratiti i rado čitati, što je najnovijim romanom „Tuđa kost“ samo još jednom potvrđeno. Iskren, liričan roman, malo drugačije zapakovan i intimniji od „Neoštrina“ sa akcentom na emotivnom razvoju junakinja „uhvaćenih“ u prelomnim tačkama njihovih života.
    „Tuđa kost“ je jedan od onih romana koji lako može da se pročita u dahu, sve vreme osećajući neverovatnu bliskost sa junakinjama, i kao takav definitivno je jedan od naših omiljenih naslova ovih dana i aposlutna preporuka. Pitali smo Sanju da nastavi naš niz i doda na listu njene omiljene naslove.

    Grozdana Olujić „Izlet u nebo

     

    Debitantski roman Grozdane Olujić, izuzetno velike lirske snage koja oporavlja čitaoca naviknutog na nerijetko oštre stilove savremenih pripovijedača. Knjiga po kojoj je nastao čuveni film „Čudna devojka“ (1962, r. Jovan Živanović), podsjeća na značaj senzualnosti u pripovijedanju.

    Jevgenij Vodolazkin „Lavr, životopis

     

    Jevgenij Vodolazkin piše roman o junaku koji živi u XV vijeku, iscjeljuje, zaljubljuje se, monaši, a potom posvećuje. Jednostavan jezik, kojim se približava inače teško zamisliva svakodnevica, u čitaocu budi želju za iskonskim, opšteljudskim vrijednostima, alarmirajući čulo za smisao života.

    Bill Plympton & David B. Levy „Independently Animated: Bill Plympton

     

    Kako su knjige o animiranom filmu veoma rijetke kod nas (mali broj se prevodi, a nisu učestale ni na policama biblioteka), svaki put kada dođem u posjed bilo kakve knjige o animaciji, radujem se po nekoliko dana). Knjiga o kralju nezavisne animirane produkcije donosi niz biografskih bilješki u prvom licu (podnaslov glasi „The Life and Art of the King of Indie Animation“), a koje su pisane beskrajno duhovitim jezikom, baš kao što su i njegovi filmovi. Ipak, knjiga je ne samo duhovita i korisna, nego i važna, pogotovo kad je riječ o mladim autorima koji se suočavaju sa budžetiranjem svojih prvih filmova.

    Saznaj više:
    Povezani članci: