Pretraga

BURO lista: Poezijom protiv sivila

BURO lista: Poezijom protiv sivila

Tekst: Vanja Ratković

Lepota i istina će spasiti svet, da parafraziramo Dostojevskog. A ko veštije spaja ova dva pojma nego pesnici. Iz razloga potrebe za spasenjem (čitajte - prethodni ponedeljak bio je najdepresivniji dan u godini, znan i kao Blue Monday) pitali smo mlade domaće poete da izdvoje jednu pesmu koja poziva na introspekciju, upravo svojom lepotom i autentičnošću.

Aleksandra Jovanović

BURO lista: Poezijom protiv sivila (фото 1)

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. u Vranju. Nakon završene gimnazije dolazi u Beograd i upisuje se na Fakultet dramskih umetnosti, odsek dramaturgija, gde je diplomirala u septembru 2019. Neke od njenih pesama objavljene su u zbornicima Kiprijanov kladenac, Palanačko leto i Garavi sokak. Njena priča „Prava devojka” objavljena je u zbirci kratkih priča „Daljine”. 2020. godine objavila je roman za decu „Crna ptica”, u izdanju Kreativnog centra. Osvojila je književnu nagradu "Mladi Dis", za rukopis „Jagma” koji je stigao pod šifrom „Pekmez od šljiva”.

Za BURO. je izdvojila pesmu "Porodica".

BURO lista: Poezijom protiv sivila (фото 2)

Maša Seničić

BURO lista: Poezijom protiv sivila (фото 3)

Maša Seničić je beogradska dramaturškinja, pesnikinja, novinarka i urednica. Učestvovala je u međunarodnim filmskim i pozorišnim projektima, kao autorka i kao saradnica, pre svega Festivala autorskog filma. Deo je raznorodnih projekata i edukativnih radionica, pre svega u oblasti audiovizuelne kulture. Piše prozu i poeziju koja je prevođena na desetak jezika, a objavljuje u zbirkama, antologijama, publicistici, u književnim časopisima, kao i na književnim onlajn portalima. Objavila je dve knjige poezije, “Okean” (2015, nagrada Mladi Dis) i “Povremena poput vikend-naselja” (Treći Trg, 2019, nagrada Dušan Vasiljev). Trenutno pohađa doktorske naučne studije (FDU, Beograd) gde radi kao saradnica u nastavi.

Iz zbrike "Okean" izdvojila je pesmu "Drugi maj" za našu listu.

BURO lista: Poezijom protiv sivila (фото 4)

Nenad Stanković

BURO lista: Poezijom protiv sivila (фото 5)

Nenad Stanković, na društvenim mrežama poznatiji kao Đevđir, rođen je 1985., u Kragujevcu, gde je i diplomirao na katedri za srpski jezik i književnost Filološko-umetničkog fakulteta. Piše poeziju, prozu i esejistiku.

BURO lista: Poezijom protiv sivila (фото 6)

Marina Bugarčić

BURO lista: Poezijom protiv sivila (фото 7)

Marina Bugarčić je beogradska fotografkinja i od nedavno i poeta. Prošle godine objavila je zbirku poezije i fotografija "Beograd je moje more".

Za BURO. je odabrala pesmu "Danas mi se ide na more".

BURO lista: Poezijom protiv sivila (фото 8)

Radmila Petrović

BURO lista: Poezijom protiv sivila (фото 9)

25-godišnja Radmila Petrović odrasla je u selu Stupčevići kod Arilja. Završila je Ekonomski fakultet u Beogradu, ali poezijom se bavi od malih nogu. Sa svojom zbirkom pesama “Celulozni rokenrol” pobedila je na Poetskom konkursu “Desanka Maksimović” 2015. godine, koji dodeljuje Valjevska gimnazija, a godinu dana ranije kao laureat 42. Limskih večeri poezije objavila je zbirku pesama “Miris zemlje”. 

Za BURO. listu odabrala je pesmu “Samo želim nekog da rasklopimo traktor mog oca u tišini”.

BURO lista: Poezijom protiv sivila (фото 10)

Milica Špadijer

BURO lista: Poezijom protiv sivila (фото 11)

Milica Špadijer rođena je 1989. godine. Završila je Filološku gimnaziju, osnovne i master studije na Katedri za klasične nauke na Filozofskom fakultetu. Radi kao novinarka, prevodilac sa grčkog jezika, profesorka grčkog i latinskog i piše za nekoliko internet portala. Sa grčkog jezika prevela je zbirku pesama "Afrodita u plavom" Patrosa Stefaneasa, kao i roman "Kasandra i vuk" Margarite Karapanu. Dobitnica nagrade “Mladi Dis” za 2019. Objavila zbirku poezije Šar-planina.

Poslala nam je pesmu "Skadarsko jezero".

BURO lista: Poezijom protiv sivila (фото 12)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor