Dosadile su vam „obične“ preporuke knjiga? Uskačemo u pomoć

    02.02.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/book_cover.jpg

    Ako nemate ideju šta sledeće da čitate, a „ne rade“ vas obične preporuke, možda je vreme da promešate karte. Zapravo, ne morate da radite čak ni to, dovoljno je da odete na profil @apaperbacklife i prelistate knjiške predloge bookstagramerke Bernie. Pre nego što otvorite ova vrata, ispred njih ostavite predrasude, jer ovde nema shame-ovanja zbog biranja knjige po koricama ili čitanja knjiga za plažu tokom cele godine. 

    Kako sama za sebe kaže, Bernie je upravo plažni tip čitaoca, ali to nije jedina sekcija u kojoj ona deli svoje preporuke, na njenom profilu provlače se knjige koje objašnjavaju kompleksan odnos između majki i ćerki, naslovi idealni za egzistencijalne krize i druge zanimljive kategorizacije. Jedna nam je ipak zapala za oko, idealna da razbije monotoniju i sivilo koje kao da se prelilo iz januara u prve dane februara. Ovog vikenda, umotavamo se u šal, idemo pravac knjižare i knjigu biramo na osnovu bookish moode-a.

    Ključna reč: Haotično

    Ako trenutno ne možete da pohvatate konce sopstvenog života, šta je najbolja stvar koju možete da uradite? Da nađete saučesnika u jadikovanju. Nekada nam se učini da celom svetu ide bolje nego nama, da su svi na lepšem mestu, da imaju više i da umeju drugačije, zaboravljajući da se svakoga trenutka na planeti Zemlji nalazi makar jedna osoba koja se oseća podjednako bizarno i izgubljeno poput nas. Takvog prijatelja najčešće ćemo upoznati kroz fikciju, i to konkretno u ovim naslovima – Sally Rooney: „Bajni svete, gde si ti“, Lisa Taddeo: „Životinja“ i Dolly Alderton: „Duhovi“.

    Ispod 300 stranica

    Nemate vremena, motivacije ili ste u čitalačkoj krizi? Možda je knjiga do trista stranica pravo rešenje za sve ove probleme. I imamo konkretne naslove: Nina LaCor i „Yerba Buena“, „Crying In“ od Michelle Zauner i „Normal People“ Sally Rooney.

    Lepe korice

    O da, i to je nekada sasvim legit način biranja knjige, onda kada želimo samo da zurimo u ta mala umetnička dela, pre nego što uronimo u priču koja se ispod njih krije. Korice zaista jesu umetnost za sebe, pažnju su nam kod Bernie ukrale „Just by Looking at Him“ Ryana O’Connella, ali najlakše je da se samo prošetate do neke Booka knjižare i slobodno žmureći izaberete naslov koji ćete čitati.

    Kompleksni ženski likovi

    „Milk Fed“ Melisse Broder i „Životinja“ Lise Taddeo mogu biti vaš izbor ako ste se uželeli knjiga sa jakim ženskim likovim, onima koje ne dolaze kao mašna na već upakovanom poklonu. Od Lise smo upravo na takve likove i navikli, verovatno ste već čitali njen najpopularniji rukopis zasnovan na istinitim ispovestima o seksualnim životima „Tri žene“, ali vreme je da upoznate i Melissu Broder. 

    Priče koje ostaju

    Ako tražite one priče koje će drugo nakon zatvaranja poslednje stranice ostati sa vama, ovo su neki od predloga: „Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow“ Gabrielle Zevin i „Sorrow i Bliss“ Meg Mason. „Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow“ je ogled o prijateljima koji umesto ljubavnika postaju kreativni partneri čineći ovu knjigu ljubavnom pričom kakvu do sada niste pročitali. „Sorrow and Bliss“ – na čijim stranicama upoznajemo Marthu, kraljicu samosabotaže, koja zna da sa njom nešto nije u redu, ali ne može da shvati šta – donosi sirovi prikaz mentalnih bolesti i na trenutke će vas boleti, a na trenutke žestoko zasmejavati. Prva je proglašena knjigom 2022. godine na Amazonu, dok je druga ušla u uži izbor za žensku nagradu za fikciju. 

    Radnja smeštena u Njujork

    Njujork je drugi glavni lik svake priče u kojoj se pojavljuje. „Luster“ autorke Raven Leilani i „Moja godina odmora i opuštanja“ Ottesse Moshfegh su prvi primeri iz ove kategorije i naslovi koji su našim prostorima bili aktuelni prošle godine. Prva knjiga je bolni prikaz stresnih ali ujedno prelepih dvadesetih, kroz odnos mlade Edie sa oženjenim muškarcem koji je u otvorenom braku. „Moja godina odmora i opuštanja“ je roman o zavisnosti i usamljenosti, kritika savremenog društva na 246 strana. U središtu priče je mlada žena, ona koja izgleda kao da ima sve, ali je je to zapravo tera u hibernaciju koja se može završiti zlokobno. Ako su vam ovi naslovi do sada promakli, evo prilike da vam se nađu pod šakama ovog vikenda.

    Saznaj više:
    Povezani članci: