Pretraga

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su pisali modni urednici i novinari

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su pisali modni urednici i novinari

Tekst: BURO.

Novinari, urednici, stilisti... Oni su ti koji industriju poznaju bolje nego iko i iz njihovog pera dolaze najzanimljivija otkrića o svetu o kome ostatak planete uglavnom samo mašta. Bilo da govorimo o nekim realnim stvarima, zabavnim anegdotama ili jednostavno sočnim tračevima, ponekad je zaista nemoguće odvojiti se od ovih stranica. Štiva raznovrsna koliko i beskrajno kreativni ljudi koji ih pišu - ovo je deset knjiga koje svakako treba da stavite na svoju listu, čak i ako niste modni fanatik. (Auto)biografije ljudi, sveta i vremena.

"THE VANITY FAIR DIARIES 1983-1992"

Tina Brown

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su pisali modni urednici i novinari (фото 1)

Ova knjiga izašla je 2017. godine i odmah postala omiljena tema javnosti zato što je potpisuje Tina Brown, urednica magazina "Vanity Fair", a za temu ima upravo godine koje je provela u ovoj publikaciji. Iako je na momente puna pohvala sama za sebe, Tina je veći deo knjige "The Vanity Fair Diaries 1983-1992" zasnovala na svojim dnevnicima iz tog drugačijeg i glamuroznijeg vremena (onog za kojim je cela modna industrija nedavno dobila napad nostalgije) pa je njen opis sopstvenog iskustva mlade žene koja dolazi na odgovornu poziciju u izdavaštvu, obično rezervisanih za muškarce, nešto sa čime mnogi od nas mogu da se poistovete. Na primer, Tina priča o tome kako nikada nije sama skupila petlju da traži povišicu iako je magazin učinila profitabilnim ili o tome kako je hvatala panika od ideje da uspori... Zvuči poznato?

"GRACE, A MEMOIR" i "GRACE, THIRTY YEARS OF FASHION AT VOGUE"

Grace Coddington

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su pisali modni urednici i novinari (фото 2)
Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su pisali modni urednici i novinari (фото 3)

Grace Coddington je jedna jedina. Ali zato knjige ima dve - i obe podjednako volimo. "Thirty Years of Fashion at Vogue" iz 2015. godine je knjiga fotografija, a ako verujemo da jedna slika vredi hiljadu reči onda je zaista neprocenjiva i pružiće vam uvid u neverovatne vizuale na kojima je ova stilistkinja i kreativna direktorka radila. Pre toga je 2012. izdala svoje memoare "Grace: A Memoir" koji su ikonični koliko i ona sama. Koliko znamo prava na filmsku adaptaciju već je kupila produkcijska kuća A24 koja stoji iza Coppolinog filma "Bling Ring".  

"d.v."

Diana Vreeland

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su pisali modni urednici i novinari (фото 4)

Jedna od najvećih legendi modne industrije, Diana Vreeland jedina je koja je mogla da kaže da je bila na čelu dva najuticajnija modna magazina u Americi (i svetu) Harper's Bazaara i Vogue, a svoj doprinos dala je i Metropoliten muzeju. Kada je 1984. godine napisala svoju biografiju "D.V.", svet ju je dočekao sa ogromnim očekivanjima koja, ruku na srcu, i dalje postoje. Ovo je štivo koje vam prosto mora proći kroz ruke ukoliko iole volite modu - Diana je bila jedinstvena osoba kojoj su se divili i od koje su učili svi koji i danas nešto znače. Dakle, knjigu u ruke.

"inside vogue" i "Clothes and other things that matter"

Alexandra Shulman

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su pisali modni urednici i novinari (фото 5)
Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su pisali modni urednici i novinari (фото 6)

Alexandra Shulman je glavna urednica britanskog izdanja magazina Vogue koja se nalazila na ovoj poziciji praktično dvadeset i pet godina, od 1992. do 2017. Prvenstveno novinarka koja je karijeru započela pisanjem, napisala je i dve knjige o svom periodu na čelu publikacije ali iz dva različita ugla - oba podjednako zabavna. "Inside Vogue: My Diary Of Vogue’s 100th Year" se bavi izdanjem i eventom koje je obeležilo 100 godina magazina (sa Kate Middleton na naslovnoj), a ”Clothes and Other Things that Matter” je mnogo ličniji uvid u njeno iskustvo kao jednog od velikih igrača u modnoj industriji. 

"MAN REPELLER, SEEKING LOVE FINDING OVERALLS"

Leandra Medine

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su pisali modni urednici i novinari (фото 7)

Briljantan lični stil, briljantno viđenje mode i jednako briljantno pisanje su tri stvari kojima bismo mogli opisati Leandru. Jedna od najpoznatijih i najuspešnijih blogerki, takoreći original, razvila je svoju javnu ličnost, svoj stil i svoj posao do neslućenih visina, a knjiga koju je izdala 2013. godine. "Seeking Love, Finding Overalls" je kolekcija njenih životnih sećanja kroz prizmu odeće koju je u životu volela i birala da nosi. Svako upoznat sa njenim stilom zna da je u pitanju razdragano i beskrajno duhovito štivo (sa po kojojim dubokim uvidom, razume se).

MY paris dream 

Kate Betts

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su pisali modni urednici i novinari (фото 8)

"My Paris Dream" je memoar o odrastanju i tome kako je biti mlada modna novinarku u Parizu osamdesetih godina, a potpisuje ih bivša urednica magazina Vogue i Harper’s Bazaar, Kate Betts. Praktično priča o mladoj ženi koja pokušava da pronađe svoj put ali sve sa pozadinom modnih revija (u prvom redu, razume se), ateljeima najvećih kreatora francuske mode i živopisnih likova koji su živeli u svetskoj prestonici stila. Bettsova je videla sve. 

"tales from the back row"

Amy Odell

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su pisali modni urednici i novinari (фото 9)

Knjiga "Tales From the Back Row" obećava uvid u to "kako zaista izgleda raditi u modnoj industriji" izjavila je njena autorka Amy Odell, bivša urednica online izdanja Cosmopolitana i prve novinarke koja je pisala za "The Cut" - modni blog "New York Magazina". U ovoj knjizi ona nam mapira i prepričava svoj uspon kroz mrežu modnih medija i uvodi nas iza kulisa da upoznamo sve ekscentrične likove koje je usput upoznala. 

"the chiffon trenches"

André Leon Talley

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su pisali modni urednici i novinari (фото 10)

Ovo je druga knjiga koju André Leon Talley potpisuje i od njegovog prvog memoara "A.L.T: A Memoir" iz 2003. godine razlikuje se gotovo koliko i njegova pozicija u modnim medijima tada i sad. "The Chiffon Trenches" mnogi smatraju knjigom osvete prema Wintourovoj. Kako sam kaže: "Ovo je moja epistola ljubavi najvažnijem narativu mog života od mog skromnog detinjstva u Severnoj Karolini pa save do 2020. (...) Odlučio sam da mora biti jako jako iskreno." Ako ćemo baš iskreno, u ovoj knjizi ćete naći bukvalno sve pa preporučujemo da sebi sipate svoj omiljeni koktel i zavalite se da čitate - a onda mišljenje o tome ko je kakav i ko je u pravu formirate sami.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor