Pretraga

Kako su žene menjale umetnost saznajte iz ovih knjiga

Kako su žene menjale umetnost saznajte iz ovih knjiga

Tekst: BURO.

Kada pomislimo na mejnstrim narative i istoriju umetnosti koja nam je predstavljana iz jedne, najčešće muške perspektive, ženina pozicija bila je mahom svedena na ulogu objekta koji pozira ili muze. Međutim, ženskim oslobađanjem i emancipacijom došlo je do novootkrivenih informacija i umetničkih dela koja su iz senke menjala epohe i prkosila kalupima i pravilima. Danas, imamo puno dokaza o postojanju jedne paralelne linije umetnosti koja je zabeležila značajne preokrete, naročito u percepciji na žensko telo i samo žensko stvaralaštvo. U duhu meseca marta, pomoći ćemo vam da zaronite u ove skrivene kutke istorije umetnosti i otkrijete njene dragulje, predstavljamo vam naš odabir najboljih knjiga o umetnicama.

Broad Strokes: 15 Women Who Made Art and Made History

Kako su žene menjale umetnost saznajte iz ovih knjiga (фото 1)

Kao što smo pomenuli u uvodu, istorijski gledano, velike umetnice su bile isključene iz opšteg umetničkog kanona. U skladu sa oživljavanjem feminizma u pop kulturi, Broad Strokes nudi zabavan korektiv za taj propust. Istoričarka umetnosti Bridget Quin ulazi u živote i karijere 15 briljantnih umetnica kroz tekst koji je pametan, žestok, edukativan i zanimljiv za čitanje. Prepuna prelepih reprodukcija umetničkih dela i savremenih portreta svake od umetnica renomirane ilustratorke Lise Kongdon, ovo je istorija umetnosti od 1600. do danas za ljubitelje moderne umetnosti, one koji voli da čitaju i koje zanima feminizam. 

Ninth Street Women

Kako su žene menjale umetnost saznajte iz ovih knjiga (фото 2)

Smešten usred najburnijeg društvenog i političkog perioda modernog doba, ova knjiga je strastvena, divlja, ponekad tragična, ali non stop uzbudljiva hronika pet žena koje su se usudile da uđu u svet apstraktnog slikarstva dvadesetog veka kojim dominiraju muškarci – ne kao muze već kao umetnice. Iz svojih hladnih potkrovlja, gde su radile, pile, borile se i volele, ove pionirke su otvorile vrata u svet umetnosti sebi i nebrojenim drugima koji dolaze. Ovo su priče o Lee Krasner, Elaine de Kooning, Grace Hartigan, Joan Mitchell, i Helen Frankenthaler.

Great Women Painters

Kako su žene menjale umetnost saznajte iz ovih knjiga (фото 3)

Ovo je revolucionarna knjiga koja otkriva detaljnije, bogatije i raznovrsnije priče priče o ženama u slikarstvu. Sa više od 300 umetnica iz celog sveta, uključuje i poznate slikarke iz istorije i najuzbudljivije zvezde u usponu današnjice. Pokrivajući skoro 500 godina veština i inovacija, ova studija nastavlja Phaidenovu proslavljenu seriju The Art Book i otkriva i podržava raznovrsniju istoriju umetnosti, prikazujući nedavno otkrivene i nove radove i umetnice na više od 300 stranica i slika. Neke od umetnica koje su zastupljene su Hilma af Klint, Eileen Agar, Sofonisba Anguissola, Cecily Brown, Leonora Carrington, Mary Cassatt, Elaine de Kooning, Marlene Dumas, Nicole Eisenman, Jadé Fadojutimi, Helen Frankenthaler, Artemisia Gentileschi, Maggi Hambling, Carmen Herrera, Gwen John, Frida Kahlo, Tamara de Lempicka, Agnes Martin, Joan Mitchell, Alice Neel, Plautilla Nelli, Georgia O'Keeffe, Paula Rego, Bridget Riley, Jenny Saville, Dana Schutz, Lee Krasner, kao i Yayoi Kusama. 

Collage by Women: 50 Essential Contemporary Artists

Kako su žene menjale umetnost saznajte iz ovih knjiga (фото 4)

U ovoj knjizi naći ćete 50 međunarodnih umetnica koje danas rade u oblasti kolaža kroz selekciju njihovih radova. Od imena u nastajanju do poznatijih i etabliranih, umetnice predstavljeni ovde pomeraju granice umetnosti. Ova zbirka želi da skrene pažnju na iskustva i kreativne procese umetnica koji bi trebalo da budu na našem radaru kroz impresivan izbor ručnih i digitalnih tehnika, tema i estetskih izbora, praćenih tekstovima koji pružaju dubinski pristup inspiraciji, uticajima. 

Mid-Century Modern Women in the Visual Arts

Kako su žene menjale umetnost saznajte iz ovih knjiga (фото 5)

Gloria Fowler stoji iza ove duhovitih i mudrih  stranica živopisne antologije. Uz neprevaziđenu kolekciju stvarnih heroina iz umetničke, dizajnerske i modne industrije, ova knjiga proslavlja neke od najkreativnijih i najuspešnijih žena tog doba i njihovog društvenog doprinosa. Uživajte u originalnim, živopisnim i ručno oslikanim portretima svakog od dvadeset pet odabranih žena prikazanih u njihovim karakterističnim okruženjima.Otkrijte humor Edith Head, inventivni duh Vera Neumann i životne savete Sister Corite Ken.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor