Pretraga

Knjige posle kojih ćete se osećati dobro po izboru Ivane Balnožan

Knjige posle kojih ćete se osećati dobro po izboru Ivane Balnožan

Tekst: BURO.

Tekst: Ivana Balnožan (unbearably_bookish)

Nedavno sam na svom Instagram profilu pitala za preporuke feelgood knjiga, tj. knjiga koje nam prijaju svojom tematikom, stilom ili emocijom koju prenose. Ukratko, želela sam da znam koje to knjige čine da se osećamo dobro uz njih. Odgovori su me baš iznenadili, jer dosta naslova ja sama nikada ne bih svrstala u tu kategoriju. Tako da sam bila slobodna da zaključim da je to jedna vrlo subjektivna kategorija i da će za različite čitače podrazumevati totalno drugačije naslove. Na primer, iako obožavam Džejn Ejr, nikada je ne bih svrstala među feelgood knjige.

Ali sam zato, nakon malo mozganja, sastavila listu knjiga uz koje se ja osećam dobro i koje mi uvek izmame osmeh na lice.

Dnevnik druge zime - Srđan Valjarević

Knjige posle kojih ćete se osećati dobro po izboru Ivane Balnožan (фото 1)

Glavni lik (ili sam autor?) je pravio neke greške u životu, svašta mu se izdešavalo i sada, da bi mu bilo bolje, mora da šeta što više. To je sve što se dešava u romanu. Ali, ono najlepše u Dnevniku nije radnja, već beskonačno skiciranje Beograda, ćoškova i pešačkih prelaza, odblesci naizgled usputnih i nebitnih situacija iz života nepoznatih ljudi, neverovatno oko za detalj i pregršt bliskih i prepoznatljivih emocija. Iako odiše nekom setom, ova knjiga te nikako ne rastuži, već ti došapne, stežući te za ruku, da će sve biti dobro.

Sitničarnica Kod srećne ruke - Goran Petrović

Knjige posle kojih ćete se osećati dobro po izboru Ivane Balnožan (фото 2)

Kada pomislim na ovu knjigu, prva reč koja mi padne na pamet je magija! Ona vrsta magije koja se stvara maštom i rečima, ne fantastičnim bićima i čarobnim štapićima. Sitničarnica već neko vreme nosi epitet modernog klasika, naširoko je voljena i hvaljena. Vodi nas kroz stranice jedne misteriozne knjige i upoznaje sa njenim čitačima na jedan vrlo jedinstven način. Ako volite književnost i čitanje, a kojim slučajem se niste susreli sa ovom knjigom, pohrlite joj - napuniće vam oči zvezdama. I magijom.

U proleće - Karl Uve Knausgor

Knjige posle kojih ćete se osećati dobro po izboru Ivane Balnožan (фото 3)

Verujem da ovu knjigu neće svi svrstati u feelgood, ali ona je mene prepunila emocijama i tako jak utisak ostavila na mene, da ja nemam drugog izbora. U proleće je deo Kvarteta godišnjih doba, koji autor piše da bi svojoj najmlađoj ćerki približio svet, i zapravo je dnevnički unos čiji je okvir jedan prolećni dan, od jutra do večeri. Duboko me je dirnula snaga emocija, jedna ogromna iskrenost i poruka da je život neverovatno lep i jedinstven, toliko da tera suze na oči, čak i kada nam tako ne izgleda. Dodatni ugođaj činite sebi ako je pročitate upravo u proleće.

Pas - Ivan Tokin

Knjige posle kojih ćete se osećati dobro po izboru Ivane Balnožan (фото 4)

Ovo je knjiga o Psu, ispričana kroz njegove oči, na jedan neposredan, čist, krajnje simpatičan i neiskvaren uticajima savremenog sveta način (jer ipak ovde govorimo o Psu). Kroz dogodovštine našeg Psa saznaćemo više o sebima samima, o lepoti života, o univerzalnim vrednostima (kojih se čak i psi pridržavaju). Knjiga me je nasmejala, raznežila, malo i rasplakala tu i tamo. Tokinov stil je krajnje originalan, prisan i ljudski, a knjigu ćete pročitati u jednom (do dva) daha, ne sumnjam. Ja sam pokušala da je gustiram, ali naprosto nije išlo.⠀

Priručnik za solidan život - Olivera Zulović

Knjige posle kojih ćete se osećati dobro po izboru Ivane Balnožan (фото 5)

Priručnik je moje najnovije feelgood otkriće. Uživala sam u ovoj lepršavoj i beskrajno toploj priči o Ljubici i Ljubi, dvoje mališana iz iste ulice koji idu u isti razred i imaju jedan dvogled kroz koji posmatraju život odraslih u zgradi na drugoj strani ulice. Nateraće vas da se prisetite te tako jedinstvene perspektive malih ljudi, njihovog poimanja sveta, postupaka odraslih, koncepata odlaska, rastanka, pa i smrti. Napisana je u kratkim, ali efektnim poglavljima, nalik crticama. Garantujem da ćete je progutati za 2h, a onda ćete poželeti da se vratite na početak.  

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor