Pretraga

Pet knjiga koje će vas odmah "prebaciti" na Siciliju

Tekst: BURO.

Jako je teško ako ne i nemoguće reći za neki deo Italije da je lepši od drugog a kamoli neki proglasiti za najlepši. Ipak, toj tituli Sicilija jeste nekako opasno blizu i kako je Gesualdo Bufalino jednom rekao “Sicilija nije homogena mešavina rase i običaja”. I nije, jer je daleko pre prostor u kom je sve izmešano, kontradiktorno, konstantno se menja, i verovatno je jedno od najdiverznijih, napluralnijih mesta na svetu. Ovde se susreću sve religije, Istok se sudara sa Zapadom, Sever sa Jugom, istorija i savremenost su bliske prijateljice, a Afrika se meša sa Evropom i ako maštate o Siciliji koja deluje sve dalje kako zabrane nikada ne prestaju donosimo vam nekoliko knjiga koje će je učiniti bližom nego ikada. Zaboravite na priču o sicilijanskoj mafiji, i uronite o priče o letu, o istoriji, o arapskoj kulturi, i nesvakidašnjoj kuhinji.

“The Sicily Cookbook: Authentic Recipes from a Mediterranean Island”, Cettina Vicenzino

Pet knjiga koje će vas odmah "prebaciti" na Siciliju (фото 1)

Ako vam treba hitan beg od gradske vrućine, ukrcajte se na čarobno kulinarsko putovanje kroz delikatese i poslastice sicilijanske kuhinje. Cettina Vicenzino sicilijanska kuvarica, spisateljica i fotografkinja, poreklom je sa Sicilije i poznaje svo kulinarsko nasleđe ovog ostrva i sve raznolikosti od severa ka jugu i istorka ka zapadu. U ovoj knjizi kroz 70 autentičnih recepata od kojih će vam krenuti voda na usta naučićete mnogo toga o ovom magičnom ostrvu.

“A House in Sicily", Daphne Phelps

Pet knjiga koje će vas odmah "prebaciti" na Siciliju (фото 2)

Daphne je britanska spisateljica koja je dosta dug period života provela boraveći u Taormini što je i razlog zašto Siciliju tako dobro poznaje. Njeni memoari se mahom i odigravaju ovde, i vode nas na autentično i šarenoliko, raznovrsno putovanje kroz idilične pejzaže sicilijanskog gradića dok donosi priču o tome kako se život počinje ispočetka, kako se nekada radi ne za uspeh nego da bi se preživelo i kako se snovi ostvaruju tek kada osetiš svet na svojim nepcima i prstima u punom njegovom obličju. Knjiga donosi priču o ženi koja pokušava da sačuva svoju kuću u Taormini koju je nasledila od prijatelja i dokumentuje njen put na kom se zaljubljuje u lokalne pejzaže, ljude, način života i sam grad. Verujte nam na reč, želite da pratite njen trud da sačuva Casa Cuseni i put u novi svet u kom otkriva šta zapravo želi od života. Ako vam se dopada "Jedi, moli, voli", i ova knjiga će sasvim sigurno.  

“Beautiful Antonio”, Vitaliano Bracati

Pet knjiga koje će vas odmah "prebaciti" na Siciliju (фото 3)

Sicilijansku literaturu između ostalog odlikuju i satirični romani i priče koje ismevaju i preispituju patrijarhalne običaje ovog dela Italije. Ova knjiga je možda i jedna od najboljih iz ovog podžanra i prati mladog plejboja Antonia za koga se ispostavlja da nije dorastao svom statusu i koji uprkos svom hvalisanju ne može da odgovori na sve ljubave zadatke. Brancatijeve opservacije su veoma precizne i pre svega se tiču duboke, muške nesigurnosti a knjiga je jednako snažna kao i kao društveni i kao politički komentar na toksični uticaj koji mačizam na Siciliji ume da ima.

"The Invention of Sicily", Jamie Mackay

Pet knjiga koje će vas odmah "prebaciti" na Siciliju (фото 4)

Sicilija je uvek bila kapija koja povezuje Evropu sa ostatkom sveta. Oko nje su se borili Feničani, i Grci, i Rimljani, i Goti, i Vizantinci, i Arapi, i Normani, Nemci, Španci i Francuzi. Rečju, svi, i to hiljadama godina. Upravo zbog toga Sicilija je postala jedinstveni melting pot gde se susreću i prepliću različite tradicije i stvaraju jedinstveno nasleđe i kulturu i neponovljiv društveni pejzaž. Ova knjiga je lekcija iz istorije koja je svima neophodna.

"Conversations in Sicily", Elio Vittorini

Pet knjiga koje će vas odmah "prebaciti" na Siciliju (фото 5)

Knjiga koja važi za klasik ne samo zato što je jedno od najsnažnijih anti-fašističkih štiva već zato što i stoji na prekretnici na kojoj se mešaju modernizam i postmodernistički književni izraz. Roman počinje u onoj tački naratorovog života u kom se čini kao da ništa nije važno. Ni da li čita dnevne vesti o krvavim masakrima rata, niti da li leži u krevetu sa devojkom ili ženeom, nije važno ni kad šeta ni kad lista rečnik. Sve mu je jednako glupo i nebitno dok se ne vrati nazad u svoju rodnu Siciliju gde nije bio petnaest godina. Putujući po sicilijanskim gradovima, predgrađima, seocima i pejzažima, i vodeći i urnebeseno zabavne i potresne razgovore sa stanovnicima, ponovo se povezuje sa svojim korenima i osvešćuje suštinske ljudske vrednosti. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor