Pretraga

Pet novih knjiga poezije je stiglo u domaće knjižare. Pronađite svoj favorit!

Pet novih knjiga poezije je stiglo u domaće knjižare. Pronađite svoj favorit!

Tekst: BURO.

Svi vole poeziju. Postoje samo oni koji su toga svesni, istražuju stihove i u njima uživaju a možda potajno po koji i sami napišu, i oni koji još uvek nisu osvestili da bi i te kako mogli da vole neke autore i njihove stihove. Ti drugi koji imaju gard prema poeziji i smatraju je za nešto hermetično i poluzaumno što im nije najjasnije samo verovatno još uvek nisu pronašli pravog autora za sebe. A možda i sve staro što ste čitali previše podseća na obaveznu školsku literaturu i analize pesama i odmah stvara otpor? To samo znači da treba početi lagano i ispočetka. Poezija postaje sve aktivnija, sve je više savremenih pesnika i pesnikinja koji govore i pišu o problemima savremenog čoveka, njihovim veoma jednostavnim jezikom, i ako do sada niste pravo je vreme da date poeziji još jednu priliku. Recimo, uz neki od ovih sasvim novih naslova.

“Ljubavne pesme”

Mevlane Dželaludin Rumi

 Idealno za: Sentimentalno popodne kad želite da vas svi ostave na miru

Pet novih knjiga poezije je stiglo u domaće knjižare. Pronađite svoj favorit! (фото 1)

Cele prethodne godine na svakom koraku su bili prilično glasni podsetnici da nam je ljubav najpotrebniji, takoreći peti element, bez kog ništa ne funkcioniše. Tačno na vreme kao prostor za ljubav da se razmaše, Arete donosi vanvremensku poeziju najčitanijeg pesnika na svetu, Rumija, zbirku „Ljubavne pesme”. Čitanje Rumijeve poezije je više od čitanja, i mnogo pre nalik na meditaciju nad sopstvenom dušom i emocijama sa kojima ne znamo šta bismo i koje ne umemo da nazovemo. Njegovi stihovi podsećaju na ono najintimnije u nama i ova knjiga zahteva da se povučete i uživate u vremenu koje posvećujete samo sebi.

“Deca”

Milena Marković

Idealno za: Povratak samom sebi

Pet novih knjiga poezije je stiglo u domaće knjižare. Pronađite svoj favorit! (фото 2)

U jednom davnom intervjuu Milena je rekla da gleda da pesma bude dobra i da ne bude lažna. To zvuči mnogo jednostavnije nego što jeste, ali Milena u tome nepogrešivo uspeva, i to nam dokazuje i novom zbirkom koju je objavila izdavačka kuća LOM. Milenu volimo zato što je direktna, jasna, precizna kao skalpel, i baš tako i pristupa temama koje su sve one koje svi doživljavamo u baš svakom danu.

“ugrušak”

Srđan Sekulić

Idealno za: Putovanje u prošlost, neka druga i drugačija vremena

Pet novih knjiga poezije je stiglo u domaće knjižare. Pronađite svoj favorit! (фото 3)

„Ugrušak”, je nova zbirka Srđana Sekulića, jedne od najvećih nada poezije regiona čije su pesme prevođene na nekoliko jezika. Oni koji su već zaseli na terasu sa svojim primerkom znaju da čitanje nove Srđanove poezije budi sva čula donosi mirise božurova i žitnih polja, ukus orijentalnih poslastica i budi sećanja na detinjstvo. Podseća na raskošni orijent i pitome vojvođanske ravnice istovrmeno. Ispituje identitet, kolažira ga, razlaže po meridijanima, a lakoća sa kojom Srđan prelazi sa jednog u drugi kulturni prostor je karta za sasvim jedinstveno i najbrže moguće putovanje.

“skratimo priču za glavu”

Marko Tomaš

Idealno za: Inspiraciju i hrabrost

Pet novih knjiga poezije je stiglo u domaće knjižare. Pronađite svoj favorit! (фото 4)

Ako nekoga prati oduševljenje i pozicija koju su uživale rok zvezde, kao i epiteti "najbolji", "najprodavaniji" i tome slično onda je to Marko Tomaš. Rock-star pesničke regionalne scene, koji je rođen u Ljubljani, živeo između Sarajeva, Zagreba i Splita, dugo živeo u Mostaru, često i rado svraća u Beograd. Regionalna zvezda koja iza sebe ima preko deset zbirki i ovaj put nam dolazi sa najnovijom. "Skratimo priču za glavu" je nastala zato što prema njegovom mišljenju previše pričamo, a malo delujemo. Snažne, emotivne, iskrene pesme, od kojih će vam barem pet postati sigurni novi favoriti koje ćete od silnog čitanja naučiti napamet i citirati.

“Kuća markova”

Tomaž Šalamun

Idealno za: Introspekciju

Pet novih knjiga poezije je stiglo u domaće knjižare. Pronađite svoj favorit! (фото 5)

Tomaž Šalamun je bio zvezda regionalne pesničke scene. Slovenac čija je poezija povezivala region jer nema onoga ko nije čitao nekog Šalamuna budući da važi za jednog od vodećih i najprevođenijih savremenih evropskih pesnika. Ova zbrika je jedna od šest koje je Tomaž ostavio za sobom i iako je "Kuća Markova" objavljena tek 1992. godine, po vremenu nastanka predstavlja, treću Šalamunovu knjigu. Priče koje je čine napisane su u periodu sredine 60-ih, mešaju se priče i pesme, i poetska proza, a atmosfera i teme su savremene gotovo kao da ih je napisao upravo sada.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor