Pretraga

Prolećna reading lista: Knjige kojima započinjemo novu sezonu

Prolećna reading lista: Knjige kojima započinjemo novu sezonu

Tekst: BURO.

Ne želimo da zvučimo previše pesimistično ali onaj shit storm iz 2020. se nemilosrdno prelio i u 2021. godinu. Iako se svi nadamo da ćemo vremenom imati sve manje i manje oblaka nad glavom i da će se, konačno, razdaniti svima na svim meridijanima, situacija je trenutno takva da nam je malo zdravog eskapizma itekako potrebno. A šta više govori “bekstvo” nego nekoliko dobro odabranih knjiga?

S obzirom na to da smo uvereni da se slažete sa tim, zaokružili smo najbolje knjige tek izašle iz štampe koje će nam obeležiti ovo proleće. Od debitantskih romana preko nastavaka koje smo čekali pa do zbirke neverovatnih priča, sve što poželite i ono čega se možda niste ni setili.

“LUSTER”

RAVEN LEILANI

Prolećna reading lista: Knjige kojima započinjemo novu sezonu (фото 1)

Dugo-očekivani debitantski roman Raven Lelilani koji ste do sada negde već sigurno videli, ako ništa drugo ono barem na Instagramu ili Twitteru koji bruje o njemu. Protagonistkinja romana je crnkinja Edie, sluđena milenijalka sa sluđujućim milenijalskim problemima. Želi da se bavi slikarstvom, ali je zarobljena u kancelarijskom poslu prepunom prilično nadobudnih belaca. Ulazi i izlazi iz odnosa brzinom svetlosti i to sve pogrešnijim. A onda se pojavljuje Eric: tip srednjih godina, belac, u nekoj vrsti otvorenog braka, koji ima usvojenu ćerku, i sve se prilično i intenzivno menja. Knjiga je već američki bestseler, a dobila je i Kirkus nagradu, tako da svakako vredi dodati je na listu.

“ZELENE VOĆKE”

WIOLETTA GREG

Prolećna reading lista: Knjige kojima započinjemo novu sezonu (фото 2)

"Zelene voćke" su književni portret seoskog života u komunističkoj Poljskoj sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka. Ovo selo i njegova realnost predstavljeni su iz perspektive Viole, devojčice koja živi u selu, čija je stvarnost protkana maštom, bajkama i sujeverjem. Viola ima dve velike strasti: sakupljanje etiketa s kutija šibica i slikanje. Talenat za slikanje odvešće je do takmičenja na kom se predstavlja crtežom Moskve. To takmičenje neočekivano postaje predmoet kontroverzi, a malo po malo se i otkriva da Violino selo krije mnoge tajne, dok nemačko i sovjetsko "gurkanje" postaje sve intenzivnije i obeležava živote stanovnika. 

“FLAJŠMAN JE U ŠKRIPCU”

TAFFY BRODESSER-AKNER

Prolećna reading lista: Knjige kojima započinjemo novu sezonu (фото 3)

Bestseler prema mišljenju mnogih magazina i novina jeste priča o Flajšmanu koji samo što je okončao svoj petnaestogodišnji brak. Nije bilo lako, ali nije bilo baš lako ni u takvom braku i Tobi je sada ako ništa drugo siguran da zna kako ćemu izgledati život u buduće. Puno slobode, vikendi i svaki drugi praznični raspust sa decom, poneka svađa oko njihovog vaspitavanja, i sitna prepucavanja. Ipak, jednog dana u prilično nezgodnom trenutku njegova bivša žena dolazi, ostavlja mu decu i zauvek odlazi i to taman kad je uspeo da pronađe balans u svom novom samačkom životu. Dok žonglira profesiju, roditeljstvo, svoju probuđenu seksualnost, novostečenu popularnost i slobodu, protagonista aktivno traga za ženom i analizira svoj propali brak. 

“VRIJEME PRIJE JEZIKA”

MONIKA HERCEG

Prolećna reading lista: Knjige kojima započinjemo novu sezonu (фото 4)

Već od zbirke "Lovostaj" bilo je jasno da je Monika Herceg ime koje ćemo pratiti i čiju ćemo svaku novu objavu iščekivati sa radošću. Konačno je došlo i vreme za to, i u svojoj novoj zbirci poezije Monika donosi, kako kaže Marko Pogačar, pesme koje se čitaju u jednom dahu. Njena poezija je nežna, iskrena i u ovom trenutku i neobičnom vremenu u kom smo, neverovatno utešna, a Monika Herceg je još jednom dokazala da je vredna sve hvale, zrela, kompletna i neverovatno talentovana autorka.

“FIRST PERSON SINGULAR”

HARUKI MARAKAMI

Prolećna reading lista: Knjige kojima započinjemo novu sezonu (фото 5)

Ako vam je korona ubila već inače kritičan raspon pažnje, kratke priče su uvek dobro rešenje. A ima li boljeg izbora od novog Murakamijevog dela, zbirka od osam prilično tripoznih priča? Odgovor znate već i sami. Kao što naslov sugeriše, svaka od priča je ispričana u prvom licu jednine, i ostaje prilično nejasno da li je neka osoba i sam Murakami ili ne. Muzika, razmišljanja o mladosti, bejzbol, prijateljstva, veze, "First Person Singular" otvara gotovo sva pitanja, i ostavlja čitaocu da odluči da li će da veruje da je u pitanju fikcija ili biografija, što celu stvar čini još zanimljivijom. 

“U PROLEĆE”

KARL OVE KNAUSGARD

Prolećna reading lista: Knjige kojima započinjemo novu sezonu (фото 6)

Nakon jesenje i zimske knjige, koje su bile napisane u formi kratkih eseja, kako kalendarski i treba, došlo je vreme za proleće. "U proleće" donosi dnevnički zapis oca i njegovog odnosa sa četiri meseca starom ćerkom. Pratimo ih kroz jedan prolećni dan, od jutra do večeri, a priča koja se plete je iskreno i otvoreno iznošenje srceparajućih porodičnih događaja i trauma, začinjeno bezuslovnom ljubavlju prema ćerki ali i neprestanim preispitivanjem vlastite podobnosti, sposobnosti, odgovornosti, mogućnosti. 

“SRNEĆA LEĐA”

ANA MARIJA GRBIĆ

Prolećna reading lista: Knjige kojima započinjemo novu sezonu (фото 7)

Svako ljudsko postojanje je na kraju dana istovremeno i veoma obično i sasvim sasvim neobično. To zna i Ana Marija Grbić i zato se u novoj knjizi posvetila ispredanju fascinantnih, maštovitih priča iz ljudske svakodnevice. U običnosti je našla sve ono za čime tragamo kroz život, svu uzvišenost, tragičnost, grotesku, komičnost, i podsetila zašto je svaki život, svako postojanje, tako fantastično i neponovljivo.

“KLARA AND THE SUN”

KAZUO ISHIGURO

Prolećna reading lista: Knjige kojima započinjemo novu sezonu (фото 8)

"Klara and the Sun" se pre svega poigrava sa perspektivom, zato što donosi priču iz vizure Klare, "veštačkog prijatelja" koja posmatra svet za svoje police u radnji čekajući dan da neki kupac odabere baš nju. To je jedino za čime Klara čezne, da postane nečiji prijatelj, međutim, kada se pojavi prilika za to, Klara je upozorena da to možda i nije najbolji scenario jer, šta god da se desi, ne treba baš mnogo da veruje obećanjima ljudi.  

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor