Pretraga

U ovim knjigama glavni lik je - leto!

U ovim knjigama glavni lik je - leto!

Tekst: BURO.

Temperature gaze prema 30. podeoku, a naše misli su obojene u plavo - izvadili smo i japanke da pojačamo prizivanje leta. Čekamo vikend da se uputimo prema reci, a u torbu osim SPF-a, pakujemo naslove u kojima glavnu ulogu igra ni manje više no - leto. Ovi naslovi su idealni za temperature koje tek dolaze.

Zoran Ferić: Na osami blizu mora

Booka

U ovim knjigama glavni lik je - leto! (фото 1)

Lagano precrtavamo dane do odmora, a sve što želimo je da pustimo mozak da se odmori. Radujemo se samovanju, a od društva prihvatamo samo knjige. Odnosno, knjigu: ovaj roman je sastavljen iz devet priča koje nas vraćaju na jugoslovenska letovališta tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, ali i na doživljaje iz detinjstva za koje smo mislili da nam ništa nisu značili, a zapravo su ostavili dubok trag. 

Karl Uve Knausgor: U leto 

Booka

U ovim knjigama glavni lik je - leto! (фото 2)

Sama ideja da Karl piše knjige svom nerođenom detetu kako bi ga pripremio za svet je sama po sebi genijalna. "Letom", koje predstavlja kulminaciju svih prethodnih godišnjih doba i ovog specifičnog poduhvata, se ova saga završava. Ili tek počinje?

Deborah Levy: Ka kući plivajući

Vulkan

U ovim knjigama glavni lik je - leto! (фото 3)

Ovaj roman nas seli na jug Francuske i to tik pred zalazak. Ali, romantičnu postavku i miran porodični odmor remeti samoprozvana botaničarka koja izlazi potpuno naga iz bazena. Ova neobična promisa ušla je u uži izbor za Bukerovu nagradu i na plaži vam može vam poslužiti umesto koktela - isto će vas opiti.

Katie Kitamura: Razdvojenost

Delfi

U ovim knjigama glavni lik je - leto! (фото 4)

Katie priroveda priču o intimnosti, nevernosti, snazi, putovanju, zajedništvu i odvojenosti. Premisa se zasniva na odvajanju supružnika od kojih jedan na kraju nestaje na jugu Grčke, a ona nije sigurna ni da želi da ga pronađe. 

LUIZA BUHAROVA: jESMO LI TO BILI MI

Kontrast

U ovim knjigama glavni lik je - leto! (фото 5)

"Jesmo li to bili mi" prati odrastanje prijatelja - od detinjstva na splitskim ulicama i igrarija na plaži do otkrivanja seksulanosti i svih životnih peripetija koje godine sa sobom nose. Luizine rečenice vode nas u poznate predele koje sada u stvari prvi put vidimo.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor