Pretraga

Uronite u magični svet grafičkih romana: Ovo su naši omiljeni

Uronite u magični svet grafičkih romana: Ovo su naši omiljeni

Tekst: BURO.

Odmah na početku da razjasnimo: grafički romani nisu isto što i stripovi, s obzirom da veliki broj ljudi misli da je u pitanju isti format. Naime, termin "grafički roman" se ustalio tek osamdesetih, sa usponom poznatih naslova poput „Povratak Mračnog viteza“ i „Nadzirači“ iz 1986. Iako slični po svojoj ikonografiji teksta i slike, stripovi su, skoro pa uvek, više časopisi. Izlaze redovno i u ekonomičnom formatu. Strip najčešće ne sadrži kompletan narativ, već njegovu radnju pratite iz broja u broj. S druge strane, grafički roman je često duži od prosečne 22 strane stripa i uglavnom ispriča celu priču. Kao da čitate roman. Po rečima Džefa Smita, tvorca „Bouna“, grafički roman ima početak, sredinu i kraj, bez mnogo efemernog kvaliteta stripa i njegovih statičnih likova.

Tako da, ukoliko niste ljubitelji stripova, ili im jednostavno nikad niste dali šansu, možda je upravo grafički roman prava stvar za vas. Ovom prilikom predstavljamo vam pet naših omiljenih koji definitvno zaslužuju da se nađu na vašim policama. 

Ispod pokrivača - Craig Thompson 

Uronite u magični svet grafičkih romana: Ovo su naši omiljeni (фото 1)

„Ispod pokrivača“ je neobična autobiografija i priča o odrastanju dečaka u strogoj evangelističkoj hrišćanskoj porodici. Ovaj crno-beli grafički roman, originalnog likovnog izraza, progovara na teme odnosa dece i roditelja, i borbe sa sputavajućim verskim dogmama; on je u jednakoj meri i priča o snovima i javi, prvoj ljubavi i adolescentskoj pobuni. Što se tiče vizuelnog aspekta, on raspolaže kontrastom smenjivanja crne i bele površine pozadine i fluidnim linijama oštrim uglastim potezima. Likove Tompsonovih stripova teško je zaboraviti. Roman je nagrađivan prestižnom „Harvijevom“ i „Ajsnerovom“ nagradom. 

Svet duhova - Daniel Clows 

Uronite u magični svet grafičkih romana: Ovo su naši omiljeni (фото 2)

Vrlo verovatno da ste do sada pogledali film nastao po ovom stripu, koji je izašao još 2001. godine, a u kom glavne uloge tumače Steve Buscemi, Thora Birch i Scarlett Johansson. Roman prati priču o dve britke, ali cinične i sarkastične tinejdžerke Enid i Rebecce, koje se nalaze na prekretnici života, u periodu u kojem odlučuju na koju stranu će se okrenuti njihova budućnost, a pop-kulturne reference kojima ovo delo obiluje, omogućile su da skoro svaki čitalac u njemu nađe nešto što je njemu zanimljivo i poznato. Od istog autora preporučujemo o nešto novije delo - "Strpljenje". 

Maus - Art Spiegelman 

Uronite u magični svet grafičkih romana: Ovo su naši omiljeni (фото 3)

Grafički romani ne moraju nužno biti o superherojima, već mogu predstavljati ozbiljno i angažovano štivo. Dokaz za to je ovaj fenomenalni grafički roman o životu autorovog oca koji se smatra temeljem čitavog medija. Ovo delo je nagrađeno najprestižnijim priznanjima, uključujući i Pulicerovu nagradu, što je presedan koji nikada nije ponovljen. Jevreji u ovoj noveli predstavljeni su kao miševi ogromnih očiju, dok su nacisti, naravno - mačke. Kroz priču o holokaustu, autor preispituje i težak odnos sa svojim ocem.

Persepolis - Marjane Satrapi 

Uronite u magični svet grafičkih romana: Ovo su naši omiljeni (фото 4)

Ovo je obavezna lektira ne samo kada govorimo o grafičkom obrazovanju, već i o položaju žena. "Persepolis" prvi iranski strip predstavlja grafički roman koji prati život svoje autorke. Priča prati njeno detinjstvo od desete godine i događaja Islamske revolucije, kao i posledica koje je ona donela: obaveznog nošenja hidžaba, odvojenih odeljenja za dečake i devojčice, ili zabrane slušanja zapadne muzike. Uprkos književnoj tradiciji sa fokusom na adolescenciji i sazrijevanju (uglavnom belih) muških protagonista sa Zapada, "Persepolis" već skoro 15 godina opstaje kao predstavnik žanra, jedinstven po tome što prebacuje fokus na žensko iskustvo u potpuno drugačijem kulturološkom, istorijskom i religijskom kontekstu.

Sandman

Uronite u magični svet grafičkih romana: Ovo su naši omiljeni (фото 5)

I za kraj, ipak da ostavimo nešto i za one kojima je strip kultura rezervisana isključivo za superheroje. Iza kultnog  "Sandmana" Neil Gaiman, jedan od najprodavanijih svetskih autora stripa  i pisaca prema New York Timesu. Mnogi kritičari suga proglasili  najznačajnijim stripom devedesetih godina. Kao bogata mešavina modernih mitova i mračne fantastike u koju su neprimetno utkani savremena književnost, istorija, mitovi  i legende, Sandman se takođe smatra jednim od najoriginalnijih i umetnički najambicioznijih stripova koji je i sam postao fenomen pop-kulture. Uskoro nas na Netflixu očekuje i serija rađena po ovom remek delu. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor