Pretraga

Uronite u ove letnje naslove i zaustavite vreme na trenutak

Tekst: BURO.

Leto je konačno tu i naravno da je u danima odmora lista knjiga koju planiramo da pročitamo ne duga, nego pre-du-ga. Treba uhvatiti korak sa novim naslovima koji su obeležili leto, treba se vratiti starim ljubavima, pročitati nešto “korisno”, nešto lepo, otkriti nešto sasvim novo. Da je lako - nije. Treba birati mudro. Naravno da možete da provedete leto i uz teorijsku literaturu razmatrajući, recimo, Fukooa ali jul je! Misli i koncentracija se tope brže nego sladoled kad padne na pločnik i red je da se počastimo naslovima koji će nas naterati da usporimo i odvozamo u neku paralelnu realnost. Ili barem istu ovu ali na njenu zabavniju stranu.

Donosimo vam pregled sjajno napisanih, savršeno spakovanih priča koje su idealan pratilac za lenjo dremkanje na plaži, ali i hladnu kafu u parku ili leškarenje pored gradskog bazena. Nežne priče, malo lakše misli, malo sporiji ritam.

“Malibu Rising”

Taylor Jenkins Reid

Uronite u ove letnje naslove i zaustavite vreme na trenutak (фото 1)

Nina, Kit, Jay i Hud su braća i sestre, svi poznati i uspešni na svoj način i u svojoj industriji, odlučni da naprave veliku žurku u svojoj vili u Malibuu, a to znači samo jedno. Delikatesnu dramu, opšti haos i i metaforički i stvarni požar. Svako od njih ima neki problem i neku tajnu i do ponoći žurka će potpuno izmaći kontroli. Do jutra, vila će nestati u plamenu. Ali do tada, do prvih zraka letnjeg sunca alkohol teče u potocima, muzika je glasna, a ljubavi i tajne koje se provlače kroz porodicu izlaze na površinu. S obzirom na to da je roman ove autorke i “Dejzi Džouns & šestorka” znamo šta možemo da očekujemo: očaravajuće likove, zanosne priče, letnje preterivanje u svemu, i magični pejzaži.

“Beograd je moje more”

Marina Bugarčić

Uronite u ove letnje naslove i zaustavite vreme na trenutak (фото 2)

Poezija i fotografije, šta je više potrebno za uživanje? Ukoliko još uvek niste nigde otputovali, ova knjiga je prava prilika da to uradite budući da jednostavan stil Marinine poezije pojačava osećaj slobode i priziva miris mora, čineći ga bliskim do neizdrža, dok se stvarno ne spakujete i ne odete na prvu plažu. Izbor fotografija naglašava utisak da je pred čitaocem nešto duboko lično, a slikovitost poezije da je svet oko nas živ, plodan i jedva čeka da ga razumemo.

“U Kaselu logike nema”

Enrique Vila-Matas

Uronite u ove letnje naslove i zaustavite vreme na trenutak (фото 3)

Jedan od najznačajnijih i najprevođenijih savremenih španskih pisaca donosi priču o neobičnom telefonskom pozivu u životu pisca iz Barselone. Zagonetni ženski glas sa druge strane linije poziva ga da dođe u Kasel kako bi otkrio rešenje misterije sveta. Pisac tamo otkriva da je pozvan kao jedan od učesnika na čuvenoj izložbi savremene umetnosti, Dokumenta, gde će on sam biti umetnička instalacija – svakoga jutra sedeće ispred restorana i pisati. Iako isprva deluje suludo, vremenom shvata da je ovo prilika za razmišljanje, nesputanu kreativnost i sa puno humora i lucidnosti Vila-Matas pripoveda o sebi. Tokom svog boravka u Kaselu pisac upoznaje neverovatne ljude, zapada u neverovatne situacije, i na duhovit način podseća na lepu, duhovitu i iracionalnu stranu života.

“U leto”

Karl Ove Knausgård

Uronite u ove letnje naslove i zaustavite vreme na trenutak (фото 4)

Najnoviji roman i završni tom tetralogije koja predstavlja osvrt pisca na svet i na sebe, i to iz pozicije autora ali još značajnije iz pozicije oca koji ostavlja svojim mlađim naraštajima sve što zna ili misli da zna o životu, ljudima, promenama. Izuzetno topao, iskren i neposredan roman, zbog kojih će vam s vremena na vreme kanuti i koja suza za koju ni ne znate odakle je došla. Ova knjiga zaokružuje Knausgorovo očaravajuće putovanje u potrazi za odgovorom na pitanje šta je to što život čini vrednim.

“Objects of Desire”

Clare Sestanovich

Uronite u ove letnje naslove i zaustavite vreme na trenutak (фото 5)

Svojom zbirkom priča Sestanovich potvrđuje neverovatan talenat da piše precizno ali raspričano što ne polazi baš svima za rukom. Donosi neverovatnu prozu kroz 11 priča, a svaka od njih se bavi po jednim aspektom ljudske povezanosti, veza, odnosa, i ženskog identiteta. Izvrsno napisano, i štivo u kom je veoma jednostavno pronaći se. 

“Appleseed”

Matt Bell

Uronite u ove letnje naslove i zaustavite vreme na trenutak (фото 6)

Ne tako laka priča o nekoliko svetova na rubu propasti. Tri junaka iz različitih perioda (1700. godina u Ohaju, druga polovina 21. veka i naredni milenijum) pokušavaju da otkriju svoju ulogu u društvu i pozicije u svetu koji je u apsolutnom haosu i na ivici ekološke kataklizme. Sa velikim upozorenjem o našoj ekološkoj budućnosti i osvešćenjem na koje nas poziva ovaj roman definitivno nije eskapistički u pravom smislu te reči, ali ima neverovatnu moć da nas odveze u paralelne univerzume i na čudan način ulije malo nade da je uvek bilo i uvek će biti onih koji će se boriti za bolji svet od onog u kom žive.

“Well, This Is Exhausting”

Sophia Benoit

Uronite u ove letnje naslove i zaustavite vreme na trenutak (фото 7)

Zabava i puno smeha u malom. Kolumnistkinja i zvezda Twittera Sophia Benoit je kao i mnogo žena širom sveta provela veći deo svojih formativnih godina boreći se da uradi "pravu" stvar, da učini druge zadovoljnim, da preračuna minimalne rizike svih odluka, da igra po standardima i očekivanjima društva. Sve to samo da bi shvatila da je rezultat minimalan i da je sve što dobiješ kao rezultat zamarajuće balansiranje i nezadovoljstvo. Upravo zato, Sophia u svojoj novoj knjizi kontemplira o svim temama i problemima savremenog sveta i to na urnebesan i svima blizak način te govori o tome zašto je feminizam važan, koja je uloga popularne kulture, i o anksioznostima. Beskrajno šarmantno štivo, a i idealno za odmor, jer je tako opuštajuće priznati sebi da je nekada sve jednostavno previše iscrpljujuće.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor