Artshub: Keith Haring

    02.08.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/Cover_Wide_kh.jpg

    Ako neko ipak nije čuo za ovo zvučno ime, video je njegovu autentičnu umetnost na najrazličitijim mestima i predmetima. Haringov vizuelni pečat je utisnuo dubok trag u pop kulturi.

    Istaknuti američki umetnik 20. veka, obeležio je u svet umetnosti svojom jedinstvenom estetikom i snažnim društvenim porukama. Haringov hrabar, živahan i momentalno prepoznatljiv stil postao je sinonim za duh 80ih odražavajući umetnikovu posvećenost aktivizmu i njegovu želju da umetnost učini dostupnom svima. Istražili smo estetiku ovog vanserijskog umetnika i elemente koje definišu njegov opus, kao i uticaje koji su oblikovali njegov stil, ali i uticaj njegovog dela na sveukupnu umetnost i popularnu kulturu.

    Estetski elementi

    Haringovu estetiku karakteriše njena jednostavnost, smelost i pristupačnost. Njegova upotreba autentičnih figura, kao što su bebe koje puze, psi koji laju i ljudi koji plešu postavio je kao dominantni diskurs kroz koji iskazuje svoje ideje. Ove figure su svedene na svoje najosnovnije forme, oivičene debelim crnim obrisima i ispunjene jarkim živim bojama. Haringova upotreba takvih boja ne samo da je doprinela vizuelnom efektu, već je i prenela osećaj radosti, energije i optimizma.

    Štaviše, Haringov rad je prepoznatljiv po repetitivnim obrascima i ritmičkoj kompoziciji, stvarajući osećaj dinamike. Čini se da njegove figure plešu po platnu, hvatajući energiju i razigranost urbane sredine, poput sredine u kojoj je Haring živeo i stvarao. Ovaj osećaj kretanja dodatno je pojačan fluidnim potezima kistom, davajući estetici na spontanosti i neposrednosti.

    Njegov umetnički opus obuhvatio je razne subkulture, među kojima je hip-hop i ulična moda što je otvorilo vrata ka mnogobrojnim saradnjama, kako sa modnim dizajnerima, brendovima, tako i sa muzičarima.

    Uticaji na Haringovu estetiku

    Na Haringovu estetiku uticali su različiti izvori, uključujući uličnu umetnost, grafite i pokret pop arta. Njujork je tokom 70ih bio u jeku procvata street art-a, naročito u metroima i ostalim javnim prostorima, što je imalo dubok uticaj na Haringov umetnički razvoj, inspirišući ga da iznese umetnost iz okvira galerija na ulice, čineći je dostupnom široj publici.

    Evidentan je i uticaj pop-art pokreta, koji su predvodili Andy Warhol i Roy Lichtenstein. Kao i oni, Haring je crpeo inspiraciju iz popularne kulture, ugrađujući elemente marketinga, stripa i masovnih medija u svoj rad. Njegova upotreba smelih grafičkih slika i upadljivih boja je u funkciji vizuelnog jezika reklamiranja, dok su njegovi ponavljajući obrasci i ritmičke kompozicije odražavali masovnu produkciju svojstvenu popularnoj kulturi.

    Haring i moda

    Haringov vizuelni pečat je postao dostupan i u modnim krugovima. Najpoznatija je njegova kolaboracija sa dizajnerkom Vivienne Westwood. Ona je njegove prepoznatljive crteže implementirala u svoje odevne komade, kroz printove i paterne i njegovu umetnost učinila svakodnevno nosivom.

    Haringovi crteži su takodje odjeknuli i na streetwear modnoj sceni, na isti način, kroz printove, koji sa majica i dukseva prelaze na kape i patike, a posebno su ga promovisali hip hop umetnici i renomirani skejterski brendovi.

    Pored odeće, Haring vizuali su prešli na sve moguće artikle i dostupni su širom sveta. Ovaj trend je nastavljen i nakon umetnikove smrti, pa dobija obličje u raznim aksesoarima, satovima, tašnama, nakitu…

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/1691521321984984.jpg
    Photo: @theofficialpandora

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/1691521334261773.jpg
    Photo: @theofficialpandora

    Haringovi društveni i kulturni uticaji

    Haringova umetnost nije samo vizuelno zadivljujuća, već nosi snažne društvene i političke poruke. Tokom svoje karijere koristio je umetnost kao platormu za rešavanje širokog spektra društvenih pitanja, uključijući problem AIDS-a, rasizama i nuklearnog oružja. Njegove figure često su odavale osećaj aktivizma i solidarnosti, izazivajući publiku da se suoči sa ovim važnim problemima i pokrene se.

    Haringova odluka da svoju umetnost učini dostupnom svima odigrala je presudnu ulogu u njenom kulturnom uticaju. Verovao je da umetnost treba da bude za sve, a ne da bude rezervisana za elitne krugove. Njegov kultni mural Crack is Wack, nacrtan na rukometnom terenu u Harlemu, svedoči o njegovoj posvećenosti da umetnost učini dostupnom čak i marginalizovanim zajednicama.

    Estetika Keith Haringa vizuelni je prikaz njegovog aktivizma i njegove želje da dopre do publike u svakom društvenom sloju. Njegov hrabar, živahan i prepoznatljiv stil koji karakterišu jednostavne figure, jarke boje i ritmička kompozicija ostavlja neizbrisiv trag u svetu umetnosti i popularnoj kulturi.

    Haringova sposobnost da kombinuje moćne društvene poruke sa pristupačnom estetikom učinila je njegovu umetnost bezvremenskom, nastavljajući da inspiriše i globalno odjekuje.

    Saznaj više:
    Povezani članci: