Dokumentarci i autorke koje ne smete da propustite na DOK festivalu

    01.02.2023.
    RECOMMENDED

    Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 biće održano od 2. do 5. februara u mts Dvorani. DOK festival nastao je sa idejom da publici ponudi najnovija ostvarenja iz oblasti dokumentarnog filma. Program festivala čine pažljivo selektovani filmovi po meri gledalaca koji se premijerno prikazuju u Srbiji. U pokretu progovaranja o ženskim slobodama, pravima i istoriji, dokumentarni žanr predstavlja vrlo zahvalno sredstvo izražavanja, te vam ovom prilikom predstavljamo nekoliko autorki čije filmove ne smete propustiti!

    Cesária Évora, Ana Sofia Fonseka, Portugal

    Svetski poznata pevačica Sezarija Evora u novom i intimnom dokumentarcu. Uz dosad neviđene snimke i uvide u život pevačice, film prati njenu borbe i uspeh. Rediteljka koristi arhivske snimke, koncerte, intervjue i slike kako bi prikazala ženu koja je ostala verna sebi i nikada se nije odrekla nezavisnosti. Ostala je u ožiljcima zbog svoje problematične mladosti, a na pitanje novinara koji je njen najveći san, odgovorila je: „Ne verujem u snove, pitajte me nešto drugo!“

    Bez doma (Nowhere to go), Spiridula Guskos i Lukas Agelastos, Grčka

    Hiljade beskućnika u Grčkoj doživljavaju socijalnu isključenost. Istovremeno, država ne preuzima odgovornost, kršeći socijalna i ljudska prava. Dok prati živote i probleme troje beskućnika u Atini, dokumentarac istražuje neuspeh države da obezbedi sigurnosnu mrežu i istražuje moguća rešenja.

    Delovi tela (Body Parts), Kristi Gavara Flanagen, SAD

    Film „Delovi tela“ prati evoluciju „seksa“ na velikom platnu iz perspektive žene, otkrivajući neprijatnu stvarnost iza nekih od najpoznatijih scena u istoriji bioskopa i slaveći hrabre stvaraoce koji vode put promena.

    Feministički odgovor (Feministe Riposte), Mari Peren, Simon Depardon, Francuska

    Elis u Brestu, Aleksija u Sent Etjenu, Sesil u Kompijenju, Žil u Marseju: četiri od hiljada mladih žena koje osuđuju seksističko nasilje, javno uznemiravanje i mačo agresiju kojoj su svakodnevno izložene. Noću, naoružane belim čaršavima i crnom bojom, oblepljuju ulice porukama podrške žrtvama mizoginije i parolama koje osuđuju femicid. Neke su dugogodišnje feministkinje, druge nikada ranije nisu vodile kampanju – sve su u pobuni protiv zlostavljanja koje je prečesto preplavilo njihove živote. Seksizam je svuda – ali su i hrabre žene svuda!

    Saznaj više:
    Povezani članci: