HBO adaptira novi „groteskni” roman čuvenog američkog pisca Bret Easton Ellisa

  24.04.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/Cover_Bret.jpg

  Roman „The Shards” prati sociopatu i serijskog ubicu koji proganja bogate tinejdžere u Los Anđelesu 80-ih. godina Očekujte seks, drogu, nasilje i synth-pop.

  HBO producira TV adaptaciju „The Shards”, romana Bret Easton Ellisa iz 2023. koji je takođe objavljen kao podkast. Ellis će biti dramaturg i izvršni producent serije, zajedno sa Nickom Youngom (The White Lotus, Looking, We Are Who We Are) i Brianom Youngom (Vox Lux).

  Ovaj roman je neobična mešavina autobiografije, klasičnog noira i horor fantastike. Protagonista je bogati, biseksualni 17-godišnjak po imenu Bret Easton Ellis, koji piše knjigu pod nazivom „Less Than Zero”, a radnja se odvija u Los Anđelesu 1980-ih, u prestižnoj srednjoj školi koju je autor zapravo pohađao. Tinejdžerski likovi iz romana se drogiraju, imaju seks, slušaju ploče Novog talasa i lutaju okolo u izmaglici privilegija – za sada, ovo je „tvrdo” u duhu Ellisovih ranijih romana poput „Less Than Zero“ i „Rules Of Attraction“. Ali istina i fikcija se spajaju kada jezivi – i potpuno izmišljeni – serijski ubica počne da uhodi Breta i njegove prijatelje. Ako vam ovo nije dovoljno nije bilo dovoljno, u pozadini je i priča o kultu porodice Menson, koji sakati životinje i teroriše elitu Los Anđelesa.

  „The Shards” su Elisov prvi roman u poslednjih 13 godina – odziv je uglavnom bio pozitivan, a kritičari su ga hvalili kao „neprijatno zadivljujući, upadljivo iskren“, „sjajan i groteskan“ i „genijalan, radosno samosvestan“. Uz to, pohvale jedva da su bile jednoglasne: jedan kritičar je ismevao roman navodeći da „kao da ga je pisao pretenciozan dečak.“

  Ostaje da se vidi da li će se ova nova adaptacija povezati sa generacijom koja nije ni rođena kada je Ellis bio na vrhuncu karijere. On zauzima čudno mesto u savremenoj kulturi. S jedne strane, njegova reputacija je pogođena u poslednjih pet godina, kada je postao poznat po tome što se borio protiv wake kulture – „obrnutog rasizma“, Me Too pokreta i načina na koji su liberali „preterano reagovali” na Trampov rasizam. U svojoj poslednjoj zbirci eseja pod nazivom White – bavi se nekim od ovih tema i uglavnom je nailazila na loš prijem, čak i među ideološki naklonjenima.

  Saznaj više:
  Povezani članci: