Bend The National iznenadio novim albumom Laugh Track

    19.09.2023.
    RECOMMENDED

    No results found.

    Američki bend The National osnovan je još početkom devedesetih dok su momci bili na koledžu. Sve do 2005. godine su održavali svoje regularne poslove, kada su objavili album Alligator i ostvarili uspeh koji im je pokazao da muzika može da im bude jedina karijera. 

    Čini se da na svakih nekoliko godina bude neki novi The National talas i da je rast njihove popularnosti nezaustavljiv. Osim što ih svi relevantni magazini hvale, lako rasprodaju Madison Square Garden i velike turneje, a poslednji album im je na top listama najbolje plasiran u karijeri. Nekada su pripadali samo studentima filološkog u flanelskim košuljama, a sada su na ivici mejnstrim uspeha, delom zahvaljujući činjenici da je Taylor Swift njihov najglasniji fan. Gostovali su na njenim albumima, a ona je uzvratila uslugu

    Matt Berninger se ističe u bendu jer je za mikrofonom i piše najveći broj tekstova, premda na njima rade i Dessner blizanciAaron i Bryce. Scott Devendorf je uglavnom na basu, dok za bubnjevima sedi Bryan Devendorf

    ©GrahamMacIndoe The National
    The National by Graham MacIndoe

    Aaron Dressner i Bryce Dressner, pored muzike za svoj matični bend, zajedno i pojedinačno radili su na impresivnom broju projekata koji uključuju indi, klasičnu, filmsku i popularnu muziku. Rad na tim drugim projektima nikada nije koštao The National, naprotiv, jačao je njihov izraz, a donosio novu publiku koja se možda nikada ne bi upoznala sa njihovim radom tradicionalnijim putevima. 

    Ukoliko The National nije na vašim plejlistama, ali vam je njihovo ime zvučno, možda vam bude lakše ako kažem da je to „onaj bend zbog kog pola Beograda ide u Zagreb kad sviraju„. Više puta su bili u tom gradu i tako postali tradicionalna ekskurzija za one koji na vreme obezbede da baka i deka čuvaju klince. 

    Početkom ovog proleća, The National su objavili album First Two Pages Of Frankenstein, a danas sasvim novi – Laugh Track! Najavljen je pre samo tri dana, pa je došao kao iznenađenje čak i za najveće fanove. 

    Pesme sa novog albuma nastale su tokom istih studijskih sesija kao i za prethodni, ali su ostale na kratko po strani jer ih smatraju slobodnijim. 

    Laugh Track predstavlja nas kako izlazimo iz ovog dugog razdoblja mutacije. Nemamo pojma šta će sledeće da se desi, ali čini se kao kad zmija menja kožu. Stvarno je zabavno. Svi se osećamo kao da smo izašli iz čaure i spremni smo da shvatimo kakvo smo stvorenje sada.”

    Matt Berninger

    Za prethodni se reklo da je predstavljao ponovnu izgradnju poverenja među članovima grupe. Laugh Track je tu kao slavlje tog poverenja, živahan je i istraživački, te najava pravca u kojem će se bend ubuduće kretati. Pesme su nastale u kontrolisanim studijskim uslovima, ali su izbrušene na koncertima. Na taj način, The National je radikalno unapredio svoj kreativni proces. Sada su pred nama osnažene verzije pesama koje su imale svoj život i pre nego se našle na servisima za slušanje muzike. Ovo se najbolje oseća u završnoj pesmi albuma. Gotovo osmominutna Smoke Detector snimljena je u junu ove godine tokom tonske probe koncerta u Vankuveru, dovršavajući tako opus koji je pun spontanosti i vintidž rok energije, a koja savršeno nadopunjuje pesme sa njegovog introspektivnijeg prethodnika.

    Gosti na ovom albumu su devojka trenutka, Phoebe Bridgers, ćerka legende – Rosanne Cash i dragi im saradnik, čovek/bend Bon Iver

    Za prethodni album kažu da je tematski bio u potrazi za utočištem, dok u drugom  postoji nova jasna procena onoga što je važno. Žestoka potreba za intimnošću pojačava sve veći strah od nestvarnosti savremenog života. Bezimeni likovi na ovom albumu štite jedni druge, sanjaju jedni za druge i pomažu u održavanju izgleda.

    Nađite novi album Laugh Track na svom izabranom servisu za slušanje muzike, uživajte u njemu i spremajte se za neki naredni The National nastup, jer je najveća snaga benda upravo u živim nastupima. Dodali su datume u Australiji i Americi, dok u Evropi imaju tek nekoliko već rasprodatih koncerata. Iako su traženi i malo rastrzani, nema sumnje da će se sa novim materijalom pre ili kasnije vratiti svojoj vernoj publici u regionu.

    Saznaj više:
    Povezani članci:

    No results found.