Dramaturg Strahinja Madžarević: O seriji “Crna svadba”, vlaškom kultu smrti i tome kako se odupreti trendovima u kinematografiji

  26.10.2021.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/10/strahinja_cover.jpg

  U često sumornoj realnosti Srbije, uspeh u umetnosti i kulturi se čini skoro pa i nemogućim. Čak i bez obzira na hiperprodukciju – kada govorimo o kinematografiji. Ipak, postoje i oni koji prkose ovoj realnosti. I oni sigurno ne prolaze bez borbe, velike borbe, u okviru koje se nalazi i frustracija. Sve to je iza scene, ono što se ne vidi, ali je postojanje istih bitno istaći.

  Odmah nakon završetka FDU-u, Strahinja se otisnuo pravo u vatru, pišući scenario za prvi srpski sci-fi „Volja Sinovljeva“, na kom režiju potpisuje Nemanja Ćeranić. Takođe, učestvovao je i na projektu serije „Grupa“ i filma „Heroji Halijarda“, čije snimanje je u toku.

  Ne pokušavam da od filmadžija u Srbiji napravim superheroje, ali nekim danima oni to jesu. U slučaju Strahinje Madžarevića taj dan je pao na premijeru prve dve epizode serije Crna svadba na ovogodišnjem Dunav festu u Smederevu, kom sam prisustvovala. Strahinja je kreator i scenarista ovog trilera sa elementima misterije i horora. Priča serije prati brutalno ubistvo u jednom selu u Istočnoj Srbiji, i njegovu spregu sa kultnom magije i smrti koji je prisutan kod Vlaha. Uticaj Novog Holivuda je vidan, ali je vešto uklopljen sa lokalnim motivima – vlaškim običajima iz Istočne Srbije. Vrhunske produkcije, „Crna svadba“ obećava kao hit jesenje i zimske TV sezone; trenutno se emituje na Supernovoj, a uskoro će imati i svoj termin na RTS-u. Glavne uloge tumače Uliks Fehmiu, Slavko Štimac, Nikola Kojo, Igor Benčina…

  Sa Strahinjom sam pričala o pomenutoj seriji, snimanju filma za 14 dana, pisanju uloga za naturšičke, romantičnim komedijama i odupiranju trendovima.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/10/1635255199405386.jpg
  Uliks Fehmiu u seriji „Crna svadba“
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/10/1635255342225675.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/10/1635255200542018-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/10/1635255429996265.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/10/1635255199671889.jpg
  Strahinja Madžarević i Nemanja Ćeranić

  Svi željno iščekujemo završetak snimanja „Volje sinovljeve“ i premijeru. Možeš li nam reći u kojoj je fazi čitav proces?

  Jedino što mogu da kažem je da stvari idu u pravcu boljem nego do sada.

  Tu ste okupili velikane srpskog glumišta. Koliko je bilo izazovno, ti kao mladi scenarista i Nemanja kao mladi režiser, raditi sa njima?

  To je veliki izazov, ali bih se uzdržao razgovora o „Volji“ jer kad god je neko od autorske ekipe govorio o tom filmu stvari su se loše razvijale. Nije nikakvo sujeverje, stvarno je tako.

  Film „Lihvar“ ste Nemanja Ćeranić i ti snimili za 15 dana. Kojom rečju bi opisao to iskustvo?

  Jednom rečju – pobeda. Nemanja Ćeranić je izrežirao film za 14 dana, sve zasluge za taj podvig treba da idu njemu. Ja sam sedeo kući i gledao Balkan info dok su on i ekipa ostavili srce na terenu.

  Šta bi rekao da su prednosti rada sa naturščicima?

  To je više pitanje za režisera, ali što se tiče rada na „Lihvaru“ meni je bilo lakše da pišem određene likove jer sam unapred znao ljude (naturščike) koji će ih igrati.

  Pisao si scenarije mahom za ostvarenja sa nasiljem, mrakom i težinom života. Da li bi nekad napisao scenario za rom-com i na koji način izražavaš soft/feminine stranu tvoje ličnosti?

  Pisao bih romantičnu komediju, samo do sada nisam imao prilike za to, a za ovaj drugi deo pitanja ne znam šta bih rekao a da ne bacim neku jadnu foricu.

  Kako se odupreti trendovima u kinematografiji, pogotovo na domaćoj sceni?

  Jednostavno – raditi na svojim idejama.

  Top 5 domaći i 5 stranih filmova koji su uticali na tebe?

  Srpski: „Čudotvorni mač“, „Marš na Drinu“, „Pre istine“, „Ko to tamo peva“, „Boj na Kosovu“. Strani: „Drumski ratnik“, „Terminator 2“, „Ratnici podzemlja“, „Poštanska kočija“, „Sever- severozapad“.

  Saznaj više:
  Povezani članci: