Davne 1972, čak petnaest godina nakon smrti legendarnog kreatora, svetlo dana je ugledala luksuzna knjiga aluminijumskih korica sa Diorovim imenom. Odštampano je svega 4.000 primeraka od kojih poneki polovan i danas ispliva sa cenom koja se kreće u rangu od oko $650. Ako mislite da se u njoj kriju modne tajne – prevarili ste se – ovo je izdanje posvećeno Diorovoj drugoj i jednako velikoj strasti, a to je kuvanje. Naslov „La Cuisine Cousu-Main“ u prevodu znači “kuhinja šivena po meri” i bez sumnje je asocijacija na visoku modu šivenu po meri u Diorovom ateljeu.

Predgovor knjige napisao je Diorov blizak prijatelj, chef Raymond Thuilliers: “Voleo je da poredi ljubav prema kuvanju sa svojim modnim umećem.” Sastojci koje je koristio za pripremu jela, čak i onih najjednostavnijih, bili su vrhunskog kvaliteta, a iako su recepti osmišljeni sredinom prošlog veka, među njima se nalaze mnogi laki za spremanje. Digitalna verzija knjige uključuje pompadour dezert, pire od šampinjonima, sufle od sira i začinjenu pileću supu, rižoto i još mnogo toga.

Činjenica da je legendarni Christian Dior gotovo jednakom strašću voleo i modu i kuvanje je možda iznenađenje, ali dobro je poznata činjenica da je kreator imao ličnog kuvara sa kojim se svakodnevno konsultovao oko svojih obroka, kao i to da je priređivao večere za bliske prijatelje koje su bile legendarne. Često je tu bio i René Gruau, jedan od najpoznatiji modnih ilustratora svih vremena (ako mu i ne znate ime, znate njegov rad za kuće Dior, Yves Saint Laurent i Balenciaga kao i plakat za film „Dolce vita“) i upravo njegove ilustracije krase izdanje.

Modna kuća Dior je upravo objavila digitalno izdanje knjige, dostupno svima. Zavirili smo u njega i imamo listu favorita od kojih vam, za početak, donosimo jedan kao inspiraciju:
Sorbe od banane
(8 do 10 porcija)
- 2kg banana
- 10 režnjeva ananasa
- 400g prah šećera
- sok od 4 narandže
- sok od 4 limuna
- veće pakovanje crème fraiche
Napravite pire od banana i kriški ananasa, dodajte sve ostale sastojke i dobro umutite. Ostavite da se ohladi u frižideru.
Sutradan smesu stavite u zamrzivač kako bi s zamrzla.
Poslužite sa hladnim sosom od kajsija koji se pravi tako što se napravi pire od džema od kajsija i vode.