LGBTQ+ zajednica je (ponovo!) stigmatizovana u Srbiji

10.06.2022.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/06/love_cover.jpg

Ponoviću još jednom, pošto se promenilo nije ništa, niti u mom osećaju i stavu niti u onom mizogenom fašističkom segmentu srpskog drušva:

„Potpuno me fascinira način na koji razni licemeri pod izgovorom da štite ljudske (pardon, hrišćanske) vrednosti poturaju razne vrste diskriminacije. Niti me čudi, niti mi je novo ali me, eto, i dalje fascinira. Kad sam poslednji put pogledala, reči “ljubav” i “voli bližnjeg svog” su se zvanično visoko kotirale u crkvenim krugovima, iako je to vrlo često samo na papiru i samo prema onom bližnjem koji misli isto – ali u dlaku isto – kao dotična crkva.“

Ovaj put, povod za ne-znam-više-koje ponavljanje u nizu je inicijativa Antiglobalista Srbije koji su pokrenuli peticiju za zabranu EuroPride-a koju ovde linkujem isključivo zato što, za razliku od pripadnika gorepomenutog pokreta, verujem u izjave potkrepljene činjenicama. Naporedo sa peticijom, na društvenim mrežama širi se zahtev za „sprečavanje paklenog scenarija prenošenja majmunskih boginja po Beogradu“ od strane, kako se u viralnom vizualu navodi, stotine hiljade pripadnika LGBTI+ zajenice.

Dobro ste pročitali. Jasna, neuvijena i vrlo agresivna stigmatizacija, i dodatno širenje straha i panike, što je osim što je koliko mi se čini kažnjivo zakonom, i direktno suprotno jasnom informisanju javnosti o virusu, rizicima i prevenciji infekcije majmunskim boginjama.

Naravno da nismo jedina zemlja u kojoj se građani susreću sa nekom vrstom manipulacije činjenicama, teorijama zavere, kao i targetiranjem pojedinih manjinskih grupa. Ali. Ako ćemo po principu da svako treba da (po)očisti svoje dvorište, a ja ovu zemlju i dalje doživljavam kao svoju, onda ne mogu da se ne latim metle makar u ovom svom ćošku ovog našeg poslovičnog dvorišta i ne probam makar nešto da uradim.

Početkom juna, Antiglobalisti Srbije su putem društvenih mreža i Telegrama pozvali na „sprečavanje paklenog scenarija“ koji ovaj pokret vidi u održavanju manifestacije EvroPride 2022. Da stvari budu gore, nedvosmisleno izjavljuju kako su „spremini na sve“ i upravi grada Beograda, kao domaćinu EvroPridea ove godine, nalažu da „mora zabraniti ovaj skup visokog rizika kako se majmunske boginje šire upravo kroz gej zajednicu“. Tu su još, razume se, i detaljne teorije zavere koje se pridružuju ovoj plejadi širenja panike i dezinformacija putem društvenih mreža.

Molim vas da ne prelećete preko ove vesti. Ona je stvarna opasnost po svačiju slobodu, što dokazuje i nedavni napad na napad na beogradski Prajd Info Centar, koji je jasan primer toga koliko je društvo u Srbiji i dalje zasnovano na principima dikiminacije.

Saznaj više:
Povezani članci: