Muzika, mir i aktivizam idu savršeno zajedno u Novom Sadu

    20.06.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/06/disktrikt_cover.jpg

    Kultura mora biti angažovana. Ona je moćna i njeno pričanje priča o miru, pomirenju, pravima i prevalizaženju konflikata mogu biti glasne i ključne u borbi za bolji i slobodniji svet. Upravo to nam govori i program „Distrikta mira“. Kreativni distrikt u Novom Sadu, nekadašnja industrijska četvrt, tokom pet dana, od 23. do 27. juna dobija ovu titulu i pod njom priprema bogat i važan program. Ovaj festivalski program Evropske prestonice kulture posvećen je međunacionalnom pomirenju i dijalogu kroz program tribina, razgovora, filmskih projekcija, konferencija, ali i raznovrsnog i atraktivnog muzičkog programa. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/06/1655804117374722.png

    Već dugi niz godina, pokazano je, kako David Byrn kaže u naslovu svoje knjige „kako radi muzika“. Njome se može podizati svest ljudi o problemima zajednice. Tekstovi ali i sami tonovi mogu biti nosioci jakkih političkih poruka i stavova. Baš iz tog razloga programski luk Tvrđava mira je ustanovljen. Poznati bendovi kao što su Obojeni Program, TBF, Helem Nejse i Zoster već dugo na regionalnoj sceni postoje kao muzička snaga sa angažovanim porukama, a novosadska publika imaće priliku da ih sluša tokom ovih festivalskih dana. Oni performansi, biće direktan dokaz koliko muzika može biti jaka u postizanju mira i ravnopravnosti. 

    Bilo da volite TBF liriku sa kritičkim osvrtom na političku korumpiranost, i uopšte iskvarene društvene vrednosti, Helem Nejse i tematiku njihovih tekstova koja se prožima od ljubavne, socijalno angažovane, do one koja je inspirisana stvarnim likovima i događajima u društva i njihove neposredne okoline, na ovom festivalu aktivizam i muzika idu zajedno. 

    Bend Zoster je za svojih 22 godine postojanja snimio četiri studijska albuma i imao nastupe širom regiona, ali i Evrope i sveta, prenoseći poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije, ljubavi, te ponekad i edukacije.

    Poslednjeg dana Distrikta mira, u ponedeljak 27. juna na bini će se naći jedna od pionira alternativne domaće scene – Obojeni Program. Ovaj novosadski alt rok bend postoji već 42 godine i za to vreme stekao je kultni status. Osam studijskih albuma, dve kompilacije, jedan live album i dva singl, čine njihov opus izrazito bogatim. Tu nije u pitanju samo kvantitet, već i evolucijski kvalitet. Tokom godina, sazrevali su i menjali svoj zvuk, od tvrđeg, do elektro primesa. Oni su neko koga zaista morate da čujete uživo, jer mnogi tvrde da su jednako dobri koliko i studijski.

    Pored muzičkog programa, u toku Distrikta mira biće realizovane brojne tribine i razgovori, sa učesnicima koji se na akademskom i aktivističkom nivou bave socijalno-političkim temama. Upravo ovim dijalozima zajedno će se kritički promišljati o uzrocima i posledicama ratnih sukoba i kretati se u potragu za kulturom mira kroz teoriju i društveno angažovanu umetnost. Takvo promišljanje uputiće na suočavanje sa prošlošću, nov odnos prema kulturi sećanja, odavanje počasti žrtvama ratova u svetu, Evropi i na Zapadnom Balkanu. Jedni od govornika su i priznati evropski filozof i politički aktivista Srećko Horvat iz Hrvatske i američki politički ekonomista David Adler.

    Saznaj više:
    Povezani članci: