Moj spisak knjiga za početak leta

    27.06.2024.
    RECOMMENDED

    Početak leta je za neke kao i početak godine, donosimo nove rezolucije, planiramo putovanja, uvodimo nove hobije, neretko pokrećemo nove poslove ili se trudimo da promenimo bar nešto u svom životu; pod naletom energije koju sa sobom donosi sunce.

    Jedna od stvari koje neretko pokušavamo da promenimo, kako s leta, tako i početkom svake godine, jeste da – čitamo više.

    Kapitalizam je učinio svoje te malo nas nakon posla, treninga, drugih obaveza ima išta energije da se posveti dobrom romanu. Međutim leti, leti se dešavaju godišnji odmori i dani su duži. Leto se samo nameće kao godišnje doba stvoreno za čitanje, i ne samo čitanje, nego i uvođenje bilo koje nove navike, hobija ili novine u život.

    Kažu, po jutru se dan poznaje – ja kažem, po letu se ostatak godine poznaje.

    Ukoliko vam je namera da upravo ovog leta, ovog odmora, počnete da čitate više, ili da pak za početak samo pročitate nešto s obzirom na to da dugo niste, ova moja lista može vam biti od koristi. Izdvojila sam naslove koje sam ranijih godina čitala leti, po čemu su mi i ostale urezane u pamćenju.

    KNJIGA 2

    – KNJIGA ZA POČETAK LETA –

    John Fante – Sabrana dela

    John Fante (1909-1983) bio je američki pisac i scenarista, poznat po svojim romanima i kratkim pričama koje često istražuju teme imigracije, siromaštva i snova o uspehu. Fante je rođen u Denveru, kao sin italijanskih imigranata. Njegova dela često odražavaju njegove vlastite životne borbe i iskustva kao dete italijanskih doseljenika.

    Fanteov stil pisanja je karakterističan po svojoj jednostavnosti i direktnosti, često obogaćen humorom i sarkazmom. Njegove priče su često prožete snažnim emocijama i introspektivnim refleksijama. Često bavio pitanjima identiteta, pripadnosti i egzistencijalne nesigurnosti, a njegovo delo se može posmatrati kao most između realizma i modernizma.

    Preporučujem da pročitate sva njegova dela s obzirom na to da je radnja romana povezana – Put za Los Anđeles, Moj pas glupi, Vino mladosti, Čekaj do proleća Bandini, Upitaj prah. U slučaju da za to nemate vremena, bilo koji da odaberete, nećete pogrešiti jer se mogu čitati i zasebno.

    UpitajPrahKorica FB 1 654x1024 1

    Antonio Tabucchi – Pereira tvrdi da…

    Pereira tvrdi da…“ (Sostiene Pereira) je knjiga italijanskog pisca Antonioa Tabucchia, prvi put objavljen 1994. godine. Ovaj roman je jedno od najpoznatijih dela pisca, a prepoznato je i kao remek-delo moderne evropske književnosti. Roman istražuje teme moralne odgovornosti, individualnog otpora i ličnog buđenja kroz priču o starijem novinaru Pereira u fašističkom Portugalu.

    Pereirin život se menja kada upoznaje Francisca Monteira Rossija, mladog i entuzijastičnog pisca koji se priključuje njegovom listu kao saradnik. Rossi je uključen u politički aktivizam protiv fašističkog režima, što postepeno utiče na Pereiru, prisiljavajući ga da preispita svoje stavove i ulogu u društvu.

    Veoma poučan, potresan, zanimljiv, meni lično interesantan po zaista inspirativnim dijalozima i razmatranjima oba lika. Insiprativna priča o borbi protiv fašizma do poslednje izdržljovisti.

    1717502041 Pereira tvrdi da0 1000x0 000012921166128 1

    Irvin D. Yalom – Kad je Niče plakao

    Kad je Niče plakao je duboko promišljen roman koji nudi jedinstvenu kombinaciju filozofske introspekcije i psihološke analize. Kroz fiktivni susret između filozofa Nietzschea i psihoterapeuta Breuera, Irvin D. Jalom istražuje složene teme ljudske patnje, slobodne volje i mogućnosti ličnog rasta i razvoja. Roman je postao međunarodni bestseler i osvojio brojne nagrade za svoje jedinstveno istraživanje filozofskih i psiholoških tema. Kritičari su hvalili Jalomovu sposobnost da prikaže složene emocionalne i intelektualne borbe likova, kao i njegovu veštinu u kombinovanju fikcije i istorijskih činjenica. Knjiga je zabavna, edukativna i posve drugačija od ostalih psiholoških drama.

    Dijalozi između dvojice intelektualaca su veoma dinamični, pokreću na razmišljanje i sigurno će doprineti tome da imate osećaj kao da se i sami nalazite u prostoriji sa nima i prisustvujete dijalogu.

    kad je nice plakao vv

    Jack Kerouac – Na putu

    Na putu“ (On the Road) je roman američkog pisca Jacka Kerouaca, prvi put objavljen 1957. godine. Ovaj roman je jedno od ključnih dela Bit generacije, kulturnog i književnog pokreta iz 1950-ih godina, koji je bio poznat po svom otporu prema konvencionalnim društvenim vrednostima, zagovaranju slobode izražavanja i istraživanju novih oblika umetničkog izraza.

    Roman prati Salu Paradisea (koji je zasnovan na samom Kerouacu) i njegovog prijatelja Deana Moriartyja (baziranog na stvarnoj ličnosti, Nealu Cassadyju) tokom njihovih putovanja kroz Ameriku. Kroz ove likove, roman istražuje iskustvo slobode, potragu za identitetom i značenjem života, kao i bunt protiv društvenih normi. Idealan je da ga čitate dok ste i sami na putu, te da svoja zapažanja i iskustva tokom puta upoređujete sa onima koji i sami likovi doživljavaju. Vaš sigurni smo neće biti tako izazovan, ali će sigurno uticati na to da se osećate kao da ste i sami na putu da dotaknete određene granice slobode koje svako kretanje donosi, ali i knjiga.

    images

    Foto: Promo, Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: