Pretraga

Ako je suditi po novom projektu Spotify platforme, ovo su zvezde nove generacije muzičara

Ako je suditi po novom projektu Spotify platforme, ovo su zvezde nove generacije muzičara

Tekst: BURO.

Od prošle godine do ove svedočili smo tome kako izgleda kada sve stane. Industrije su promenile svoje načine poslovanja i delovanja, bioskopi su nam u jednom trenutku postali nezamisliva egzotika, koncerti, svirke, festivali nažalost još uvek jesu, galerije su tu i tamo stidljivo radile. Ipak, uprkos svom tom haosu koji se događao i pogađao nas sve, u svim poljima se još uvek stvaralo, prilagođavalo, menjalo, i kreirao se sadržaj bez kog teško da bismo mogli da preguramo sve dane iza nas. Upravo u tom haosu, a možda je bolje reći i iz njega, rodila se čitava jedna nova generacija umetnika, i nova Spotify plejlista Our Generation, ima za cilj da ih proslavi. Njihovu kreativnost, otvorenost, ideje, hrabrost i nepokolebljivost da nastave da stvaraju uprkos ludilu koje nas okružuje.

Ako je suditi po novom projektu Spotify platforme, ovo su zvezde nove generacije muzičara (фото 1)

Tim povodom, Spotify je krajem prošle godine angažovao dvadesetdvogodišnju ilustratorku Elizu Williams da napravi vizuelni identitet za plejlistu koja bi funkcionisala kao melting pot različitih savremenih muzičkih tendencija. Eliza je upravo zato i napravila radove u kojima se događa eksplozija boja i kreativnosti i kojima se oslikava nadrealni svet u kom su krave roze, kuće naopačke, fotelje sa očima. Svet u kom sve može, koji je raznobojan, do detalja elaboriran i koji oslikava utopijski univerzum. Kao takav, idealno odgovara novoj Spotify plejlisti jer ona upravo to i jeste. Paralelni univerzum u kom je uprkos svemu nastavilo da se stvara možda čak i intenzivnije, i kreativnije nego ikada pre. Svaki od svetova "Our Generation" plejliste i ilustracija, inspirisan je nekim drugim žanrom koja se nalazi na listi, od bedroom popa do alternativnog repa i kako i sama Eliza kaže “želela sam da prikažem različite zvuke najbolje što mogu i da svojim radovima prenesem onoga ko posmatra sliku ili sluša muziku, negde drugde. Moji radovi su i inače inspirisani muzikom, i osećanjima koja budi u meni i drugima. Volim da stvaram radove koji pucaju od boje i života, da stvaram mesta u kojima možemo da se povežemo i u koja možemo da pobegnemo”.

S obzirom na to da čitava plejlista zajedno sa vizualima, jeste idealan sweet escape, izdvajamo pet autorki koje su nas oduševile i posebno nam privukle pažnju. U bežanje od svakodnevice predlažemo da prvo krenete putem cele “Our Generation” plejliste, a zatim u dalje i detaljnije otkrivanje imena.

Ako je suditi po novom projektu Spotify platforme, ovo su zvezde nove generacije muzičara (фото 2)

Girl in Red

Norveška kantautorka Marie Ulven je sve što zamišljamo kada pomislimo na muzičarku generacije Z. Girl in Red je njen muzički projekat (naravno da ima i nekoliko desetina drugih projekata), svira pretežno indie pop iako kaže da je “genre-free” i da je otvorena za svaku vrstu muzike i kolaboracije. Ima svega 22 godine i već neko vreme je izuzetno popularna na norveškoj sceni, a malo po malo i sve šire. Ono što ju je posebno izdvojilo kao glas nove generacije je to što je bedroom pop koji stvara stoprocentno njen od pisanja teksta do aranžmana koje pravi u svojoj sovi, a pored toga se pesme bave queer romansama, i mentalnim zdravljem, što je čini vrhunskom glasnogovornicom svoje generacije.

Lava La Rue

Devojka koja je provela život između ulice, hraniteljskih porodica, i ekipe koju je sama stvorila kao sigurno mesto koje nikada nije imala. Kao što i sama kaže “tražim grupu, subkulturu u kojoj mogu slobodno da psotojim i stvaram kao queer žena, i DIY kreativac, u okviru britanskog hip hopa. Nisam mogla da pronađem takvu zajednicu, pa sam je stvorila”. Ta zajednica danas ima ime, NINE8 kolektiv, a Lava radi na dokumentarcu o njemu. Pored muzike, koja je specifičan spoj repa i neo-soula, bavi se i umetnošću, a radila je i dokumentarac za Tate Modern.

Ako je suditi po novom projektu Spotify platforme, ovo su zvezde nove generacije muzičara (фото 3)

Deb Never

Uz Debino ime često ide opis da je “effortlessly cool” iliti u prevodu jedna od onih devojaka koje stvarno imaju ono “nešto” što ih čini kul. I šta god da obuče je kul, šta god da uradi je kul, šta god napiše, opet kul. Ako pustite samo jednu njenu pesmu razumećete o čemu pričamo. Sanjivost, nežnost, i mnogo iskrenosti. Toliko da za njenu muziku često kažu da je to njen žanr. Iskrenost.

Smoothboi Ezra

Hiperproduktivna osamnaestogodišnjakinja za koju se čini da ne izlazi iz sobe, već neumorno radi, i stvara jednu za drugom sve bolje i bolje stvari. Bedroom pop u najlepšem smislu te reči. Piše nežne i efektne numere koje nas podsećaju kako izgleda biti tinejdžer, ali i da ništa lakše nije postalo ni u međuvremenu. Samo da je caka u tome, da je kao što Ezra kaže “sasvim okej ako ne razumemo ko smo”.

ENNY

Enitan Adepitan, poznata po stage imenu Enny, je britanska reperka, pevačica, i kantautorka. Njen možda najpoznatiji single je "Peng Black Girls" koji je stekao ogromnu popularnost zbog remixa sa Jorjom Smith, ali su generalno teme kojima se bavi pitanje nasleđa, identiteta, rasizma u društvu, i položaja onih koji nisu privilegovani. Sjajan glas, i britki, sjajni tekstovi. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor