Pretraga

Dvadeset godina na sceni: Kroz najvažnije trenutke i nastupe sa Sajsi

Dvadeset godina na sceni: Kroz najvažnije trenutke i nastupe sa Sajsi

Tekst: Iva Parađanin

Da, prošlo je dvadeset godina otkada je Ivana Rašić, poznatija kao Sajsi imala svoj prvi javni nastup sa mikrofonom u rukama, koji je ujedno označio i početak njene karijere. Bilo je to na rep festivalu u klubu Barutana, na kom su nastupali i Bed kopi, Prti Bee Gee i V. I. P, neočekivano je izašla na scenu i u trenutku izmišljala reči. Dve decenije kasnije i dalje ih izmišlja i ruši granice pričajući priče o ženskoj slobodi, seksualnosti, snazi i zadajući zadatak svojim performansima i modnim transformacijama. Pokazala nam je da u svakoj od nas živi nas nekoliko i pomogla nam da ih probudimo. 

Ovih dana, izašao je njen novi album "Kardinalna", a povodom ovog jubileja, zamolili smo Sajsi da izdvoji neke omiljene trenutke i fotografije iz svog albuma. 

Dvadeset godina na sceni: Kroz najvažnije trenutke i nastupe sa Sajsi (фото 1)
Privatna arhiva

1989

Ovde mi je frizuru napravila baba, to primećujem sada na fotografiji. Uzimala je neke končiće pošto je bila šnajderka i uplitala mi pletenice. Mislim da sam tada imala frizuru i dok me Vurdelja nije uzeo pod svoje (videćete kasnije) sam ponovo počela da imam frizuru, u međuvremenu nikada nisam imala. To je neka priča o frizuri i meni.


Dvadeset godina na sceni: Kroz najvažnije trenutke i nastupe sa Sajsi (фото 2)
Privatna arhiva 

1998

Ovo je moja klasična tinejdžerska fotka i to je da kažem tinajdžerska faza koja u stvari i dalje traje, kada sam se strašno zaljubila u pank i celu ideologiju, muziku, u ceo bunt koji sam uspela da prenesem da inkorporiram u svoj izraz, a da ga nikada ne iskopiram. I da mi tu je neko rekao da ću da se bavim muzikom, ne bih verovala, ali bih potajno bila presrećna. U tom trenutku nisam imala dovoljno kapaciteta da vidim da ja tako nešto mogu da radim, bila sam samo pasivni konzument muzike.


Dvadeset godina na sceni: Kroz najvažnije trenutke i nastupe sa Sajsi (фото 3)
Jovana Reljić 

2008

Možemo reći da je ovo početak ozbiljnih nastupanja sa bendom - Trenchtown, Subotica, jedan od najbitnijih festivala u zemlji. Imala sam čast tada da kao delim binu sa Rundekom i ovo su neki ozbiljni profesionalni momenti počeli da se dešavaju kojih uopšte nisam bila svesna da se dešavaju, ali eto samo sam bila tu, radila. Ovde na slici se vidi potpuna nespremnost, zapravo je moj pokušaj da se sredim za nastup koji se svodi na plišanu trenerku i majicu na bretele, to mi je bio vrhunac, ali eto bilo je simpatično. Puštena kosa, bez šminke možda sam stavila maskaru ili nisam, ne sećam se.


Dvadeset godina na sceni: Kroz najvažnije trenutke i nastupe sa Sajsi (фото 4)
Stefan Momirov 

2014

Fotka sa snimanja "Nadrkano hodanje" i inače jako zanimljiva priča koja pokazuje mnogo toga. Mi smo smatrali da ta pesma nikada neće biti hit i spot je snimljen samo jer je čovek koji nas je fotka rekao "hajde da vam snimim spot" i niko nije znao od nas troje, a pogotovo ne Tijane, da će to postati jedna od najvoljenijih pesama. Mi smo to snimili sa takvom lakoćom, iscimali stilistkinju Elenu Nikolaevnu koja je odradila većinski deo posla, našla je i šminkerku Enu, jer da je do nas, možda ne bismo ni imali šminku. Nekako je sve sudbina lepo udesila, imali smo sreće i kada je izašao spot, niko od nas nije polagao nadu u njega, kao eto imaćemo neki spot. Ispostavilo se da je pesma dosta uticala na našu karijeru i na neki način odredila naš put na dalje.


Dvadeset godina na sceni: Kroz najvažnije trenutke i nastupe sa Sajsi (фото 5)
Marko Popović 

2019

Publika. Jedna od najvoljenijih fotki sa nastupa jer stvarno oslikava mene i moju sreću na nastupu, koliko to volim da radim i koliko imam specifičan odnos sa publikom. Mislim da je ovo pravi preprezent mog stanja duše kada je uspešan nastup kada publika peva sa mnom, kada uspemo da se povežemo na tom nivou koji je nekako metafizički. Tako da mislim da je ova fotka jako bitna, jako je volim jer sam to prava ja među njima.


Dvadeset godina na sceni: Kroz najvažnije trenutke i nastupe sa Sajsi (фото 6)
Alek Živković 

2015

Ovo je fotka sa kraja 2015. godina koji će tada da krene u drugom pravcu jer ja upoznajem Dragana Vurdelju koji sam mnom ozbiljno kreće da radi na bustovanju estetike i na pravljenju novog imidža ako tako mogu da kažem, a to ja sama nikako sama ne bih mogla da uradim. Jednostavno od tog trenutka, moja vizualna prezentacija odlazi u drugom pravcu, počinje intenzivno da komunicira sa fashion scenom u Srbiji, regionu i sve se nekako podiže na neki viši nivo u odnosu na pre. To je fotka sa snimanja našeg prvog slikanja u Muzeju železnica i prekretnica za pravac koji i danas traje, jer nas dvoje i dalje jako sarađujemo, a on je postao veoma bitan deo mog života.


Dvadeset godina na sceni: Kroz najvažnije trenutke i nastupe sa Sajsi (фото 7)
Dragan Vurdelja 

2017

Fotka sa snimanja spota "Kod tvoje devojke". Spot i pesma koji su napravili malu revoluciju u regionu vezano za LGBT pitanje i iskreno ono što sam ja uradila sa kreative strane je bilo jako precizno definisano, efekat koji sam želela da postignem sam uspela. Vrlo je bilo ciljano šta radim za razliku od nekih pesama gde jednostavno nemam taj motiv. Ovde je motiv bio da preuzmem ulogu koja nije moja, već da dramaturški kroz uloge pričam neku priču i to je najklasičniji primer storitelinga. Pesma je izazvala, pa onako dosta reakcija i jedna je od ključnih u karijeri i jako sam ponosna zbog izvedbe, zbog ideje, ugla... Mnogo samo ponosna sa te strane. Ova fotka me podseća na taj spot, a on mi je jako bitan u karijeri.


Dvadeset godina na sceni: Kroz najvažnije trenutke i nastupe sa Sajsi (фото 8)
Stefan Ćetković 

2020

Slika iz spota "Yugo dete" koji je inače dobio nagradu za najbolji Hip-hop video te godine. Takođe jedna od bitnih pesama u mojoj karijeri. Još jedna pesma koja je doprinela da se kompletna slika o meni stvori, kao autoru. Strašno iskrena i ranjiva pesma. Pesma koja mene opisuje intimno. Mogu reći da je ovo možda najintimnija pesma, pošto ovde stvarno za razliku od prethodne pesme o kojoj sam govorila "Kod tvoje devojke", ne uzimam nikakve uloge ili pozicije, nego stvarno govorim iz sopstvenog ugla, sopstvenog iskustva. Moja najdublja intima, a što se tiče estetike, ovo mi pokazuje koliko je ekipa bitna i koliko je super da imaš ljude pored sebe koji su spremni da ti pomognu kada ih zoveš i kažeš "ej, ajmo sutra". Cela ekipa je na poziv da radimo spot sutra bila spremna i ova fotografija me podseća na to da bez ekipe ne možeš ništa.


Dvadeset godina na sceni: Kroz najvažnije trenutke i nastupe sa Sajsi (фото 9)
Alek Živković 

2022

Cover za "Kardinalnu" je stvarno jedan od značajnijih covera u mojoj karijeri u stvari, mislim da je najznačajniji. Ne zašto je nov, nego zato što sam stvarno u toj nekoj fazi kreative kada je sve pojačano i ništa nije amaterski. Sve je na jednom profesionalnom nivou, baš onako. Emotivno sam vezana za cover zato što su to sve radili ljudi koji su moji prijatelji, meni jako bitni i nekako ne bih uspela bez njih svih da uradim ovo. Ovaj omot je dokaz da ta energija koju osećaš ima smisla jer na tom fotografisanju se pojavio mač i sve je imalo smisla. Bili smo vođeni rukom sudbine rekla bih. Jačina ove fotke me ostavlja bez dana i jako ga volim.


Album koji je u izdanju Lampshade media dostupan je na digitalnim platformama od 17.05.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor