Ova godina je donela tri nova muzička žanra koja treba da znate. Otkrijte koji su!

    16.04.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/MUZIKAcover.gif

    Prošla godina nam je uskratila mnogo stvari, ali ako ništa drugo mora se priznati da je na muzičkom planu donela procvat. Mnogi autori su se zbog karantina zatvorili u svoje studije i predano radili, izlazili sa gotovim albumima brže od planiranog, neki i sa po dva, neki su postali muzičari a da to pre 2020. nisu bili, a ovakvo čudno stanje stvari je donelo i još neke novine. Nove žanrove! Odavno nije sve pop, rock, electro, i žanrova i podžanrova je tušta i tma, ali od ove godine i imamo i neke sasvim nove nazive. Mnoge ste već čuli samo niste znali da se tako zovu, i vreme je da otkrijemo šta spada u asmr pop, etheral muziku i hyperpop. Spremni?

    etheral

    Grimes je nešto najbliže spoju šumske vile, vanzemaljke i žene što je moguće pronaći u stvarnom životu, i bilo je pitanje trenutka kada će kao takva uspostaviti svoj poseban muzički žanr koji u poptunosti odgovara njenom vajbu. Još 2019. godine Grimes je pokrenula peticiju da Spotify prepozna “ethereal” kao poseban žanr. Platforma je razmišljala o tome neko vreme i konačno su se oglasili i to sa pristankom. Grimes je u svom maniru rekla da je u potpunosti zaboravila na to, da joj je “skliznulo sa pameti da je ikada protestovala ovim povodom”. Ipak, zaboravila stvarno ili ne, uspela je da učini da eteralna muzika bude prepoznata, a u taj proces se upustila zbog ličnog iskustva i komentara zbog kojih je često bila odbijana. Komentari su se bazirali na tome da je njenu muziku teško definisati, i da je nekako najviše od svega atmosferična. Upravo ta reč je ono što i opisuje njenu muziku najbolje, i ne bi ni morala da bude ništa drugo van toga. “Kada pomislim na umetnice kao što su Bjork, Kate Bush, FKA Twigs, Eartheater, Yeule, Rosalía, osećam da na sve nas dosta utiče fantazija i naučna fantastika. Često same i pišemo i produciramo svoju muziku, neretko i režiramo svoje spotove i pravimo vizuale”. U tom pogledu i jeste istina da je svet svake od ovih autorki sasvim jedinstvena celina, u kojoj pre svega vlada fantastična atmosfera, čudni zvuci, i vanzemaljska obličja i da se sve to nekako i moralo nazvati. Etheral.

    hyperpop

    Najizvornije čedo ere karantina. Mnogo vremena provedenog kod kuće, velika umreženost, TikTok, pop, i programi za kreiranje i aranžiranje muzike, su sve bili neophodni činioci u kojima se bedroom pop, muzika stvarana kod kuće apgrejdovala na viši nivo i postala hyperpop koji je izvršio takvu uravnilovku da je prilično teško po zvuku zaključiti gde je šta nastalo. Nekada je ono upeglanije pravo iz tinejdžerske sobe, nekada je ono iz studija namerno treš. Ova muzika kombinuje mnogo stilističkih elemenata od bubblegum popa a Eurohousea do hip hopa, trensa, J-popa i K-popa, emo i čak i nu-metal. Lizza Szabo, jedna od urednica Spotifyja je rekla kako je od male zajednice hyperpop postao velika stvar gotovo preko noći i sada može da se opiše kao “pop u svojoj suštini, sa elementima EDM-a, nekada trepa. Ovo je maksimalistički žanr, sa dosta synth zvuka, nadrealnog Auto-Tune korišćenja, i prilično eksperimentalan”. U skladu sa tim, hyperpop umetnici koriste digitalne intervencije i poigravaju se sa internet kulturom ne bi li istraživali nove identitete, koji izmiču fizičkom svetu i telesnim granicama. Zamagljujući granice između čoveka i mašine, i pesme i autori imaju neobična imena koja pišu malim slovima po ugledu na poruke, ili u kombinaciji malih i velikih kao što se piše program, dok su vizuali rađeni kao „loši“ 3D renderi i podsećaju na eru Myspacea i Windows 95.

    asmr pop

    Od kad se Billie Eilish pojavila na sceni svi su znali da smo dobili novo muzičko čudo. To čudo se potvrdilo sjajnim numerama i mnogobrojnim osvojenim Grammy nagradama, ali je njen uticaj na muziku bio i u mnogome veći. Znamo svi za one neke pesme koje nas jednostavno opčine kuckanjem, pucketanjem, šaputanjem i ne znamo ni sami zašto ali definitivno ostavljaju neki omamljujuć i zavodljiv utisak. Sve ono što često čujemo u pesmama Billie Eilish čuje se često i u ASMR videima koji imaju milionske preglede i mnogima pružaju zadovoljstvo ali i olakšanje od stresa, insomnije, anksioznosti. Možda je neke 2010. biti fan ASMR-a zvučalo jezivo i čudno, ali je danas apsolutni mejnstrim. I to toliki da je senzacija koja se koristi ušla i u umetnost i stekla popularnost i u video radovima umetnika, i na filmu, u serijama, ali i u muzici, gde zahvaljujući Billie, možemo da mapiramo mnoge druge pre i posle nje koji koriste ASMR elemente u svojoj muzici. Tako sada znamo da postoji jedna sasvim nova podkategorija popa- ASMR pop i da zvuči neverovatno prijatno.

    Saznaj više:
    Povezani članci: