Ovo su najbolji muzički spotovi koji nas i godinama kasnije inspirišu

    10.05.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/05/spotovicover.jpg

    Nekada smo hipnotisano buljili u MTV izgarajući u želji da ponovo krenu taktovi pesme koja nas tera na mahnito igranje kod kuće (uz obavezni dezedorans umesto mikrofona). A nekada bismo umesto toga ostali zalepljeni uz televizor zaljubljeni u uzbudljive scene koje promiču na ekranu, i postoje spotovi stari nekoliko decenija koji i dalje imaju taj magnetski efekat i koje čak i da prvi put vidite odmah vam je jasno da se radi o mini filmovima koji su zauvek promenili shvatanje video produkcije i sve pomerili nekoliko koraka unapred. Izdvojili smo nama omiljene spotove od osamdesetih do danas, sigurni smo da je neki od njih i vaš favorit.

    Madonna – Like A Virgin (1984.)

    Ako ste odrastali tokom osamdesetih sasvim sigurno je Madonna bila na prva na vašoj top listi, tokom tih godina svi su priželjkivali Boy Toy kaiš i mrežasti top kao stajling zbog kog će se zaustaviti saobraćaj. “Like A Virgin” je spot koji možemo da gledamo na repeat do beskraja, snimljen je u Veneciji ispred crkve Svetog Marka, kao i na kanalima na kojima Madonna đuska na gondoli. Od grudnjaka koji se vidi ispod zelene neonske majice, preko krop topova isečenih makazama, do jarko crvenih usana uz rock’n’roll venčanicu Madonna je u sekundi pokrenula nekoliko trendova koje volimo i dan danas. Vrhunac? Gladni lav koji nervozno luta praznim uličicama Venecije. Legendarno.

    George Michael – Freedom! ’90 (1990.)

    Da li možete da se setitte nekog spota koji je više fashion od spota za pesmu “Freedom” Georgea Michaela? Teško. Ovo remek-delo od šest minuta je objednilo najjaču ekipu supermodela ikada. U spotu se pojavljuju Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington, Cindy Crawford i Tatiana Patitz. Režiser spota David Fincher je inspiraciju pronašao u naslovnici koju je Peter Lindbergh snimio za britanski Vogue januara 1990. godine. Zbog toga je sve snimljeno u neo-noir stilu, a pored manekenki pojavljuju se i stilista Guido Palau, šminkerka Carol Brown, Vogue stilistkinja i urednica Camilla Nickerson i fotograf Mario Sorrenti. Zaista, kasting iz snova.

    Missy Elliott – The Rain (Supa Dupa Fly) (1997.)

    Miss Elliott je performeka koja je pažnju privukla čim se pojavila na muzičkoj sceni, još dok je bila deo grupe Sista. Njen imidž podrazumeva kožna odela, predimenzionirane minđuše, personalizovane trenerke (isključivo adidas) i nezaobilaznu oversized Marc Jacobs. Spot za pesmu “The Rain” sniman je fisheye objektivom i za njega je zaslužan Hype Williams. U spotu se pored Missy pojavljuje ozbiljna ekipa: Timbaland, Lil Kim, Da Brother i Sean Combs. A Missy je u kožnom odelu sa zipom uspela da nadmaši sve njih. Prava diva.

    Amy Winehouse – Tears Dry on Their Own (2007.)

    Amy je muzičarka koja je za vrlo kratko vreme koje je provela na sceni zadužila i istoriju muzike, ali i video produkcije. Njen spot za pesmu “Tears Dry on Their Own” sa albuma “Back to Black” režirao je David LaChapelle. Kao scenografija iskorišćeni su Holivud bulevar u Los Anđelesu, Echo park i Grand Motel. U spotu je Amy prikazana u svom tipičnom stajlingu i sa signature make-up look-om. Vintage karirana haljina koju je nosila u ovom spotu, posle njene smrti, prodata je na aukciji za 47.475 funti, a suma je otišla direktno u fond Winehouse fondacije. Kada detaljno pogledate ovaj spot, shvatićete koliki je uticaj Amy ostvarila na modnu scenu i tendencije koje nam se sada ponovo vraćaju.

    Lady Gaga – Bad Romance (2009.)

    Realno u ovaj izbor može da uđe i više spotova iza kojih stoji Lady Gaga, ali složićete se da je ipak “Bad Romance” kruna njene videografije. Radi se o mini filmu koji je režirao Francis Lawrence, a kasnije se pokazalo da je ovaj spot na neki način odavanje poštovanja dizajneru Alexander McQueenu. Kreator je svojoj muzi za snimanje poslao nekoliko outfit-a iz kolekcije Plato Atlantis (uključujući i legendarne Armadillo čizmice). Pre tri godine Billboard je objavio top listu 100 najboljih spotova svih vremena, a upravo je “Bad Romance” zauzeo prvo mesto. Sjajan razlog da ga pogledate još jednom, ili pet puta. Ooh la la!

    Beyonce – Formation (2016.)

    Realno, ova lista ne može da prođe bez Queen B. Kako smo morali da se odlučimo za jedan Beyoncé spot, definitivni izbor je pao na pesmu “Formation”. Višestruko nagrađivana režiserka Melina Matsukas bila je na čelu ekipe koja je spot snimala u Nju Orleansu. Kroz ovaj video Beyoncé je pokazala svoje političke stavove i skrenula pažnju na policijsku brutalnost u Americi. I to sve u Gucci, Chanel, Alessandra Rich i Wolford modnim kombinacijama. Fierce!

    Harry Styles – Watermelon Sugar (2020.)

    Prošlu godinu bismo svi voleli da zaboravimo, ali u tom slučaju bismo morali da se odreknemo sjajnog spota za pesmu “Watermelon Sugar”, a to ne bismo voleli. Ovaj spot nas je vratio u neka zabavnija vremena u kojima svi nose heklane topove, velike naočare za sunce, boho marame i zapravo ceo spot izgleda kao da je ispao iz sedamdesetih godina. Njihanje na plaži dok grizemo komad lubenice? Realno, sve što nam je potrebno ovog trenutka.

    Saznaj više:
    Povezani članci: