Šta brojni neobični žanrovi na Spotifyu zapravo znače?

21.12.2021.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/12/spotify_cover.jpg

Spotify Wrapped nas je podsetio koliko vremena „trošimo“ na slušanje muzike i u kojoj meri čini deo naših svakodnevica. Šta bi dan bio i kako bi uopšte počeo bez omiljene pesme koja odagna roj misli na barem tih nekoliko minuta?

U konstantnoj potrazi za novom muzikom, naleteli smo na manje poznate žanrove na Spotifyu koji su nas na prvo slušanje kupili. Otkrivamo vam šta meme rap, neurofunk, weirdcore, stomp and holler i social media pop zapravo znače. Sigurno smo da ćete ih dodati na svoje plejliste.

Social Media Pop

U kojoj meri su društvene mreže ovladale našim životima govori činjenica da sada imaju i svoj muzički pravac. Premda se još uvek ne definiše kao žanr, Social Media Pop se opisuje kao pitak, lako varljiv i jednostavno tera na ples. Jasno je da tu spadaju pesme koje se vrte na društvenim mrežama, u prvom redu na TikTok-u: Max & Harvey – „Worry A Little Less”, The Kooks – „She Moves In Her Own Way”, Dixie D’Amelio feat Wiz Khalifa – „One whole day”. 

Meme Rap

Ovaj hip-hop podžanr čine numere koje treba da obezbede viralnost ili u najmanju ruku posluže kao materijal za meme, što i sam naziv sugeriše. Neki od izvođača sa ove liste su: Yung Lean, Tyler, the Creator, Lil B, Viper, Lil Ugly Mane, a ako ste ostali zaintrigirani pravac Meme Rap žanr na Spotifyju.

Weirdcore

Ova subkultura je prevashodno bila fokusirana na amatersku fotografiju i digitalnu grafiku sa ciljem da prenese osećaj konfuzije, dezorijentacije, otuđenja i nostalgije, a potom je pronašla svoj put do muzike. I dok pesme koje se smeštaju u taj žanr deluju pomalo dečje i iskrivljeno, mnogi je vole zbog svoje jedinstvenosti. Neki od poznatih izvođača ovog žanra su: Mr. Kitty, Vierre Cloud, Will Wood, Louie Zong.

Neurofunk

Neurofunk vuče svoje korene iz 90-ih, iako tek sada doživljava svoj procvat, ili barem tako Spotify kaže. U pitanje je drum and bass žanr koji je najpre zauzeo Londonsku scenu a u kom se bitovi zamenjuju sa fank harmoničnim elementima i uticajima koji se kreću od techna, preko hausa do džeza.

Stomp and Holler

Ovo je muzika koju ćete najpre čuti u Starbucksu. Zapravo, upitno je da li je reč o žanru kao takvom, više referiše na harmoničnu listu pesama na kojoj se nalaze numere sa ritmom koji lagano vozi. Tu su: Lumineers, Mumford & Sons i One Direction, pre svega pesma „Act My Age“.

Saznaj više:
Povezani članci: