Tri nova albuma koja ne prestajemo da slušamo

    02.12.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/3novaalbuma-cover.gif

    Taman kada smo pomislili da je to možda to za ovu godinu kada su u pitanju dobri, novi albumi, jedan za drugim izašla su tri sjajna albuma koja slušamo na repeat od kako su izašli pre nekoliko dana. Labrinth, Coldplay i Tinashe su doneli mnogo toga… novi zvuk, staru energiju, prepoznatljiv ritam, neprepoznatljive promene, i to sve odjednom. Sreća, pa je vreme napolju ionako samo za ovakvu atmosferu – topao krevet, dobru knjigu, i još bolju muziku, a kiša samo neka dobuje negde u pozadini. Iako su sva tri albuma žanrovski različita, imaju nešto zajedničko što nam svima treba i inače, a pogotovo pre kraj godine. Vraćaju se sebi, svojim željama, svom zvuku, i ako vam treba neki OST za pisanje novogodišnje liste odluka i obećanja samima sebi, ovo su vaši ljudi.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1575299552936691-scaled.jpg

    Coldplay, „Everyday Life“

    Novi album traje gotovo sat vremena, ali pre nego što vas zaboli glava, imajte na umu da ima dva dela, i to dosta različita. Dve polovine Sunrise i Sunset, su dale bendu dovoljno prostora da se pozabavi onim temama koje za njih u ovom trenutku jesu glavne – šta znači biti čovek. Martin je u jednom od promo intervjua izjavio : “Svaki dan je sjajan i svaki dan je užasan”, i ne može biti više u pravu. Zvuči kao kliše, ali onaj kog se s vremena na vreme treba podsetiti. Govore o nasilju, o izbeglicama, o usvojenima, svim onima koji su manje ili više srećni, o ljubavi, o važnosti svih. Melodije možda ne zvuče ujednačeno i celovito kao da pripadaju istoj celini ali zato ceo podseća na onaj stari Coldplay zvuk i zaista dugo nisu zvučali ovako; kao pre mnogo godina, kao bend koji uopšte i nije poznat, koji svira za sebe u maloj sobi sa zaraznim i karakterističnim entuzijazmom, koji samo želi da stvara muziku, i peva o temama koje ih bole. U tome i konstatuju da “everything’s gone fucking crazy,” i pitaju “what in the world are we we going to do”. Čak i kada nema odgovora, barem su se vratili u fazu u kojoj primećuju i postavljaju pitanja.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1575299761335579-scaled.jpg

    Tinashe, „Songs For You“

    Prva tri albuma Tinashe su prolazila ogroman rolerkoster i ona se izmenila od pop princeze do zrele R&B zvezde, ali sve to pod instrukcijama menadžera i produkcije. Iako je svakako volimo, činjenica je da je konačni proizvod nekada delovao i pomalo šizofreno. Ipak, njen najnoviji, četvrti album je konačno objavila samostalno, i u potpunosti se osvrće na sve probleme koje je imala i deluje kao da po prvi put pravi muziku koju zaista želi. Tako, u neku ruku, ovo može i da se smatra njenim debi albumom po drugi puti. Drugi prvi album. U pokušaju da povrati magiju i obećanja iz prethodnih godina i započne sve ispočetka, Tinashe kroz petnaest numera izbacuje sve one ideje koje su se u njoj skupljale godinama. “Songs for You” je zapravo album za nju samu, Tinashe sama sebi. Album o slobodi koja je istinski slobodna. Bez striktno definisanog žanra, ali svoja, sa novim osećajem samopouzdanja i sigurnosti koji su zarazni, jednako kao i muzika.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1575299794924952-scaled.jpg

    Labrinth, „Imagination & the Misfit Kid“

    Ako smo nekada i sumnjali u to, ova godina nas je sasvim sigurno ubedila da je Timothy Lee McKenzie, poznatiji kao Labrinth, muzičar kameleonskog talenta koji može da se prilagodi saradnji sa različitim muzičkim genijalcima dok sve vreme ostaje veran sebi. Dok je radio na svojim solo materijalima, radio je i sa velikim brojem umetnika od Tinie Tempah i Emeli Sande do Sie, kao i na muzici za HBO hit seriju “Euphoria”, a jedna od pesama u saradnji sa Zendayom, “All of Us” se nalazi i na ovom albumu. Posle godina u kojima je prošao ogromne promene i izazove, ali i upoznao se sa onom stranom muzičke industrije koja mu se ne dopada jer se vrti samo oko titula i slave i najmanje oko muzike, Labrinth se baš njoj vratio, objavljujući album nakon sedam godina. “Ovde sam da stvaram muziku. Ovaj album je samo početak ludila. Možda ću vam se smučiti ali to je to. Vreme je.” Elektronska muzika, hip-hop, R&B, gospel, kombinovanje žanrova je kod njega ogromno, i često prisutno, a na ovom albumu je uradio sve to još jednom i dokazao da je, kako sam kaže “dvanaestogodišnjak koji upija sve različite energije”, pomera granice i igra se, igra.

    Saznaj više:
    Povezani članci: