Pretraga

Ritual slušanja muzike: Zavirite u ove beogradske prodavnice vinila

Ritual slušanja muzike: Zavirite u ove beogradske prodavnice vinila

Tekst: BURO.

Gramofonske ploče su ponovo popularne među ljubiteljima muzike, a o tome svedoči i činjenica da je prošle godine broj prodatih vinila bio najveći u poslednje 3 decenije - 5 miliona vinila. Ovo ne čudi, jer postoji posebna draž u celokupnom ritualu slušanja muzike na pločama, vađenju iz omota, pažljivom stavljanju na gramofon, spuštanju iglice, a zatim i prepuštanju tom pucketavom zvuku omiljenih muzičara. Ukoliko ste ljubitelj vinila, posetite neku od ovih prodavnica u Beogradu, u kojima možete pronaći raznorazna žanrovska izdanja, od džeza i bluza, do najnovije elektronike i indija.

Anti Shop Elektropionir

Ritual slušanja muzike: Zavirite u ove beogradske prodavnice vinila (фото 1)
Ritual slušanja muzike: Zavirite u ove beogradske prodavnice vinila (фото 2)

Cetinjska je poznata po barovima i kafićima, ali u njoj posebno mesto zauzima i Electropionir - prodavnica vinila i mesto za svirke. Ovde ćete pronaći širok spektar ploča, ali moći i da poslušate najrazličitije bendove sa domaće scene.

Ritual slušanja muzike: Zavirite u ove beogradske prodavnice vinila (фото 3)
Ritual slušanja muzike: Zavirite u ove beogradske prodavnice vinila (фото 4)

leila

Ritual slušanja muzike: Zavirite u ove beogradske prodavnice vinila (фото 5)
Ritual slušanja muzike: Zavirite u ove beogradske prodavnice vinila (фото 6)

Na Dorćolu se nalazi još jedan vinil shop Leila, u kom možete popiti piće i prelistavati veliku kolekciju ploča. Tu su i nove i polovne ploče, preko 12.000 naslova najrazličitijih muzičkih žanrova, među kojima su i biseri Ex-Yu džeza, rock klasici, etno muzika, kao i nova izdanja. U njihovoj ponudi gramofonskih ploča se ekskluzivno nalaze i naslovi poznatih izdavačkih kuća Soul Jazz Records, BBE, Mr Bongo, Jazzman, Freestyle Records, Heavenly Sweetness Records... Često se ovde organizuju i žurke uz DJ-eve koji puštaju, naravno, vinile.

Ritual slušanja muzike: Zavirite u ove beogradske prodavnice vinila (фото 7)

mascom STORE

Ritual slušanja muzike: Zavirite u ove beogradske prodavnice vinila (фото 8)
Ritual slušanja muzike: Zavirite u ove beogradske prodavnice vinila (фото 9)

Izdavačka kuća Mascom poseduje MascomStore, specijalizovanu prodavnicu muzičkih izdanja na vinilu i CD-u. Nalazi se u Čumićevom sokačetu i tu možete naći velik izbor aktuelnih, ekskluzivnih, raritetnih i posebno opremljenih muzičkih izdanja svih svetski poznatih izdavača, ali i gramofone marke Crosley i druge audio opreme. Kod njih možete pronaći preko 18 žanrova vinila.

Ritual slušanja muzike: Zavirite u ove beogradske prodavnice vinila (фото 10)

yugovinyl

Ritual slušanja muzike: Zavirite u ove beogradske prodavnice vinila (фото 11)
Ritual slušanja muzike: Zavirite u ove beogradske prodavnice vinila (фото 12)

Yugovinyl je još jedna prodavnica gramofonskih ploča koja se nalazi u Cetinjskoj. U ponudi ima više od 20.000 gramofonskih ploča. Prodavnica je specijalizovana za retke ex-YU ploče, a u ponudi ima i veliki broj novih i starih, originalnih i licenciranih gramofonskih ploča iz celog sveta. Ukoliko želite ovde možete i prodati svoje ploče, jer se bave i otkupom istih.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor