Pretraga

Zlatno doba muzičkih dokumentaraca: BURO. favoriti

Zlatno doba muzičkih dokumentaraca: BURO. favoriti

Tekst: BURO.

Čini se kao da je u poslednjih nekoliko godina došlo do prave ekspanzije muzičkih dokumentaraca što prati i potvrda u vidu nagrada, i skretanja pažnje na možda manje poznate ali relevantne aktere muzičke scene kao što je recimo "Searching for a Sugarman" koji je između velikog broja nagrada dobio i Oskara. Na ličnim i svetskim repertoarima pojavilo se puno filmova o kultnim bendovima, lokalnim genijalcima, onima koji vode priču iza scene, onima koje nikada nećemo zaboraviti. Tu su i filmovi koji su našli novi način da pristupe životima nekih od najpoznatijih muzičara savremenije istorije, o kojima je toliko ispričano da se mislilo da ne može više. U priču se upleo i Netflix, pa je porast ovih filmova još primetniji jer su nekoliko upravo oni isproducirali. Možda i najpoznatiji od njih je svakako i “Homecoming: A Film by Beyoncé” oko kog se vodi aktuelna polemika, da budemo precizniji pobuna budući da su BeyHive fanovi izuzetno nezadovoljni i razvijaju ozbiljne teorije zavere na temu toga toga što Beyonce nije dobila nijedan Emmy za svoj film “Homecoming: A Film by Beyoncé” koji je bio nominovan u čak šest kategorija. Što je slična stvar koja se desila i sa njenim filmom “Lemonade”. No kako kaže jedan od fanova: ‘To što Beyoncé nije osvojila nijedan Emmy večeras je sjajan primer da treba biti siguran u to šta jesi i šta radiš”.
A Beyoncé svakako da jeste sigurna, a kako se čini i ili pomalo navučena na snimanje dokumentaraca o svemu što radi ili odlučna da pokupi te nagrade i pređe u filmadžije, budući da je pre dva dana objavila još jedan dokumentarac. Ovog puta u pitanju je film “Making The Gift” behind-the-scenes specijal na temu snimanja filma “Kralj lavova” u kome je, kako navodi želela da bude sigurna da su predstavljeni najveći talenti Afrike, a ne samo da se iskoriste delovi, i neki zvuci i njena interpretacija istog.

Bilo kako bilo, predstavljamo vam naše muzičko-dokumentarne favorite. Ako nemate inspiraciju šta da gledate, izvolite poslužite se. Ako ste neke propustili ili zaboravili takođe izvolite obnoviti gradivo. O filmovima “Woodstock” (1970.) i “Stop making sense” (1984.) nećemo pričati, jer su toliko legendarni da nema potrebe skretati pažnju na to. Jednostavno, ko nije pogledao neka odmah to učini i tu priča počinje i završava se a BURO. izdvaja neke od najboljih ostvarenja ovog žanra novijeg datuma.

“Surviving R. Kelly”

Godina: 2019.

Zlatno doba muzičkih dokumentaraca: BURO. favoriti (фото 1)

Više dokumentarna serija nego film u pravom smislu te reči, ali koja je zbog svoje važnosti morala da se nađe na ovoj listi, i koja je na svetlo iznela priču žena koje su podnele optužbe protiv R. Kellyja zbog seksualnog zlostavljanja. Iskrenost ovih žena koje su učestvovale, i javno i otvoreno rekle svoje iskustvo pomoglo je mnogima, i "Surviving R. Kelly" nije pojedinačno svedočenje individua koliko borba žena ujedinjenih groznim iskustvom, moćan glas protiv zlostavljanja, i agresora, zvao se on Kelly, Weinstein ili bilo kako.

Zlatno doba muzičkih dokumentaraca: BURO. favoriti (фото 2)

“Gaga: Five Foot Two”

Godina: 2017
Režija: Chris Mourkabel

Dokumentarac koji prati Lady Gagu tokom snimanja, promocije i objavljivanja njenog albuma “Joanne” iz 2016, i dok sprema nastup za Super Bowl. Ali i onaj u kom je malo šta ostalo nepokriveno, i gde je vidimo iz sasvim drugačijeg ugla. Kamera je prati u poseti baki, u odlasku na porodično krštenje, kroz bolove sa kojima se bori na svetskoj turneji “The Born This Way Ball” na kojoj je polomila kuk, ili dok priča o tome kako su emotivne i porodične traume nešto sa čime se perpetualno suočava ne bi li dobila inspiraciju.

“Echo in the Canyon”

Godina: 2018.
Režija: Andrew Slatter

Zlatno doba muzičkih dokumentaraca: BURO. favoriti (фото 3)

Pogled na to kako su muzičke grupe poput The Byrds, The Beach Boys, Buffalo Springfield i The Mamas & the Papas započeli muzičku scenu u Laurel Canyou, u Los Anđelesu,i kako je njihova muzika uticala na muziku u svetu. “Echo in the Canyon” sačinjavaju iskreni razgovori i nastupi muzičara kao što su Brian Wilson, Ringo Starr, Michelle Phillips, Eric Clapton, Stephen Stills, David Crosby, Graham Nash, ali i savremeni muzičari na koje su uticali kao Tomi Petty, Beck, Fiona Apple, Cat Power i Norah Jones.

Zlatno doba muzičkih dokumentaraca: BURO. favoriti (фото 4)

“Amazing Grace”

Godina: 2018
Režija: Alan Elliott, Sydney Pollack

Originalni snimak, sada dokumentarac, koji beleži nastup Arethe Franklin sa horom u New Bethel Baptist crkvi u Los Anđelesu, u januaru 1972. i koji je kao film objavljen tek sada skoro pedeset godina kasnije. Kako se ultimativno kvalitetne stvari nikada ne menjaju, gledanje ovog filma je autentično iskustvo kao što je verovatno bilo i slušati je uživo. Magično, snažno, sveobuhvatno, sa atmosferom koja gotovo može da se oseti.

“Leaving Neverland”

Godina: 2019.
Režija: Dan Reed

Zlatno doba muzičkih dokumentaraca: BURO. favoriti (фото 5)

Priča o pop ikoni Michael Jacksonu, i svedočenje dečaka koji su kao maloletnici započeli druženje sa Michaelom koje se kako se ispostavlja bilo mnogo više od toga, i to ne u pozitivnom smislu. Film zbog kog se javnost podelila i posle kog jednostavno ništa više nije i nikada neće biti isto.

Zlatno doba muzičkih dokumentaraca: BURO. favoriti (фото 6)

“What Happened Miss Simone?”

Godina: 2015
Režija: Liz Garbus

Nina Simone, iskrena emocija i bluz glas u koji smo zaljubljeni. Garbusin film prepliće njen javni uspeh i privatne borbe, borbu za građanska prava i sukobe u porodici zbog toga, neverovatna muzička dostignuća i raskošan talenat ali i zavisnost od tableta, bipolarne epizode i opšti haos. Film je mogao biti i bolje izveden u nekim momentima, ali smo slabi na Ninu pa je nekako nezaobilazan.

“Homecoming: A Film By Beyoncé”

Godina: 2019
Režija: Beyoncé, Ed Burke

Zlatno doba muzičkih dokumentaraca: BURO. favoriti (фото 7)

Intiman pogled na hvaljeni nastup Beyoncé na Coachelli, koji otkriva kako je tekao ceo proces i u kojoj meri je za nju bio emotivan. Od kreativnosti do kulturološkog pokreta. “Homecoming” nije samo dokumentarni i profesionalni pogled i zabeleška koncerta, već mnogo više od toga, zato što je priča koja izvrće i otkriva sve izunutra. Kako credo same Queen Bey tako i nenormalno veliki rad i trud koji stoji iza ovakvog spektakla. Zadivljujuća manifestacija talenta i moći.

Zlatno doba muzičkih dokumentaraca: BURO. favoriti (фото 8)

Searching for Sugar Man

Godina: 2012.
Režija: Malik Bendjelloul

Film o misterioznom Rodriguezu, folk-soul kant-autoru iz Detroita koji nije uspeo da dođe ni na jednu radio playlistu a kamoli top, ali je sasvim neobjašnjivo postao heroj anti-aparthejd aktivista u Južnoj Africi, gde nikada nije ni bio. Bendjelloul je skupljao tračeve i glasine od fanova o Rodriguezu, ko je on bio i šta mu se dogodilo, i onda je sa svojim saradnicima krenuo na put da pronađe istinu. Fascinantna, i potresna priča o pop mitologizaciji, muzičkoj industriji i tome kako dobra muzika nađe svoj put da ostane.

John & Yoko: Above Us Only Sky

Godina: 2019.
Režija: Michael Epstain

Zlatno doba muzičkih dokumentaraca: BURO. favoriti (фото 9)

Neispričana priča o radu na Lennonovom albumu “Imagine” iz 1971. Film koji korisiti do sada neviđen materijal iz privatne arhive Lennon-Ono zajednice. Divan, intiman, poseban pogled na snagu i dubinu njihove saradnje, koja istražuje kako su umetnost, politika i muzika nerazmrsivi od života ovog para, ali i međusobno neodvojivi.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor