Svaki je život krug, koji za sebe misli da je poseban – gledali smo film „Nakon ljeta“ i ovo su naši utisci

    17.08.2024.
    RECOMMENDED

    Da nema uzbudjive preokrete u priči, inteligentne – brze dijaloge, fantastičan humor i dozu misterije, film Nakon ljeta Danisa Tanovića – kojim je sinoć otvoren 30. Sarajevo Film Festival – lako bi mogao da pripadne slow cinema kategoriji.

    Atmosferičan – radnja filma Nakon ljeta smeštena je na hrvatskom ostrvu Prvić, u kojem kao da je vreme stalo i koje, kao i svako ostrvo, ima svoja pravila, ne mareći za ostatak sveta. Sam početak filma prikazuje ono što stoji u svakom sinopsisu: glavna junakinja Maja dolazi na udaljeno ostrvo, tražeći nasledstvo, ali, kao što je slučaj sa svim dobrim životnom pričama, umesto onoga po šta je došla dobija  – nepredviđene okolnosti i situacije, udaranja u zid i komplikacije (ljubavne prirode), nove prijatelje, još pitanja ali i odgovora, te na kraju, iskustvo, oproštaj, mir i spoznaju o sebi. 

    Izvor: YouTube

    Svaki život je krug, koji za sebe misli da je poseban 

    Dakle, Maja (koju igra Anja Matković) odlazi na udaljeno ostrvo odlučna da pronađe odgovore na pitanja o svojoj prošlosti — i da dobije deo nasledstva za koje smatra da joj s pravom pripada. Kako se njena lična misija odužuje – lokalna advokatica (Marija Škaričić) kaže da će njen slučaj zahtevati vreme, Maja prihvata posao konobarice koji joj nudi levo orijentisani gradonačelnik (Goran Navojec), što joj uz posao obezbeđuje i smeštaj.

    Dalje u filmu Nakon ljeta vidimo da na naravno nema nikakvog iskustva u konobarisanju, ali je itekako sposobna da se nosi sa lokalcima koji svraćaju u kafić – sa navalentnim Nediljkom, izvođačem radova (Mario Knezović), koji nekim čudom uspeva da smuva svaku devojku koja tu radi, ali ne i nju, sa zahtevnim turistima iz inostranstva, sa svakodnevnim ispijačima kafe, ali ne i sa Sašom (Uliks Fehmiu), čija prva pojava u kadru označava nevolju. Saša je čovek koji nije siguran gde živi, ni čime se bavi, a u jednom trenutku, ispostavlja se, ni u to da li je oženjen ili nije. No, ono što sigurno zna jeste da mu se dopada Maja, i njihov odnos je „kriv“ za to što ovaj Nakon ljeta, između ostalog, nosi i odrednicu romantične komedije.

    0ae874d7 4983 41be a4e5 544e340f05f0

    Foto: Promo

    Maje su najluđe

    U duhu rečenice iz filma da su „Maje najluđe“ Danovićeva junakinja je neopisivo živ lik – lako je možete sresti u nekom kafiću dok zaneseno čita knjigu, ali i dok organizuje društvo za akciju. Kako je Anja Matković jedna je od scenaristkinja filma, uz Nikolu Kuprešanina i Danisa Tanovića, Majin lik je složen, kompleksan, ali zaokružen (jedan strani časopis piše da je ovo najiznijansiraniji Tanovićev lik i da podseća na ženske junakinje Howarda Hawksa). 

    Ovaj lik unosi svežinu ne samo u Nakon ljeta, nego i u regionalnu kinematografiju – prkoseći stereotipima o tome kako treba da izgledaju savremene žene – ona je komplikovana, moody, iščašena, ali i vrlo odlučna kad treba. 

    Atmosferičan – radnja filma smeštena je na hrvatskom ostrvu Prvić, u kojem kao da je vreme stalo i koje, kao i svako ostrvo, ima svoja pravila, ne mareći za ostatak sveta

    Gradonačelnik

    Za razliku od glavne junakinje koja se neće baš svima dopadati, Ićo je onaj lik koji će da pokupi simpatije kod svakog gledaoca. Dopadljivost njegovog karaktera možda leži u činjenici da igra regionalna glumačka gromada Goran Navojec, a možda i u tome što nije jednodimenzionalan comic relief junak – da kad nam dosadi romansa ili drama, uživamo u njegovim dosetkama, koje su neverovatno dovitljive i inteligentne.

    Nakon ljeta 1 960x402 1

    Foto: Promo

    Brak sa Ostrvom

    Život na ostrvu obično teče sporije i opuštenije. Okruženo kristalno čistom vodom, prelepo ostrvo bez automobila, sa kaldrmisanim ulicama, starim kamenim zgradama i zelenim vrtovima, postaje jednako važan lik u filmu kao i glumci.

    Toliko je očaravajuće da gledaoci mogu razumeti zašto Ićo izjavljuje da je u braku sa njim, a njegova najveća želja je da poboljša ostrvo uvođenjem boljeg kanalizacionog sistema. Scenario čak odaje počast antifašističkom nasleđu ostrva sa starijom partizankom koja puca sa svog balkona i peva komunističke pesme sa gradonačelnikom.

    Fotografije: Promo

    Buro. Srbija ove godine donosi ekskluzivne priče sa 30. Sarajevo Film Festivala, uz podršku partnera L’Oreal Paris i Grand kafa.

    Saznaj više:
    Povezani članci: