Ako knjige progovore: O knjizi „Putovanje zvano igra“ Marka Babića

    19.07.2024.
    RECOMMENDED

    U knjizi „Putovanje zvano igra“, Marko Babić nas vodi kroz emotivno i inspirativno putovanje života obojenog izazovima i nadama. Njegove reči, pune topline i saosećanja, osvetljavaju put ka samopronalaženju, pozivajući nas da igramo igru života s hrabrošću i ljubavlju. Ova knjiga nije samo literarno delo, ona je dirljiva himna životu, podsećajući nas na lepotu borbe i snagu koja leži u svima nama.

    putovanje zvano igra

    Rak. Reč od tri slova

    Rak. Reč od tri slova koju niko ne želi da čuje. Bolest koja proganja i ubija one koje volimo. Koliko god da medicina napreduje, čini mi se da nikako da pobedimo ovog strašnog ubicu. Teško je gledati prijatelja kada se nađe u središtu ovog velikog napada na čoveka, i skupog.

    Kada bolest zakuca na vrata, to može razorno uticati na celu porodicu. Sve porodice su različite i svaka porodica drugačije reaguje kada se nekome dijagnostikuje rak. Ova dijagnoza predstavlja veliki test za porodicu. Tamo gde je već bilo problema, sada ih može biti više, a tamo gde je živela ljubav, bolest će zbližiti članove porodice koji se nose sa ovim izazovom.

    Porodica je veoma važan faktor jer može pružiti emocionalnu podršku koja je bolesnom izuzetno dragocena.

    Upravo se sa tom dijagnozom susreo Marko Babić, autor knjige „Putovanje zvano igra“ (Makart). Ova knjiga svojevrsna je introspekcija kroz lavirint ljudske duše i uma.

    U svetu punom svakodnevnih briga, malih i velikih bitaka, knjiga „Putovanje zvano igra“ Marka Babića donosi ne samo inspiraciju, već i duboko razumevanje za sve one koji se suočavaju s neizvesnošću i izazovima života. Babić, poznat kao influenser, arhitekta i marketing stručnjak, koristi svoj jedinstveni glas da osvetli put ka samopronalaženju i izlečenju kroz suptilnu igru reči i emocija.

    Rak doživljavamo kao izvor tuge i smrti, ali Marko je i pisanjem knjige i životom koji je vodio, dao jedan posve drugačiji pristup i živeo sa idejom da je moguće prevazilaziti barijere loših navika, olakog pristupa, fatalizma i predaje. Želeo je da živi, a iza svake izolovane činjenice video je more mogućnosti. Znao je da mora da prekine sve niti starih načina razmišljanja, ideja i činjenica, i da na izazov mora da gleda kroz sopstveni prozor.

    „Putovanje zvano igra“, poziv na ljubav

    Ova knjiga je daleko više od običnog literarnog dela. Ona je pesma duši, poziv na ljubav prema sebi i svetu, uprkos svemu. Kroz nežne, a opet snažne rečenice, Babić nas vodi kroz svoje lično putovanje, čineći da se osećamo manje sami u svojim borbama (kakve god one da su i bez obzira što nemaju veze sa bolešću). Njegove reči plešu po stranicama, svaka rečenica kao da nosi melodiju nade, ozdravljenja i hrabrosti.

    Rak je tu, provlači se kroz mnoge stranice ove knjige, ne kao neprijatelj, već kao tihi učitelj. Babić nas podseća da kroz bol i patnju možemo pronaći novu snagu, da čak i u najmračnijim trenucima postoji svetlost koja nas vodi. Njegova poruka je jasna: život je igra, puna prepreka, ali i radosti, i na nama je da igramo najbolje što možemo.

    „Putovanje zvano igra“ ne nudi jednostavna rešenja niti instant reči utehe. Umesto toga, pruža iskrenu refleksiju o tome kako bolest može promeniti našu perspektivu, kako može probuditi našu najdublju snagu i kako, uprkos svemu, možemo naći način da volimo i cenimo svaki trenutak koji nam je dat.

    Ova knjiga je podsetnik da smo svi na putovanju, svako sa svojim izazovima i svojim bitkama. Ali, kroz Babićeve reči, osećamo se povezani, kao deo veće igre koja nas sve spaja. Njegova poezija i proza prožimaju se, stvarajući tapiseriju nade koja nas inspiriše da ne odustajemo, da nastavimo dalje, jer svaki korak, ma koliko mali, vodi nas ka nečem većem.

    Okolnosti neudobnosti

    Kažu da umetnik mora da stvara u okolnostima neudobnosti koji pokreće unutrašnji imperativ. Preispitivanje je polazna tačka u potrazi za novim oblicma razmišljanja ili izražavanja. Marku je pošlo za rukom da napiše knjigu koja odiše autentičnošću i dubokom empatijom. Njegova knjiga je svetionik za sve one koji traže smisao i utehu u teškim vremenima, dokaz da, čak i kada je put težak, igra je vredna truda.

    Kroz „Putovanje zvano igra“, Babić nas podseća da smo svi samo prolaznici na ovom svetu, ali da svako putovanje ima svoju svrhu, svoju lekciju, i svoju neponovljivu lepotu.

    Marko Babić je bio arhitekta, autor bestselera, stručnjak za marketing i osoba koja je zadnje dve godine svog života pomogla mnogima koji su se susreli sa dijagnozom.

    Foto: Promo, Pinterest, Instagram

    Saznaj više:
    Povezani članci: