Lekovito dejstvo: 5 knjiga koje su mi pomogle u najtežim trenucima

11.01.2024.
RECOMMENDED

Ovo nisu self-help knjige (mada imamo preporuke i za to, možete ih pronaći ovde), ali jesu knjige koje su meni pomogle u najtežim trenucima. Uglavnom su zbirke – kratkih priča, eseja ili asocijacija. Svako delo je lekovito na svoj način i podseća na razgovor sa nekim mudrim i empatičnim prijateljem, koji vas razume, poistovećuje se ali se ne nameće. Na kraju dana, to jeste dobra knjiga: ona koja te podseti da nisi sam. I da je svet mnogo veći od tebe.

Too Much and Not the Mood – Durga Chew-Bose

Knjige mentalno zdravlje 2

Inspirisano rečenicom Virginie Woolf iz knjige A Writer’s Diary iz 1931. godine, Too Much and Not the Mood je autorkin pokušaj da napiše seriju eseja isključivo za sebe, a ne za čitaoca. Rezultat toga je zbirka eseja koja prodire u kolektivnu svest na način na koji ona očigledno nije mogla ni da zamisli, od pop kulturoloških trenutaka koji su nam podvesno formirali identitet do razmišljanja o onim najvećim (i nedokučivim) temama – porodici, kreativnom izražavanju, smrti.

Tiny Beautiful Things – Cheryl Strayed

Knjige mentalno zdravlje 1

Tiny Beautiful Things je knjiga sačinjena od savetodavnih tekstova koje potpisuje takozvana Sugar, iliti spisateljica Cheryl Strayed. Godinama je pod pseudonimom odgovarala na tuđe dileme, pitanja, zavrzlame (veće i manje), a kroz odgovore je otkrivala delove svog života. Utkano kroz svako pitanje i odgovor je ogromna toplina i ljudskost koja nadvladava svaku nedoumicu. I dalje povremeno prelistam ovu knjigu, pročitam po nešto i svako poglavlje je kao zagrljaj kada vam je najpotrebnije.

U jesen – Karl Uve Knausgor

Knjige mentalno zdravlje 3

U jesen mi je došla u pravom trenutku. U pitanju je prvi od četiri toma svojevrsne lične enciklopedije, koje autor piše svojoj ćerki. Kroz najrazličitije opservacije o prirodi i svakodnevnim predmetima, njegov kvartet posvećen godišnjim dobama je vrsta meditacije – umiriće vas u trenutku.

Proširenje područja borbe – Mišel Uelbek

Knjiga mentalno zdravlje 4

Proširenje područja borbe sam dobila na poklon, a ujedno je i prvi Uelbekov roman koji sam pročitala. Kratka je knjiga, ima samo 144 strana, ali precizno opisuje bitku sa mentalnim zdravljem i kretanje kroz svakodnevni život tokom borbe sa depresijom. Najviše mi je ostavilo utisak to što kraj nije klasičan happy end, već suptilan nagoveštaj da će stvari krenuti na bolje – a to je nekada sasvim dovoljno.

Dress Your Family in Corduroy and Denim – David Sedaris

Knjige mentalno zdravlje 5

Kažu da je smeh lekovit, a uz Davida Sedarisa je smeh obavezan. Kroz zbirku kratkih priča o onim atipičnim detaljima koji čine svaku porodicu to što jeste, ova knjiga je lekovita, dirljiva i nateraće vas da smenjujete suze i smeh iz strane u stranu. Krajnje katarzično.

Saznaj više:
Povezani članci: