5 self-help knjiga koje zapravo rade posao

11.10.2023.
RECOMMENDED

Self-help knjige imaju lošu reputaciju. Mahom se percipiraju kao površno štivo sa neupotrebljivim savetima o tome kako da pomognete sebi. Vremenom se ovaj žanr ipak transformisao u nešto korisno što može da nam obogati život i promeni percepciju.

Od poznatih psihologa do zaboravljenih filozofa, izdvajamo najbolje self-help knjige koje će zaista da vas pokrenu.

Atomske navike – Džejms Klir

Atomic Habits Self Help knjige

Self-help knjige često upadaju u zamku opšteg mesta, ali Džejms Klir se ovde oslanja na praktične savete koji dovode do merljivih rezultata. Autor se bavi naukom iza formiranja navika i otkriva strategije koje nas mogu naučiti kako da formiramo dobre navike, razbijemo loše i ovladamo sitnim navikama koje vode do većih promena.

Za sve nas koja istrajnost u novim navikama deluje kao nemoguće misija, Atomske navike će vas zaista približiti cilju.

Kod nas? Izdavačka kuća Finesa

O čemu govorim kada govorim o trčanju – Haruki Murakami

Haruki Murakami trcanje

Kao strastveni trčač, japanski pisac u ovom memoaru otkriva šta je sve bilo potrebno na putu do samodiscipline i otvara mnoštvo tema – od upornosti i iskušenja do zadovoljstva i patnje. Njegove beleške su nastale između leta 2005. do jeseni 2006. godine i dokumentuju sećanja na trčanje ultramaratona od 100km i trkačke staze od Atine do Maratone. „Ono što ove beleške sadrže ne bih nazvao filozofijom po sebi, ali to svakako jesu izvesni životni principi. Oni možda nisu od velikog značaja, ali su u najmanju ruku veoma lične lekcije koje sam naučio vežbajući, uz patnju koja je bila pitanje izbora“, napisao je Murakami o ovoj knjizi.

Iako ovo nije tradicionalna self-help knjiga, videćete da O čemu govorim kada govorim o trčanju krije mnogo toga ispod površine.

Kod nas? Izdavačka kuća Geopoetika

Od psihomagije do psihotransa – Alehandro Hodorovski

Alehandro Hodorovski Self Help knjige

Pored toga što je filmski i pozorišni režiser i pesnik, Hodorovski je književnik i filozof. Njegove knjige prevedene u izdanju Areté nude uvid u terapijska pravila koja je autor razvio, a Od psihomagije do psihotransa je sjajna rekapitulacija njegovih terapijskih pravila na jednom mestu.

Kroz ovu knjigu, autor predstavlja novi psihološki „jezik“ koji otkriva neizrečeno i istražuje naše duboko nesvesno.

Kod nas? Izdavačka kuća Areté

Zašto se niste ubili – Viktor Frankl

Viktor Frankl Self Help knjige

Originalni naziv ove knjige jeste Man’s Search for Meaning i na svojih 122 strana uspeva da prenese priču koju nikada nećete zaboraviti. Između 1942. i 1945. godine, renomirani psiholog i autor Viktor Frankl je bio zatočen u četiri konclogora, uključujući Aušvic. Ova knjiga je njegova memoarska proza o tom vremenom, i onom koje je sledilo, ali je i filozofski esej o prevladavanju nepostojanja smisla.

Frankl, kroz svoja lična iskustva, iznosi da ne možemo da izbegnemo patnju, ali da možemo da biramo kako da se nosimo sa njom.

Kod nas? Kontrast izdavaštvo

Mit o normalnom – Gabor Mate i Danijel Mate

Gabor Mate Self Help knjige

U njegovoj poslednjoj knjizi, renomirani psiholog Gabor Mate (uz pomoć svog sina) istražuje toksičnu kulturu svakodnevnog života u zapadnim zemljama. Mate preispituje ideju o „normalnom“ kroz uticaja traume i stresa savremenog života i nudi novu perspektivu za put ka zdravlju i isceljenju.

Mit o normalnom je knjiga o mentalnom zdravlju, koliko i o fizičkom, i puna je uvida o tome zbog čega je neophodno da preispitamo kako živimo.

Kod nas? Harmonija knjige

Saznaj više:
Povezani članci: