So far, so good: Ovo su najbolji dokumentarci iz 2023. godine

06.10.2023.
RECOMMENDED

Streaming servisi su se ove godine ispraksovali u pravljenju dokumentaraca i njihov uspeh ne jenjava. Od prikaza poznatih ličnosti, koji gledaocima daju jedinstven uvid u njihove živote, do dirljivih priča o aktivizmu, sportu i savremenoj pop kulturi, dokumentaraca ima koliko hoćete – ali ovi su neki od najboljih.

Pamela: A Love Story

Posle igrane serije Pam & Tommy, na red je došao dokumentarni film Pamela: A Love Story. Za razliku od serije, koja je prikazana bez Pameline dozvole, dokumentarac predstavlja priču iz njenog ugla. Iako se u dokumentarcu obrađuje i njen odnos sa Tommyem Leejom, radnja prevazilazi taj period njenog života, koji je itekako obeležio njenu karijeru. Pamela: A Love Story je osnažujući prikaz žene koja je od devojke iz malog grada postala svetski seks simbol i koja sada konačno ima priliku da ispriča priču o sebi, pod svojim uslovima.

The Super Models

One su fenomen iz 90-ih, ideal lepote kome su svi težili. Ali kako je zapravo izgledalo biti jedan od iskonskih supermodela? Ova dokumentarna serija iz četiri dela ispituje karijere Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linde Evangeliste i Christy Turlington i otkriva šta se krije iza nedodirljivosti najvećih supermodela u istoriji, ali i kako su uspele da zauvek promene dinamiku moći u modnoj industriji.

The Deepest Breath

The Deepest Breath se izdvaja kao jedan od onih dokumentaraca koji će vas držati na ivici sedišta. Ovaj film gledaocima približava svet ronjenja na dah kroz paralelno prikazane priče dva profesionalaca iz ove industrije, prvakinje sveta u slobodnom ronjenju Alessije Zecchini i jednim od najpoznatijih sigurnosnih ronilaca na svetu Stephena Keenana. Ovo je film koji nas vodi od tvrdoglavosti i želje za pobedom do priče o ljubavi prema okeanu, osvešćivanju svojih snaga, ali i svojih slabosti.

The 1619 Project

Kao nastavak dugotrajnog projekta koji je započeo The New York Times o ropstvu u Americi, The 1619 Project je filmsko ostvarenje novinarke Nikole-Hannah Jones, dobitnice Pulicerove nagrade. Ovaj dokumentarac je uzeo veliki zalogaj – da prikaže alternativnu sliku Amerike iz ugla istorije ropstva.

Anna Nicole Smith: You Don’t Know Me

Anna Nicole Smith je bila centralna figura tabloida – od perioda karijere u Playboy-u do njene smrti u 39. godini. Pomoću arhivskih snimaka i intervjua sa bliskim ljudima iz njenog života, ovaj dokumentarac kreira intimni portret žene čiji su se spoljašnji i unutrašnji život drastično razlikovali. Iako postoji bezbroj interpretacija o njenom životu, pa čak i hit opera pod imenom Anna Nicole, ovo je najiskreniji prikaz o njoj do sada.

Saznaj više:
Povezani članci: