Wonder Women: 10 osnažujućih citata filmskih junakinja koje volimo

Kad nam ponestane inspiracije i motivacije.
05.10.2023.
RECOMMENDED

Šta najčešće radite kad vam opadne koncentracija ili energija nije na maksimumu? Verovatno prošetate, popijete još jednu kafu i(li) izlistate nekoliko storija na instagramu. A zamislite da imate neku sveščicu sa motivacionim citatima za kojom posegnete svaki put kad vam treba malo više volje, snage ili optimizma da pregurate neku prepreku, hrabrosti kad ste pred nekim izazovom ili inspiracije pred večernji izlazak. Verovatno biste u nju zapisivali mudre misli koje su se nakupile tokom života i reči velikih pisaca koji pričaju kroz junake svojih romana, a zašto onda ne i citate iz omiljenih filmova?

You had me at hello divno zvuči kad dečku hoćete da kažete da vam se dopao i pre nego što vas je pozvao na prvi sastanak, Frankly My Dear, I Don’t Give a Damn – kad uputite nekome ko je izigrao vaše poverenje, a Life Is Like a Box of Chocolates, You Never Know What You’re Gonna Get u raznim životinim sitiacijama… ali, kojim filmskim citatima bismo se poslužili kad želimo da bustujemo samopouzdanje ili hajpujemo sami sebe pred razgovor za posao, važan susret, date?

Toliko je divnih filmova sa jakim ženskim likovima koji izgovaraju prigodne rečenice za gotovo svaku životnu situaciju u kojoj se nađemo, a mi biramo deset jakih citata koji mogu instant da budu od koristi onda kad poželimo da se osećamo moćnije.

Thelma and Louise

Dobijaš ono na šta pristaješ (You Get What You Settle For), čuvena je rečenica iz još čuvenijeg filma o ženskom prijateljstvu, Thelma & Louise, koji je snimljen 1991. godine i nagrađen Oskarom za najbolji scenario.

Frida

Na kraju dana, možemo podneti mnogo više nego što mislimo da možemo (At the end of the day, we can endure much more than we think we can), reči su čuvene meksičke slikarke Fride Kahlo, koju je u ostvarenju Julie Taymor maestralno odigrala Salma Hayek, koja je za ovu ulogu bila nominovana za Oskara.

Booksmart

Dobro jutro, pobedniče. Udahni duboko. Dobro. Spreman si da zavladaš ovim danom (Good morning, winner. Take a deep breath. Good. You’re ready to dominate this day), dobro je poznat citat ljubiteljima rediteljskog prvenca Olivije Wilde, Booksmart, a ako nikad niste gledali ovo young adult ostvarenje o nevoljama dve drugarice koje uprkos raznim preprepakama uspevaju da sačuvaju svoje prijateljstvo (možda i dostojanstvo), obavezno pogledajte.

Erin Brockovich

Razmilite dobro o tome koliko vredi vaša kičma (Think long and hard about what your spine is worth), možda i nije jedan od najčuvenijih citata iz filma o poznatoj aktivistkinji, ali jeste jedan od najpamtljivijih i što je važnije – korisnih u svim situacijama. najboljih. Razmilite na šta sve pristajete u životu i može li to sve vaša (prava) kičma da po(d)nese.

Hidden Figures

Postoji samo jedna stvar koju treba učiniti – naučiti sve što možemo (There’s only one thing to do: learn all we can), rekla je Dorothy u filmu iz 2016. koji je producirao Pharell Williams, a u kojem tri brilijantne naučnice u timu NASA (prve Afroamerikanke u ovoj instituciji), igraju Octavia Spencer, Taraji P. Henson i Janelle Monae.

Male žene

Nameravam da napravim svoj put (I intend to make my own way in the world) kaže Jo u svim verzijama Malih žena, romana Louise May Alcott, a mi je posebno volimo u onoj koju je radila Greta Gerwig, gde Jo igra Saoirse Ronan, a Amy Florence Pugh.

Pravna plavuša

Ako nameravam da postanem partner u advokatskoj firmi do svoje tridesete godine, potreban mi je dečko koji nije potpuni glupan (If I’m gonna be partner in a law firm by the time I’m 30, I need a boyfriend who’s not such a complete bonehead), kaže omiljena nam Elle Woods iz filma Pravna plavuša, koju uz ovu ima seriju ohrabrujućih izjava, pa s vremena na vreme treba pogledati ceo film – ne samo da bismo se osećali dobro, nego da bismo proživeli osećaj da je sve moguće i da je život neverovatno lagan.

Klub prvih žena

Pijem zato što sam osećajna, a istovremeno veoma jaka osoba (I drink because I am a sensitive and highly strong person) izgovara Elise koju igra Goldie Hawn, dok joj društvo prave drugarice Annie (Diane Keaton) i Brenda (Bette Midler), a koje se ujedinjuju posle 30 godina, kad shvate da ih njihovi muževi doživljavaju zdravo za gotovo. Ne samo replike, nego i ceo film oda je ženskom prijateljstvu i slika toga šta sve žene mogu kad su ujedinjene.

The Great

Od kada sam bila dete, osećala sam da me čeka veličanstvena sudbina. Kao da me je sam Bog ispljunuo na ovu Zemlju da je na neki način transformišem (Ever since I was a child, I felt like greatness was in store for me. Like God himself had spat me forth to land on this Earth and, in some way, transform it), kaže Catherine (ruska vladarka Katarina Velika) u seriji The Great. Celo ostvarenje, koje možete da pratite na HBO-u, slavi mudrost, snalažljivost i dovitljivost jedne kraljice, dok istovremeno pokazuje da nijedan uspeh ne možemo da napravimo sami – bez odabranih prijatelja, malo sreće i ljubavi.

Barbie

Ako Barbie može da bude sve što poželi, onda i svaka žena može da bude sve što poželi (Because Barbie can be anything, women can be anything), kaže jedna od naših omiljenih filmskih junakinja, Barbie, u još jednom ostvarenju Grete Gerwig koje volimo. Iako osporavan, film Barbie pun je osnažujućih citata, od koje nekoliko izgovara lik Ruth, žene koja je izmislila čuvenu lutku. Samo jedan od njih je We mothers stand still so our daughters can look back to see how far they have come.

Saznaj više:
Povezani članci: