Izašla je knjiga Sofia Coppola Archive: izdvajamo naše omiljene filmove poznate režiserke

Prisećamo se 5 Sofijinih filmova, zbog kojih je stekla kultni status u Holivudu
02.10.2023.
RECOMMENDED

Kad god snimi film, Sofia Coppola obavezno sačuva sve sa seta – scenarija, polaroide sa kostimskih proba, fotografije, isečke iz magazina, sve što je bilo prikačeno na oglasnu tablu tokom snimanja.

„Kada sam bila mlađa, sve to mi je delovalo kao đubre”, otkrila je u jednom od poslednjih intervjua – bacila bi sve u neki ćošak i nikad više ne bi razmišljala o tome…. Dok nije došla pandemija virusa korona, a ona bila zatvorena u porodičnoj kući u Los Anđelesu, gde joj je svaka sačuvana stvar delovala kao blago – poster njenog prvog filma Virgin Suicides sa festivala Sundance ili označeni članak u magazinu Vanity Fair, koji joj je poslužio kao ideja za scenario flma Bling Ring.

U knjizi koju je ona „napisala”, Sofia Coppola Archive: 1999-2023, nalaze se i dokumenti sa seta njenog poslednjeg, osmog filma, Priscilla, koji je nedavno imao premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu, gde su ga podjednako dobro prihvatile i publika i kritika. Tu je i bezbroj pisama koje je uputila glumcu Billu Murray, gde u jednom od njih piše da neće snimiti Lost in Translation, ako on ne bude pristao da igra u njemu.

Ako želite da zavirite u njen intimni svet, i što vam je možda kao nekome ko voli njene filmove još važnije – sam proces rada, da se upoznate sa celokupnim kreativnim procesom, knjigu možete da naručite online. Odštampana je u samo trista kopija, ali je svaka od njih potpisana. Do knjige i premijere filma Priscilla u domaćim bioskopima, prisećamo se 5 Sofijinih filmova, zbog kojih je stekla kultni status u Holivudu i zbog kojih je i mi obožavamo.

The Virgin Suicides (1999)

Ovo je rediteljski prvenac Sofije Coppole, nastao po istoimenoj knjizi Jeffreyja Eugenidesa. U pitanju je priča o pet sestara i njihovom misterioznom životu, ispričana iz ugla dečaka iz njihovog komšiluka. Jednu od sestara igra Kirsten Dunst, koja je kasnije sa Sofijom sarađivala i u filmu Marie Antoinette, u kojem igra naslovnu ulogu.

Lost in Translation (2003)

Iako ga je napravila u svojoj 33. godini, mnogi se slažu o tome da je film Izgubljeni u prevodu kapitalno delo Sofije Coppole, a to dokazuju i nagrade – osvojila je Oskara i Zlatni globus za scenario. Ako vas ne zanima tema – devojka koja odlazi na put sa suprugom, tražeći sebe i svoje buduće „ja”, a gubeći supriga i pronalazeći prijatelja, možda bi trebalo da ga gledate zbog fantastičnog odnosa koji su oživeli tada osamnaestogodišnja Scarlett Johansson i Bill Murray. Od predivnih scena noćnog Tokija, do kostima i dirljivih replika, u ovom filmu sve je savršeno.

Marie Antoinette (2006)

I u filmu Sofije Coppole slavna diktatorka jede kolače i nosi blesave perike, ali i predivne kostime za koje je film osvojio Oskara za najbolji kostim, koji je radila Milena Canonero, zajedno sa našom Bojanom Novaković.

Somewhere (2010)

Film prati Marca, poznatog glumca kojeg igra fenomenalni Stephen Dorff, dok prolazi kroz egzistencijalnu krizu i oporavlja se od male povrede u poznatom holivudskom hotelu Chateau Marmont. Uprkos novcu, slavi i profesionalnim uspesima, Marco vodi prilično jednoličan život u kojem sve vreme kao da nešto nedostaje – možda upravo jedanaestogodišnja ćerka Cleo, koja se pojavljuje na njegovim vratima. Film je osvojio Zlatnog lava u Veneciji, od čega je važnije to što je Sofija počela da sarađuje sa fenomenalnom Elle Fanning, koja igra u njenom filmu The Beguiled.

The Bling Ring (2013)

Inspirisana člankom na koji je naišla u Vanity Fairu o tinejdžerima koji su, zadojeni celebrity kulturom koja kulminira fascinacijom poznatim ličnostima, upadali u domove poznatih kako bi ih, više nego pljačkali, uživali u njihovim stvarima – Sofia snima The Bling Ring. Iako ga ni kritika ni publika nisu pozitivno ocenili, mi ga volimo zbog drugačije Emme Watson, koja igra jednu od članica Bling Ring bande, zbog prelepih kadrova Los Anđelesa i nekih scena koje su zaista snimane u kućama poznatih. Volimo ga i zbog kamea Paris Hilton i Kirsten Dunst.

Saznaj više:
Povezani članci: