PREDVIĐANJA: Trendovi u dizajnu enterijera za 2024.

08.01.2024.
RECOMMENDED

U dizajnu enterijera, baš kao i u modi, vladaju hirovi brzih i promenljivih trendova. Instagram i TikTok promovišu razne estetike – Mid-Century dizajn, Cottagecore, uređenje doma u Bauhaus stilu… U svemu tome, teško je razlikovati trenutnu modu od onoga što je bezvremeno, a još je izazovnije predvideti trendove. Srećom, tu su profesionalci, pa evo šta oni predviđaju u dizajnu enterijera za 2024. godinu.

PRUGE

Jedne godine popularna je određena boja, nekad zebra, nekad leopard print, svake prestupne cvetne šare, a uzorci na nameštaju ili tapetama, jednako brzo prolaze kroz ciklus trendova – u dizajnu enterijera, baš kao i kad je moda u pitanju.

Trenutak kariranih dezena je prošao, u 2023. sve je bilo u znaku šahovskih tabli, a u 2024. u dizajnu enterijera zavladaće pomama za prugama. Od posteljine, preko jastuka na kojima sedimo do tapeta – sve će biti prugasto.

MAKSIMALIZAM

Monolitna prazna kuća Kim Kardashian više nije simbol ukusa. Umesto toga, danas je u dizajnu enterijera primetna težnja ka šarama, prugama, hrpama knjiga, otvorenim policama i galerijskim zidovima. Nije reč o neredu kao takvom, već o stvaranju prostora koji deluje kao da je naseljen, funkcionalan i zabavan.

Možete da odahnete – u dizajnu enterijera više se ne teži ka nedostižnom i, možemo slobodno reći, neodrživom nivou minimalizma u opremanju doma – trendu koji je dominirao poslednjih desetak godina. Zabavljajte se – i živite.

VINTAGE LAMPE

Luster, lampa, visilica iznad šanka – to je ono što može da da šarm određenom prostoru, a da ne pričamo o tome koliko je za sobe u kojima boravimo važno osvetljenje. Predivno uređena prostorija može biti potpuno uništena pod jakim, belim svetlom sa plafona. Poslednjih godina u dizajnu enterijera veoma su popularne Noguchi viseće lampe (iz pedesetih godina XX veka), ali ih po popularnosti stižu i neobične vintage visilice i lusteri. Što neobičnije, to bolje.

SKANDINAVSKI DIZAJN

Zahvaljujući kompanijama kao što su IKEA i Jysk, kojima se priklanjamo kad uređujemo prostor za život, skandinavski dizajn neće još dugo izaći iz mode. Svako ko istinski ceni spoj funkcionalnosti i lepote u dizajnu enterijera, uvek će birati skandinavski nameštaj, a vreme da upoznamo i neke druge skandinavske brendove. Obratite pažnju na kompanije Tekla i Marimekko, uređujte stan i zabavljajte se.

WABI – SABI

Možda nam se dopada skandinavska estetika, ali ako iko poznaje filozofiju življenja koja je po meri čoveka, to su Japanci, a japanski wabi – sabi stil dekorisanja prostora nikad nije izašao iz mode (pa neće ni u 2024). Japanski pristup u dizajnu enterijera sastoji se u pronalaženju lepote u nesavršenosti, jednostavnosti i prirodnim elementima. Unošenje organskih oblika i tekstura u prostor – poput keramike sa lokalne lončarske radionice ili sa pijace, asimetričnih lampiona i nameštaja od drveta ili kamena – to se nalazi u srži ove estetike. Išćekirajte ponudu brendova Provider Store, Deiji Studios, Made In Japan i Everyday Needs.

DETALJI OD HROMA

S obzirom da je mid-century nameštaj i dalje u vrhu popularnosti, prirodno je da svuda viđamo detalje od hroma – od nogu stolica do hromiranih polica. Potražite Wassily stolicu (Club Chair B3) na sajtu 1stDibs, a ako želite nešto što se malo lakše uklapa, probjte hromatske podne lampe (sajt Finnish Design Shop).

KUHINJE ŽIVIH BOJA

Došao je trenutak da se, verovatno na neko kratko vreme, oprostimo sa belim, sivim i crnim kuhinjama kakve smo viđali svuda poslednjih nekoliko decenija i prigrlimo trend zelenih kuhinjskih elemnatal ljubičastih zidova, šarenih pločica u kuhinji, kao što su to uradile Kendall Jenner, Dakota Johnson i, recimo, Emma Chamberlain (nadamo se da pratite emisije na Architectural Digest).

Saznaj više:
Povezani članci: