Zašto je internet i dalje opsednut Cottagecore estetikom?

20.07.2023.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/Cover_Wide_cottage.jpg

Moglo bi se reći da cottagecore estetika doživela svoj procvat uz Covid lockdown krizu, kada su mnogi od nas čeznuli za karantinom sa prirodnim pejzažima, kućom izvan grada sa prelepom baštom, a oni koji su imali tu privilegiju prvi put su se svom pažnjom fokusirali na lepote okruženja. Kada bismo svemu tome dodali country šik, stilizovane udobne haljine od prozračnog pamuka ili viskoze, sa puf rukavima, došli bismo baš do te jedinstvene estetike, koja je i dalje dominantna.

Pored tog specifičnog vajba seoske devojke, sa vintidž tvistom, tek toliko da doprinese daškom pin up-a, ujedno je i atraktivna i šik kombinacija koja oslikava jedan ležeran stav i osećaj konekcije sa prirodom. Ovaj vajb oslikava istovremeno idiličan, pojednostavljen i usporen životni tempo izvan zagađenog i užurbanog grada. Naprosto, šalje sliku uživanja u trenutku, u malim stvarima i prirodnim lepotama.

A sada, vratimo se na sam termin cottagecore i njegovu etimologiju:

Ovaj vizuelni izraz, bilo da je u pitanju način odevanja ili dizajn enterijera, pre svega se odnosi na skroman život u kolibi (cottage), za koju se podrazumeva da se nalazi u prirodi. Neposredni kontakt sa zelenilom i cvećem, iziskuje udobnost i prirodne materijale. U ovoj modnoj paleti mogu se naći i heklani odevni predmeti, kao i hand made detalji.

Cottagecore promoviše jednostavnost i lepote ruralnog života, nežno i nenametljivo, slaveći ženstvenost u jednom iskonski umirujućem obliku.

Saznaj više:
Povezani članci: