Ekskluzivni intervju sa Nathanom Grossmanom, autorom dokumentarnog filma „I Am Greta“

    16.09.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/09/greta_sep_cover.jpg

    Na nedavno završenom Filmskom festivalu u Veneciji, u okviru programske celine van konkurencije, prikazan je biografski dokumentarni film o eko-aktivistkinji Greti Thunberg, „I Am Greta“. Film potpisuje Nathan Grossman i prati Gretin uspon, kako je od obične devojčice koja protestuje na ulici postala zvezda zaštite životne sredine i simbol borbe za bolji svet. Dopisnica iz Venecije, Inna Denisova, sastala se sa režiserom i razgovarali su o tome kako je postao blizak sa ovom mladom superheroinom 21. veka, i važnosti ovog filma, ali i uspeli malo da se „zakače“. 

    Nathane, da li možeš da nam se predstaviš? Ko si, odakle dolaziš?

    Rođen sam 1990, imam 29 godina. Studirao sam televizijsku produkciju u Stokholmu na Akademiji dramskih umetnosti. Negde istovremeno sam se zainteresovao za ekološke probleme i zaštitu životne sredine. Kada sam završio fakultet, gotovo odmah sam dobio posao u producentskoj kući u kojoj i dalje radim. Pravim TV serije i dokumentarce. Moja prva dokumentarna serija je bila „Meat Your Desire“ o konzumiranju mesa u Švedskoj. Eto, to je pozadina iz koje dolazim.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/09/1600264288464352.jpg

    Nathan Grossman

    Greta Thunberg je superzvezda današnjice, popularna je kao rok zvezda ili sam isus Hrist. Kako si postao tako blizak sa njom?

    Jednostavno je: poznavali smo se od ranije. Moj blizak prijatelj Peter je njen porodični prijatelj. On je scenarista. Pre nekog vremena radio je scenario za projekat o klimatskim promenama. Nakon što je u švedskim novinama Express pročitao o devojčici koju zanima ova tema, otišao je kod njih da se konsultuje i da porazgovaraju i tako su započeli komunikaciju. Peter je čak išao sa njima na demonstracije ispred parlamenta, pre izbora u avgustu 2018. On je bio taj koji je predložio da napravim dokumentarac o Greti. Zainteresovao sam se i za samo nekoliko dana smo odlučili da započnemo snimanje. Zajedno sa Peterom i sa snimateljem zvuka sam otišao na mesto gde je protestovala petkom. Ja do tada nisam znao ni kako ona izgleda. Našli smo je i pitali da li možemo da joj postavimo mikrofon i da snimamo. Greta se složila. Neki ljudi su joj prilazili, ona je počela da razgovara sa njima, i bio sam zadivljen koliko inteligentno i jasno govori, koliko je upoznata sa činjenicama.

    Ali tada nisi pomišljao da će Greta postati poznata?

    Ne. To jest, svaki put kada bih čuo njen glas u slušalicama, iznova bih se iznenadio koliko je jasna, direktna i beskompromisna. U početku sam planirao da napravim kratki film sa njom oko švedskih izbora, ali nakon tri nedelje snimanja, shvatio sam da imam dovoljno materijala za duži film, za koji smo i dobili finansijska sredstva od švedske televizije.

    Dosta od ovih karakteristika koje si naveo se često pripisuju njenom Aspergerovom sindromu.

    Možda, ali zaista ne bih želeo da celu njenu ličnost svedem na dijagnozu. Mislim da joj je psihoanaliza zaista dosta pomogla da sve izbaci. (u filmu se navodi da Greta neko vreme nije govorila, budući da je bila u dubokoj depresiji).

    U kom trenutku si shvatio da snimaš biografiju poznate ličnosti zapravo?

    Nikada je nisam tretirao kao zvezdu ili ikonu. Za mene, Greta to nije čak ni sada. Ona je pre… prijatelj, poznanica. Svakako, vremenom sam shvatio koliko je postala popularna. Čini mi se da se to dogodilo jesenas kada su se Australija, pa zatim i Belgija iznenada pridružile protestima koji su do tada bili lokalni. Tada sam shvatio koliko je pokret postao globalan.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/09/160026428870905-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/09/1600264289175766.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/09/1600264288753997.jpg

    Da li Greta ima prijatelje? U tvom filmu deluje kao da je usamljena.

    Ne znam. Sada je krenula opet u školu i rekla mi je preko telefona da joj se dopada. U filmu smo imali jasan fokus – njene proteste. Ali ipak, na tim protestima je okružena decom – verovatno je neko od njih njen priajtelj.

    A da li je srećna? Meni deluje kao nervozni perfekcionista.

    Trodimenzionalna je. Želite opet da predstavite jednostrano. Pripisujete nešto sve vreme. Ali eto, smeje se u filmu…

    takođe, čudno je…

    Želite da vidite samo jednu stranu – tako da onda tu i gledajte.

    samo bih želela da vidim osobu, a ne ceremonijalni portret. takođe, njena mama je poznata pevačica, zašto nema reči o tome? 

    Rekao sam već sve što sam imao na tu temu.

    Ovaj članak je prvi put objavljen na buro247.ru

    Saznaj više:
    Povezani članci: