Pretraga

Sarajevski muzičar Stoposto za BURO: “Šta je život ako nećeš plivat uzvodno”

Sarajevski muzičar Stoposto za BURO: “Šta je život ako nećeš plivat uzvodno”

Tekst: Vanja Ratković

Proteklog leta, zahvaljujući fino izrađenom Youtube algoritmu, na istoj mreži naišla sam na otkriće decenije - bosanskog muzičara Stoposto. Njegova numera “Da me trnci bude” bila mi je na ripitu jedno dve nedelje, a nakon ovog opijajućeg singla bacila sam se u istraživanje ostatka njegovog opusa (obavezna lektira Kopakabana i Palmica, između ostalih). Fuzija je nešto što opisuje njegov stil, kako muzički, tako i vizuelni. Kreće se od oldskul repa, do trepa i neo r’n’b-ija. I upravo u tome je njegova lepota.

Sarajevski muzičar Stoposto za BURO: “Šta je život ako nećeš plivat uzvodno” (фото 1)

Stoposto se nije začaurio u jednom žanru i slepo se držao njega, već se upustio u nemirne muzičke vode. Ovo nije novitet – Z++ je imao obradu pesme Seke Aleksić “Crno i zlatno”, zakleti predstavnici oldskula Prti Bee Gee na poslednjem albumu imaju i trep numeru, a Juice je oformio pank bend. Buktanje scene uvek donese nešto novo.

Sarajevski muzičar Stoposto za BURO: “Šta je život ako nećeš plivat uzvodno” (фото 2)

Ja lično glasno podržavam ova istupanja iz kultur-fašističke norme Balkana, koja pravi tabore od muzičkih žanrova. And that is big bulshit. Istupanja muzičara iz kanona kod nas možemo nazvati pravim malim revolucijama. Pa je tako i Stoposto revolucionaran. Ali uz ovu formu, ide i suština – talenat. Sjajan je i kao reper/pevač, a isto tako i kao producent. Uz sve to beskrajno je duhovit, kao i njegova raja. U to sam se uverila na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu, kada sam ga i upoznala, na Saketovoj žurci (ofc) gde je puštao muziku.

Nekoliko meseci kasnije, nakanili smo se i da uradimo intervju, u kom smo pričali o sceni, kreativnom procesu i tome kako bi njegova muzika izgleda da je osoba.

Kako si krenuo da se baviš muzikom?

U srednjoj sam se smarao na časovima pa sam pisao rime povazdan. Još nisam stao, sve sam jači i jači što je ne samo očigledno nego i neosporivo. Eto reci slobodno ako se ne slažeš. A znam da se slažeš. Moraš da se slažeš kad znaš kako stvari stoje i ko sam ja. (smeh)

Sarajevski muzičar Stoposto za BURO: “Šta je život ako nećeš plivat uzvodno” (фото 3)

Na sceni si prisutan više od 10 godina. Šta bi rekao da su najveći izazovi probijanja na regionalnoj sceni?

Najveći izazov bi bio objavit dovoljno storija dnevno, ovo ostalo je lagano. (smeh) Ko što bi rek’o brat Sheck Wes - Watch me in 3 months bro.

Spotovi su ti vizuelno ekspresivni. Kako bi opisao celokupan proces, od početka ideje za pesmu do poslednje ruke montaže videa?

Sve zavisi kakvu pjesmu pravim, kome je namjenjena, koji joj je cilj. Ako pravim art, polomiću se da to sve bude konceptualno konzistentno. Ako pravim gas, hoću da lupa iz auta i klubova. Isto vrijedi i za audio i za video - a moraš u sve biti uključen ako želiš da viziju izguraš do kraja sa minimalno kompromisa.

Jedan si od retkih repera čiji lirički raspon ide od žene-koks-gas do Loyle Carnera i sentiša.

Ma svi imaju takav lirički raspon, samo neće da zbunjuju publiku mijenjanjem stilova pa se opredjele za jedan. Razumiju osnove marketinga. Razumijem ih i ja, samo mi je dosadno da se ograničim na jedan zvuk, brendiram na jedan način i izbacujem trake koje svi očekuju i da tako ne rizikujem. Šta je život ako nećeš plivat uzvodno. Inat silan bosanski.

Da je tvoja muzika osoba, kako bi izgledala/ko bi bila?

Jako pitanje bravo Vanja oko moje. Allen Iverson.

Ko su ti muzički uzori kod nas i u svetu?

Kanye, Travis, Kid Cudi, A$AP Rocky, Portugal. The Man, Giggs, Burna Boy i Dino Merlin.

Sarajevski muzičar Stoposto za BURO: “Šta je život ako nećeš plivat uzvodno” (фото 4)

Na koga još treba da obratimo paznju kada je sarajevska rep scena u pitanju?

Samo na mene i na Black Beriza.

Kada možemo da očekujemo nastup u Beogradu?

Zovite, doći ćemo.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor