Reading list: Šta čitam u Junu i zbog čega

    05.06.2024.
    RECOMMENDED

    Početak juna je deo godine u kom se možda i najviše okrećem pisanoj reči. Sunce, odmori, borvak u prirodi, sve su to stvari koje me navode da se okrenem naslovima koji će dodatno da me opuste, ali i odvedu na putovanje korz nove svetove, priče i dinamičnosti koju samo knjiga može da probudi u pojedincu. Jun je takođe, kao mesec, specifičan po tome što biram da čitam nešto lakšu literaturu, a neretko se okrećem i novim naslovima. Kao i većina primetila sam, biram domaće autore sa kojima se poistovećujem na potpuno nove (čitaj – dublje) načine.

    Tako će biti i ovog Juna, na mojoj reading listi nalaze se naslovi koji su novi, koji pripadaju domaćim autorima, naslovi koji me već u samom naslovu privlače da ih prigrlim i upotpunim njima svo svoje slobodno vreme. Verujem da je došao period da se, dok putujemo na različite destinacije i možda kupamo u različitim vodama, okružimo i rečima koje najbolje oslikavaju želju za putovanjem kroz vreme, krajeve, ljude, osećanja, misli… Spisak je podugačak. Knjige koje sam izdvojila da čitam za mene su upravo to.

    citam

    ŠTA ČITAM U JUNU.

    Dnevnik praznine – Emi Jagi

    Subverzivni roman bizarnog zapleta i diskretnog humora koji razmatra šta u patrijarhalnom društvu znači biti žena koja se ne uklapa u tradicionalnu ulogu supruge i majke – prva je rečenica koja opisuje ovaj roman. Dnevnik praznine predstavlja slikovit prikaz različitih uloga nametnutih ženama, ali ne na direktan, suorv način. Upravo suprotno, dvosmislenost ovog romana je nešto što oduševljava do samog kraja, poruke su izdavača, zbog čega jedva čekam da čitam roman.

    Spisateljica je novinar i urednik prestižnog ženskog časopisa u Tokiju. Ovaj roman je 2020. godine osvojio nagradu za najbolji debitantski roman u Japanu, zbog upečatljivog crnog humora kojim je prožet. Takođe, roman prikazuje i poslovnu kulturu savremenog društva što ga čini još primamljivijim za čitanje.

    Dnevnik praznine.jpg

    Fafarikul – Đurđica Čilić

    Opis ovog dela kaže: Fafarikul je emotivna i zavodljiva zbirka šarolikih anegdota iz života autorke, nekad duhovitih, nekad potresnih, ali uvek razoružavajuće iskrenih. U tom smislu, kako da je ne prigrlite? Već sam imala priliku da čitam i Đuriču drugu knjigu Novi kraj, koja je postala regionalni hit. Upravo autofikcijska tematika nešto je što se retko sreće kod domaćih autora. Kako bih bolje razumela stvaralaštvo ove autorke, do novog romana, odlučila sam da se okrenem i prvencu Fafarikul.

    Odlomak iz uvoda:

    Najviše volim onaj trenutak kad se odlučim da ću pre-
    vesti neku pjesmu, napisati priču, kad tek počnem raditi
    na novom članku ili pisati referat za konferenciju. Jedino
    tad sva gorim. Sve ostalo je manje-više otaljavanje.
    Nama, podanicima frissona, počeci su sve što imamo
    .

    Fafarikul.jpg

    Trčim sporo – Dragana Obradović

    Dragana Obradović je autorka o kojoj se, po izlasku ove knjige, dosta priča u uskim književnim krugovima. Rediteljka, dramaturškinja, autorka i glumica. Dragana i njen specifičan stil u ovoj zbirci pesama definitivno su osveženje. U kom smislu – iskrena, poletna, surova, sirova, Dragani ni u jednom momentu ne manjka ljubavi prema životu i svim njegovim najtamnijim i najsvetlijim ćoškovima u kojima se najčešće krije i najviše istine koju smo pokušali da sakrijemo čisteći glavne prostorije kako bi se moglo živeti. Čitam generalno poeziju sličnu Draganinoj, te me posebno raduje.

    Odlomakiz pesme:

    Pobrkalo mi se nešto u tom odrastanju
    šta je stvarno, a šta samo privid
    i to nebi bio nikakav problem
    da odrasla umem da prepoznam
    do čega mi je više stalo
    do onoga što jesam
    ili onoga što bih volela biti.

    TRCIM SPORO DEFINIT

    Grčki mitovi – Šarlot Higins

    Grčki mitovi su suprotno od vanvremenskih, oni su svevremenski. Za nas će uvek biti istiniti jer nam skreću pažnju na krajnosti ljudskog iskustva: iznenadne, neobjašnjive katastrofe, nagle preokrete sudbine, naizgled proizvoljne događaje koji menjaju naše živote. Oni se, ukratko, bave osnovnim činjenicama ljudskog stanja.

    Glavna ideja knjige inspirisana je konkretnim trenucima u klasičnoj književnosti kada ženski likovi preuzimaju kontrolu nad pričom. U velikom broju slučajeva, ovo se dešava prilikom čina tkanja. Idealna knjiga za leto, za one koji baš idu u Grčku i žele da putuju kroz vreme. Ovo delo planiram da čitam tokom putovanja.

    grcki mitovi prednja

    Foto: Pinterest, Promo

    Saznaj više:
    Povezani članci: